Recep Konuk adaylığını açıkladı
Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin 27 Temmuz 2024 Cumartesi günü yapılacak olan Seçimli Genel Kurulu öncesi eski Başkan Recep Konuk adaylığını açıkladı.
Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin 27 Temmuz 2024 Cumartesi günü yapılacak olan Seçimli Genel Kurulu öncesi eski Başkan Recep Konuk adaylığını açıkladı. Konuk, düzenlediği basın toplantısında gündeme dair önemli açıklamalarda bulunarak Konya Şeker’in zarar görmeye başladığını belirtti.
Recep Konuk, Konya Şeker’in mevcut durumuna dikkat çekerek, “46 tesisin bir kısmı kapanmaya, bir kısmı zarar etmeye başladı. Türkiye’nin en büyük 13. şirketi geriye gitmeye başladı. Emanet arzu edildiği gibi yürümedi. Konya’nın en büyük problemi olan ağaçlandırma konusunda bile büyük problemler yaşandı. Konya Şeker’in mirası olan ağaçlar bile kurumaya başladı. Kurda, kuşa, ağaca kıyanların makinaya yaklaşımı farklı olmayacaktır. Torku’daki, Konya Şeker’deki makinalara hiç baktınız mı? Ağaçlandırma bile çok önemli bir ayrıntıdır. Marka algısını güçlendiren ağaçlandırma, doğallık ve sosyal sorumluluk katkısı vermiştir. Ağaçlandırmadaki bu zafiyet bütün birimlere sirayet etmiştir” dedi.
Şeker ithalatı konusuna da değinen Konuk, “Türkiye’de şeker fazlalığı var. Çünkü ithalatın önü açıldı. Kendi kendimize yeterken, Konya Şeker, şeker ithal etmeye başladı. Şekerde problem tekrar başladı. Şeker pancarının sürdürülebilirliğini sağlamak Pankobirlik’in görevidir. Türkiye’de şu anda şeker fazlalığı var. İthalatta yanlışlıklar var. Bunlara müdahil olacaksınız, yoksa Konya Şeker biter, pancar çiftçisi biter. Bunlara müdahil olmazsak Konya kaybeder. Kaybetmeye de başladı” şeklinde konuştu.
Konya Ovası’nın su sıkıntısına dikkat çeken Konuk, “Suya ihtiyaç var. Su gelmesi lazım. Geçtiğimiz günlerde Artvin ve Erzurum arasında 51 tünel saydım. Bizim bir Mavi Tünel projemiz var. 15 yıldır bitirmedik. Konya’da boşa giden sular var. Sularımız Akdeniz’e boşa akıyor biz burada 400 metreden su çıkarıyoruz. Bununla ilgili kim çalışma yapacak? Kim sahip çıkacak? Konya Şeker. Peki, sizin bununla ilgili bir mücadeleniz oldu mu? Bir eleştiriniz oldu mu? Yok!” dedi.
Soma ve Kangal Termik Santralleri hakkında da konuşan Konuk, “Enerji en doğru yatırımdı. O günkü konjonktürde biz yarışarak aldık. Ben 670 milyon dolara aldıysam, benden önceki de 669 milyon dolar verdi zaten. Rekabet ederek aldık. Hükümet dayattı mı? Yapmayın ya Allah aşkına. Konya Şeker’in malının zayi olmasına izin verir miyiz? Bir yere yatırım yapılmalıydı, enerjiden iyi para kazanılacaktı, kazandık da nitekim. Belki şartlar gereği hükümet bunu geciktirdi. Ama bakın size rakam veriyorum; enerji fiyatları 2020 ve 2021 yılında 40-45 sentken arkadaşlar görevi devraldıktan sonra 95 sent oldu. Bakın dolar bazında yüzde 100’den fazla artmış. Konya Şeker yıllık 12 milyon megavat enerji üretiyor. 40-45 sentten 95 sente çıkan elektrik fiyatlarıyla aradaki bu dolar bazlı artışı göz önünde tutarsak Konya Şeker’e gelen para 600 milyon dolardır. Enerji yatırımlarını doğru işletseydiniz, doğru adamlarla çalışıp orada 8-10 defa genel müdür değiştirmeseydiniz 15 milyon megavat elektrik üretmiş olacaktınız, ne kadar ürettiniz 12 milyon megavat ürettiniz. Konya Şeker burada 3 milyon megavat elektrik kaybı yaşadı. Türbinlere su dolmuş, kapasite yüzde 20 çalışıyor. Böyle bir şey olabilir mi?” diye konuştu.
Konya Şeker’de işlerin kötüye gitmesi nedeniyle artık sürece müdahil olmak zorunda kaldığını ifade eden Recep Konuk, “Geçmişte sıkıntılarımız oldu. Biz Panagro ile şekerle, etle, yemle, enerjiyle, gıdayla, kimyasal ürünlerle, birçok birimle kurumu ayakta tuttuk. Ticaret yapıyorsanız ayrı ayrı sepetleriniz olacak, birinde zarar varsa diğeri onu destekleyecek. Ben hatırlıyorum; bioetanol tesisini kurduğumda en çok muhalefet eden şu anki başkandı. Oysa bioetanol bırakın Konya Şeker’i, pandemi döneminde tüm Türkiye’yi kurtardı. Ülkeler birbirinin gemisini, malını çalarken, biz Türkiye’yi kimseye muhtaç etmedik. Türkiye’nin bioetanolunun, alkolünün yüzde 56’sını üreterek ülkemizi kurtardık. Şimdi yem fabrikası yüzde kaç kapasiteyle çalışıyor bir bakın. Flakeyi kapatmış. Flake ne demek biliyor musunuz? Mısırı alıp işliyorsunuz, hayvan üreticileri bu ürünü kullanıyor. Araştırın bakalım niye kapatmış. Başka kimler üretiyor flakeyi bir araştırın. Sen flakeyi kapatırsan, vatandaşın mısırını da alamazsın. Arpa alabiliyor musun? Alamıyorsun. Çünkü günde bin 200-bin 300 ton yem üretirken, 300 tona düşmüş yem üretimin. Üretirsen vatandaşın ham maddesini alırsın. Peki ayçiçeği ne durumda? Biz yağ fiyatlarını açıklar, Türkiye’yi regüle ederdik. Vatandaşın malını yukarıda tutardık. Sen bugün ayçiçeğini, mısırını, üzümünü, arpasını alabiliyor musun vatandaşın? Alamıyorsun çünkü kurum birbirine girmiş, kimin el kimin cebinde belli değil. Satış problemli, pazarlama problemli, üretim problemli. Biz size bu kurumu bunun için mi devrettik, yok edin diye mi devrettik? Hiçbir şey doğru yönetilmiyor. Ben yıllardır hiç eleştiri duydunuz mu? Bizim gölgemiz olmasın dedik ama baktık ki iş öyle olmuyor. Müdahil olmak zorunda kaldık” şeklinde konuştu.
Konya Şeker Fabrikası’nın taşınmasının algı yürütmekten ibaret olduğunu söyleyen Konuk, “Arkadaşlar hem para yok diyor hem de fabrika kuracağız diyor. 2022’de yaptıkları açıklamada 2023 yılında temelini atacağız, 2024 yılında faaliyete geçecek dediler. Var mı böyle bir şey? Yapılıyor mu fabrika? Çok borçluysanız fabrikayı nasıl kuracaksınız? Peki fabrikayı nereye kuruyorsunuz? Etütleri yapıldı mı, su var mı? Fabrikayı yapmak için önce samimi olacaksınız. Bakanlar kurulu izniniz var mı? Yok! En son açıklama, biz orada fabrikayı yapamıyoruz, pancar toplama merkezi yapıyoruz. O bölgeyle ilgili samimi olun, insanların duygularıyla oynamayın. Ben hiçbir zaman Altınekin, Cihanbeyli sömürüsünde bulunmadım, onların duygusuyla oynamadım. Panplast, Beta, Altınekin Yağ Fabrikalarını kurdum. Peki şimdi nasıl çalışıyor gidin bir bakın. En karlı fabrikalarımıza bir bakın” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.