Prof. Dr. Önder Kutlu: Türkiye, mama lobisine teslim edilemez

Prof. Dr. Önder Kutlu: Türkiye, mama lobisine teslim edilemez

Prof. Dr. Önder Kutlu, Türkiye’de başıboş köpeklerle ilgili çözüm önerilerine karşı çıkan bir mama lobisi olduğunu ve bu lobiye Türkiye’nin teslim edilmeyeceğini vurguladı.

Son günlerde Türkiye gündemini yakından ilgilendiren başıboş sokak köpekleriyle ilgili mecliste hazırlanan kanun teklifi bekleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı'nın ortak çalışmaları sonucunda başıboş sokak köpeklerine yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) iletildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili açıklama yaparak, Türkiye'de yaklaşık 4 milyon sahipsiz köpek olduğunu belirtti. Erdoğan, "Resmi rakamlara göre 2 milyon sahipsiz köpek var ve bu rakam her yıl katlanarak artıyor. Kuduz tehdidi de aynı oranda büyüyor. 2023 yılında kuduz riskli temas sayısı 438 bine yükseldi. Gelişmiş hiçbir ülkede olmayan başıboş köpek sorunumuz var. Öyle ki bazı ülkeler turist vatandaşlarını köpeklere karşı uyarıyor. Kimse merhametimizi sorgulamasın. Biz hayvanları mal kategorisinden çıkarıp 'can' kategorisine aldık" ifadelerini kullandı.

oncelik-insan-olmalidir-2.jpg

“ÇOK CİDDİ BİR PROBLEM HALİNE GELDİ”

Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Önder Kutlu, Türkiye'de son dönemlerde yaşanan başıboş köpek sorununu gazetemize değerlendirdi. Prof. Dr. Kutlu, başıboş köpeklerin toplum için ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguladı. Kutlu, “Türkiye’de başıboş köpekler son dönemde çok ciddi bir problem haline geldi. Türkiye’nin her yerinde, Konya dahil, halk kendini ciddi derecede tehdit altında hissediyor. Sürü halinde gezen köpekler, beslenmeleri ve sağlıkları tam anlamıyla denetlenemediği için halk sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Gelişmiş toplumlarda başıboş dolaşan hayvanlar görmüyoruz, özellikle kedi ve köpek cinsi hayvanlar sokakta başıboş bırakılmıyor. Bu hayvanlar kısırlaştırılsalar bile yine de bir tehdit olarak değerlendirilebilir. Kamuoyunun bu konuyu tartışması önemli bir husus. Başıboş sokak hayvanlarının uyutulması gibi alınacak tedbirler içimize sığmıyor, bu kadar hayvan nasıl uyutulabilir? Ama bir şekilde bir yerden başlamak ve bu tehdidi ortadan kaldırmak gerekiyor. Öncelikle bu hayvanları önemseyen ve imkanı olan insanların ön plana çıkarak bu hayvanları sahiplenmeleri, güvenli bir şekilde imkan sağlamaları gerekiyor. Bu problemin çözülmesini istemek ve talep etmek son derece insani ve doğal bir durum” diye konuştu.

oncelik-insan-olmalidir-422.jpg

“İNSANLAR KENDİNİ TEHDİT ALTINDA HİSSEDİYOR”

Başıboş sokak hayvanlarının belediyeler veya kurumlar tarafından doyurulması ve denetlenmesinin zor bir durum odluğunu ifade eden Prof. Dr. Önder Kutlu, "Başıboş köpeklerin uyutulması içimize sinmese bile, en azından yaşlı ve hasta olanlar için bir uyutma süreci başlatılabilir. Önemli olan, bu işlemin iğne ile acı çekmeden yapılmasıdır. Bu hayvanlar gece gündüz sokakta aç ve susuz dolaşıyorlar; yazı ve kışı var. Halk kendini korumak için bu hayvanlara kötü davranabiliyor da. Son dönemde kötü örnekler gördük; başıboş hayvanların saldırısı sonucu yaralanan, parçalanan çocuklar, yaşlılar ve gençler var. Bu hayvanların belediyeler veya kurumlar tarafından doyurulması ve denetlenmesi zor bir durum, çünkü bunlar başıboş gezen hayvanlar. Belediyeler barınak gibi alternatif çözümler üretti, ancak bu da geçtiğimiz dönemlerde tartışıldı. O kadar hayvanın barınaklarda beslenmesi ve kontrol altına alınması büyük bir sorun. Hayvan hakları savunucularını anlıyorum; onlar da sokaktaki masum hayvanların uyutulmasını kabul etmiyorlar. Ancak, bu soruna bir şekilde çözüm üretilmeli. Artık büyük şehirlerde bu problemi yaşamaya başladık ve insanlar kendini tehdit altında hissediyor. Bu konuda atılması planlanan adımları canı gönülden destekliyorum" ifadelerine yer verdi.

oncelik-insan-olmalidir-522.jpg

“BUNUN İÇİN HERKES ÇÖZÜM ÜRETİLMELİDİR”

Başıboş sokak köpeklerinin insan sağlığını tehdit eden bir unsur haline geldiğini ve önceliğin insan olması gerektiğini belirten Kutlu, "Toplum tartışarak bu problemin nasıl çözüleceği konusunda bir çözüm bulmalı. Öncelikle, kendini hayvan hakkı savunucusu olarak ifade eden ama elini taşın altına koymayan insanların çözüm üretmesi gerekiyor. Bir an önce tedbir alınmalıdır. Burada öncelik insan olmalıdır. Yani insanı tehdit eden hayvan, bitki ve dışsal şartlar öncelikle giderilmelidir. Bugün bu konu insanın sağlığını ve hayatını ilgilendiren bir durumdur. Başıboş sokak köpekleri insan sağlığını tehdit eden bir unsur haline geldi. Öncelik insan olmalıdır ve bunun için herkes çözüm üretmelidir. Bunun sürdürülmesi mümkün değil. Milyonlarca köpek sokaklarda başıboş geziyor. Bu sorunun nasıl çözüleceğini öncelikle bu konuya karşı çıkan insanlar ortaya atılmalıdır" şeklinde konuştu.

oncelik-insan-olmalidir-6.jpg

“MAMA LOBİSİNE TÜRKİYE TESLİM EDİLEMEZ”

Türkiye’de başıboş köpeklerle alakalı üretilecek çözümlere karşı bir mama lobisi olduğunu ve bu lobinin hayvan hakları savunucularını kışkırttığını dile getiren Önder Kutlu, "Türkiye’de başıboş köpeklerle ilgili çözüm önerilerine karşı bir mama lobisi var. Bu lobi, muhtemelen hayvan hakları savunucularını ve hayvan derneklerini teşvik ederek, sokakta bir takım hayvanların fotoğraflarını paylaşarak toplumun sinir uçlarıyla oynuyor. Evet, bir mama lobisi var, ancak Türkiye bu mama lobisine teslim edilmeyecek kadar büyük bir ülkedir. Toplumun can güvenliği tehdit altındadır. Vatandaşlar, özel araç olmadan dışarı çıktıklarında kendilerini tehlikede hissediyor. Bu mama lobisine Türkiye teslim edilemez. Acilen bu duruma bir çözüm bulunmalıdır. Hayvan hakları savunucularına da bu durumun anlatılması lazım, çünkü bu insanların konuyu tam olarak anladıklarını düşünmüyorum. Bizler de şiddete maruz kalmış hayvanları kabul etmiyoruz ve bunu yapan canileri kınıyoruz. Öncelik toplumun sağlığı olmalıdır” açıklamasında bulundu. ABDULĞANİ ÇİFTÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.