Okul servislerinin güvenilirliği nasıl sağlanıyor?

Okul servislerinin güvenilirliği nasıl sağlanıyor?

Okulların açılmasıyla birlikte çocuklarının okula güvenle ulaşması için okul servislerini tercih edecek veliler, servislerde sağlıklı ve güvenilir ulaşımı için titizlikle dikkat etmekte.

Konya Makine Mühendisliği Odas,ı velilerin titizliği karşısında İçişleri Bakanlığı'nın 25 Ekim 2017 tarihinde “Okul Servis Araçları Yönetmeliği” adı altında yönetmelik çıkardığını açıkladı. Yönetmelik, araçlar ve sürücüler için uyulması gereken maddeler içermektedir. Bu maddeler ise şu şekildedir:

a) Okul servis araçlarının arkasında “OKUL TAŞITI” yazısı bulundurulmalıdır.
b) Okul servis aracının arkasında, öğrencilerin iniş ve binişleri sırasında yakılmak üzere en az 30 cm. çapında kırmızı ışık veren bir lamba bulunmalı ve bu lambanın yakılması halinde üzerinde siyah renkte büyük harflerle “DUR” yazısı okunacak şekilde tesis edilmiş olmalı, lambanın yakılıp söndürülmesi tertibatı fren lambaları ile ayrı olmalıdır.
c) Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlarda, öğrencilerin kolayca yetişebileceği camlar ve pencereler sabit olmalı, iç düzenlemesinde demir aksam açıkta olmamalı, varsa yaralanmaya sebebiyet vermeyecek yumuşak bir madde ile kaplanmalıdır.
d) Okul servis araçlarında Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik ile Karayolları Trafik Yönetmeliğinde belirtilen standart, nitelik ve sayıda araç, gereç ve malzemeler her an kullanılabilir durumda bulundurulmalıdır.
e) Okul servis araçlarının kapıları şoför tarafından açılıp kapatılabilecek şekilde otomatik (Havalı, Hidrolikli v.b.) olabileceği gibi; araç şoförleri tarafından elle
kumanda edilebilecek şekilde (Mekanik) de olabilir. Otomatik olduğu takdirde, kapıların açık veya kapalı olduğunu şoföre optik ve/veya akustik sinyallerle intikal edecek şekilde olmalıdır.
f) Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlar temiz, bakımlı ve güvenli durumda bulundurulmalı ve 6 ayda bir bakım ve onarımları yaptırılmakla birlikte; taşıtların cinsine göre periyodik muayeneleri de yaptırılmış olmalıdır.
g) Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtların yaşları 12 (oniki) yaşından büyük olmamalıdır. Taşıtların yaşı fabrikasından imal edildiği tarihten sonra gelen ilk takvim yılı esas alınarak hesaplanır.
h) Okul servis araçlarında araç takip sistemi bulundurulacaktır. Kayıtlar en az otuz gün muhafaza edilecektir.
i) Taşıtlarda her öğrenci için üç nokta emniyet kemeri ve gerekli koruyucu tertibat bulunmalıdır.
j) Taşıtlarda görüntü ve müzik sistemleri taşıma hizmeti sırasında kullanılmamalıdır.
k) Şoförler, öğrencilerin güvenli, rahat bir şekilde gideceği güzergâhta, kanun ve yönetmeliklere uygun olarak taşımakla yükümlüdürler. Şoför, D sınıfı sürücü belgesi için 5 yıllık, D1 sınıfı sürücü belgesi için 7 yıllık tecrübe şartını sağlamalıdır. Şoförler, şoförlük mesleği bakımından her 5 (beş) yılda bir yetkili kuruluşlardan psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren rapor almalıdırlar. Yurtiçi yolcu taşımacılığı sürücü Mesleki Yeterlilik Belgesine de sahip olmalıdırlar. Ayrıca şoförün hizmet sicillerinin temiz olmasına özen gösterilmeli ve kılık kıyafeti yönetmeliklere uygun olmalı, bunların yanında, Mali Sorumluluk Sigortası yapılmalı, servis aracı kaza, trafik sıkışıklığı vb. gibi sorunlar yaşadığında veli, okul aile birliği ve diğer kişi ve kurumlarla mobil iletişimi sağlayacak
şekilde donanımlı olmalıdır.

Yönetmeliğe göre sürücüler ise, ölümlü trafik kazasına karışmamış olmak zorunda. Ayrıca da alkollü araç kullanma ve hız kuralını ihlal nedeniyle sürücü belgeleri birden fazla geri alınmamış olma zorundalığı taşımakta.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.