Sıcak havalar acil servislerde yoğunluğu artırdı!

Sıcak havalar acil servislerde yoğunluğu artırdı!

Son günlerde artan sıcak havalar nedeniyle uzmanlar, vatandaşlara önemli uyarılarda bulunuyor. Medicana Konya Hastanesi Acil Bölümü Dr. Elif Ünüvar, sıcak hava nedeniyle hastaneye başvuruların sayısında artış yaşandığını belirtti.

Son günlerde yurt genelinde etkisini gösteren aşırı sıcak havalar, vatandaşları zorluyor. Uzmanlar, artan hava sıcaklıklarına ilişkin önemli uyarılarda bulunarak, bu durumun ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda vatandaşları bilgilendiriyor. Sıcak çarpması, beyin kanaması ve kalp krizi gibi ciddi sağlık problemlerine neden olabilen aşırı sıcaklar, özellikle hipertansiyon, diyabet ve kalp hastaları için büyük bir risk oluşturuyor. Uzmanlar, bu tür sağlık sorunlarının önüne geçebilmek için vatandaşların dikkatli olması gerektiğini vurguluyor. Uzun süre güneş altında korunmasız kalmamanın önemine dikkat çeken uzmanlar, bol miktarda sıvı tüketilmesi gerektiğini ve dışarı çıkılması gereken saatlerin dikkatlice seçilmesini öneriyor.

thumbs-b-c-90754646d0ed7e271859371a7f4da873.jpg

SAĞLIK BAKANLIĞINDAN AŞIRI SICAKLARA KARŞI UYARI

Sağlık Bakanlığı, aşırı sıcakların neden olduğu su ve mineral kaybı sonucu bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemlerinin görülebileceğini belirterek, gün içinde 2-2,5 litre su tüketilmesi, bol, hafif ve açık renkli giysiler giyilmesi önerisinde bulundu. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, yaz aylarının gelmesiyle sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı da artıyor. Sıcakların etkisiyle vücutta su ve mineral kaybı yaşanabiliyor, bu da bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemlerine dönüşebiliyor. Aşırı sıcaklardan en çok 65 yaş ve üzerindekiler, küçük çocuklar, bakıma ihtiyacı olanlar, engelli bireyler, hamileler, açık alanda, ağır işlerde çalışanlar, sporcular, diyabet, kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları gibi kronik rahatsızlığı bulunanlar ile özellikle sürekli olarak tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları kullanan kişiler etkileniyor. Aşırı sıcaklardan korunmak için bol, hafif ve açık renkli giysiler giyilmesi, gün içinde serinlemek için ılık duş alınması tavsiye ediliyor.

whatsapp-image-2024-06-26-at-14-28-29.jpeg

“HASTANEYE BAŞVURULARDA ARTIŞ SÖZ KONUSU”

Son günlerde etkisini artıran sıcak havalar, sağlık sorunlarına yol açmaya devam ediyor. Bu konuda gazetemize değerlendirmelerde bulunan Medicana Konya Hastanesi Acil Bölümü Dr. Elif Ünüvar, kronik rahatsızlıkların yanı sıra bulantı, kusma ve ishal gibi şikayetlerle hastaneye başvuranların sayısında artış yaşandığını belirtti. Ünüvar, “Havaların ısınmasıyla birlikte hastanemize başvuran hasta sayısında artış görüyoruz. Özellikle kronik rahatsızlıkları olan hastalarımız, ishal, bulantı ve kusma vakalarında artış yaşanıyor. Öksürük, kuru öksürük ve halsizlik şikayetleriyle gelen hastalarımızın sayısında da yoğun bir artış var. Son dönemde ishal, bulantı ve kusma vakaları daha ön planda. Her yıl bu mevsimde hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte bu tür hastalıklarda normal bir artış gözlemleniyor. Güneş ışınlarının yoğunlaştığı ve sıcaklıkların arttığı bu dönemlerde ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliyoruz. Özellikle güneş çarpmaları daha sık görülmeye başlandı. Öğlen saatlerinde dışarıda bulunan hastalarımız, çocuklar ve 65 yaş üstü bireyler, halsizlik, baş ağrısı, terleme ve bulantı gibi şikayetlerle hastanemize başvuruyor” diye konuştu.

thumbs-b-c-7ec942b3d522ceb6b2ef5121ab9ca090.jpg

“DIŞARI ÇIKILACAK SAATLERE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİYOR”

Kalın kıyafetler yerine ince kıyafetlerin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Elif Ünüvar, bebeklerin sıcak ortamlarda bulunmaması gerektiğine dikkat çekerek, “Özellikle sabah saat 10 ile akşamüzeri saat 4 arasında dışarı çıkılmamasını öneriyoruz. Ayrıca, bol miktarda sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor. Kalın kıyafetler yerine ince ve açık renk kıyafetler giyilmeli, ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalı. Bebekler ve çocuklar için çok sıcak ortamlarda bulunmaktan kaçınmak ve dışarı çıktıklarında güneş koruyucu kremler kullanmak önemli. Aşırı şekerli içecekler tüketilmemeli, kafeinli içecekler, kahve, çay ve alkol tüketimine dikkat edilmeli ve bol su içilmeli. Normal şartlarda bir bireyin günlük 2,5 litre su tüketmesi gerekiyor, ancak bu sıcak havalarda bu miktarın aşılması gerekiyor. Ayrıca, klimalı ortamlardan aniden sıcak havaya çıkmaktan kaçınılmalı, aksi halde baş ağrısı, bunaltı ve sıcak çarpması gibi durumlarla karşılaşılabilir”. ifadelerini kullandı.

thumbs-b-c-d44d5e9e9800a124b5ae696e32246dab.jpg

“ÇOCUKLARDA SIVI KAYBINA DİKKAT EDİLMELİ”

Herhangi bir güneş çarpması yada hava sıcaklığından dolayı rahatsızlık yaşayanların en yakın sağlık kuruluşuna başvuru yapmaları gerektiğini belirten Dr. Elif Ünüvar, "Dışarıda çalışılıyorsa ve ani güneş çarpması sonrası halsizlik, sersemleme, bulantı ve baş dönmesi görülüyorsa, bu tip durumlarda gölgeye geçilerek soğuk su dökme ve soğuk kompres yaparak müdahale edilebilir. Bu müdahale sonrası en yakın sağlık kuruluşuna mutlaka başvuru yapılmasını istiyoruz. Son günlerde ishal vakalarında artış söz konusu. Yaşlılarda diyabet hastalığı, kronik böbrek yetmezlikleri artmaya başladı bu havalarda. Çocuklarda ise ishal ile beraber sıvı kaybı olacağı için dikkatli olup hidrasyonlarını güzel sağlayıp dikkat etmelerini istiyoruz. Ama en önemlisi hastalarımızın bir sağlık kuruluşuna başvurmalarını istiyoruz" şeklinde konuştu.

ABDULĞANİ ÇİFTÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.