Rekolte beklentisi düştü

Rekolte beklentisi düştü

Konya Ovası'nda son günlerde yaşanan yağışlar, özellikle kıraç alanlardaki çiftçiler arasında sevinçle karşılandı. Nisan ayında yağışsız bir dönem geçiren çiftçiler, Nisan ayının sonlarında meydana gelen yağışlarla umutlandı.

Konya Ovası'nda kuraklık tehdidi altındaki çiftçiler, son günlerde gelen yağışlarla birlikte rahat bir nefes aldı. Bu yılın başından beri yaşanan düşük yağışlar, özellikle ekili arazilerde sorunlar yaratmış ve çiftçiler arasında endişe uyandırmıştı. Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda, Nisan ayına kadar devam eden yağışsız dönem, özellikle kıraç alanlardaki çiftçileri tedirgin etmişti. Ancak son günlerde bölgede artan yağışlar, çiftçilerin yüzünü güldürdü. Kıraç alanlardaki hububatlara iyi gelecek şekilde yağan yağışlar, uzmanlar tarafından olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi. Ancak, geçen seneye oranla bu yılın rekoltesinde bir miktar düşüş yaşanabileceği belirtildi. Yağışların tarımsal üretimi olumlu yönde etkilemesi bekleniyor.

aa-20230607-31361037-31361033-hububat-alim-fiyatlari-yozgatta-ciftcinin-beklentisini-karsiladi.jpg

“YAĞIŞLAR OLMASAYDI KIRAÇ ALANLARDA HASAT YAPILAMAYABİLİRDİ”

Konya'nın Nisan ayının sonlarına denk gelen yağışları, tarım alanlarında umut ışığı olarak değerlendiriliyor. Konya Ovası’ndaki yağışları gazetemize değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, son günlerdeki yağışların özellikle kıraç bölgeler için oldukça verimli olduğunu ifade etti. Kırkgöz, "Bu sene Nisan ayının başında beklediğimiz yağışları alamamıştık. Ancak son günlerde gelen yağışlar, özellikle kıraç alanlar için oldukça önemli ve sevindirici oldu. Geçen yıl benzer bir durum yaşamıştık. Ekim-Mart arasındaki dönemde yağışlar yetersiz kalmıştı. Nisan ayının başında yağış alamamak, kıraç bölgelerdeki bitkilerin strese girmesine ve verimlerinin düşmesine neden olabilirdi. Ancak Nisan ayının sonlarındaki yağışlar, bu durumu biraz olsun rahatlattı. Ancak bu sene istediğimiz ölçüde yağış alamadık. Eğer Nisan ayının sonunda yağmur yağmasaydı, kıraç alanlarda hasat yapılamayacak bir durumla karşı karşıya kalabilirdik. Tabii ki bu dönemdeki yağışların rekolteyi ciddi anlamda artıracağını söylemek mümkün değil. Zira Nisan ayının başındaki stres ve aşırı sıcaklar bitkilerin verimini olumsuz etkiledi. Yağışların afete dönüşmeden devam etmesi durumunda, tarım alanlarında verimli bir sezon geçirebileceğimizi umut ediyorum" diye konuştu.

burak-kirkgoz-tahil-ambari-konya-ovasinda-yagislarda-yuzde-40-azalma-yasandi-35307-qycypp.jpg

“KIRAÇ ALANLARDAN GÜZEL VERİM ALMAYI BEKLİYORUZ”

Konya'nın tarım alanlarının yüzde 70'inin kıraç olduğunu belirten ZMO Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, kıraç alanların önemini vurguladı. Burak Kırkgöz, özellikle son dönemde gerçekleşen yağışların çiftçilerin umutlarını artırdığını ifade etti. Kırkgöz, "Hububat alanlarının yarısından azı sulama ile yetiştiriliyor. Ancak sulama maliyetleri oldukça yüksek. Bu yağışlar, sulama yapmak zorunda olan çiftçilerimizi rahatlattı. Ekili alanlara bir su eksik verecek yağışları aldık diyebiliriz. Nisan ayında yağmur olmaması kıraç alanlardaki mahsulün risk altında olduğunu gösteriyordu. Ancak son yağışlar, kıraç alanlarda üreticilerimizin umutlarını artırdı Kıraç alanlardan da güzel bir verim almayı umuyoruz. Ancak bu yılın rekoltesi hakkında şu aşamada net bir değerlendirme yapmak erken. Sulu alanlarımızda herhangi bir problem yaşamıyoruz ancak arpa ve buğday gibi ürünlerde kısmi bir rekolte düşüşü bekliyoruz. Ancak bu düşüşün çok ciddi boyutlarda olmayacağını düşünüyoruz." şeklinde konuştu. ABDULĞANİ ÇİFTÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.