NEÜ rehberlik yapan bir üniversite haline geldi
Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Basın Buluşması’ programında basın mensupları ile bir araya geldi.
NEÜ Ahmet Keleşoğlu Yerleşkesi Nezahat Keleşoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa NEÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Birekul, Prof. Dr. Bahadır Feyzioğlu ve Prof. Dr. Hidayet Oğuz, NEÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Hüseyin Zahit Selvi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konya Bölge Müdürü Oğuz Tunç, rektör danışmanları, daire başkanları ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
Sözlerine pandemi dönemi dahil olmak üzere üniversitenin her davetine icabet eden basın mensuplarına teşekkür ederek başlayan Rektör Prof. Dr. Cem Zorlu, “NEÜ Rektörlüğü görevinde 6 yılı tamamladık. Bir takım iddia ve hedeflerle yola çıktık. Bazı şeyleri yapmak için hayallerimiz vardı. Başarıların arkasında hayal yatar. Hayal edemezseniz başarılı olamazsınız. Büyük düşünemezseniz büyük işler yapamazsınız. Tabi bunların hiçbiri de kendi başına yapacağınız işler değil. Büyük derdi olan yöneticiler, kaliteli ekiple çalışırlar. Yoksa başarı elde edemezsiniz. Her şeyi kendinizin yapması mümkün değildir” dedi.
HEDEFLERİMİZLE, DAVALARIMIZLA ÜNİVERSİTEMİZE ÖZGÜVEN GELDİ
NEÜ’deki akademik atama yükseltme kriterlerini, başarıyı artırmak amacıyla Türkiye standartlarının üzerinde tuttuklarını ifade eden NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, “Göreve geldiğimiz dönemde atama kriterlerini yükseltme konusunda bir gayretimiz oldu. Kendi içimizden çok ciddi itirazlar aldık. O dönemde arkadaşlarımıza, önümüzde 2 yol var. Necmettin Erbakan Üniversitesi ya Anadolu’da kendi kendine yeten orta halli bir üniversite olacak ya da Türkiye’de bilinen, tanınan, standardı ve marka değeri yüksek bir üniversite haline gelecek. Ben ikincisini tercih edeceğim. Benim bir hedefim, derdim var. Ben dava adamı Necmettin Erbakan’a aşık bir adamım. Hem akademik anlamda hem de siyasi anlamda hayatımın her anında, noktasında izi olan bir şahsiyet. Ezberleri bozan bir karakter. Dünyaya da iz bırakarak giden bir şahsiyet. Göreve ilk geldiğimde Necmettin Erbakan Üniversitesinin adına yaraşır bir üniversite olacağını ifade ettim. Bu iddia ile yola çıktık. Ben kriterleri yükselteceğim. Ayak uyduranlar bizimle devam edecek, uyduramayanlar da kendilerine başka alanda zemin bulacaklar demiştim. İşin sonucunda gördük ki ayak uyduramayan neredeyse yok. Siz hedef koyarsanız, Anadolu’nun bağrındaki bu insanlarda kapasite var zaten. Hedeflerimizle, davalarımızla üniversitemize özgüven geldi” diye konuştu.
BAŞARI ENDEKSLİ, ADALET MERKEZLİ HAREKET EDEN BİR ÜNİVERSİTEYİZ
NEÜ’nün Türkiye’de ve dünyada ilkleri gerçekleştirdiğini söyleyen Rektör Prof. Dr. Cem Zorlu, “Artık taklit edilen, rehberlik yapan, danışılan ve öncülük talep edilen bir üniversite haline geldik. Kalite artmaya başladı. Artık öyle 4-5 yılda akademik kriterler değişmiyor. Mutat halde 2 yılda bir değişiyor. Bunu tüm akademisyenlerimiz biliyor ve hazırlıklarını ona göre yapıyor. Hocanın tam ataması döneminde kriterlerin değişmesi durumuna biz karşıyız. Kurallar değiştirilirken hocaların önüne kendilerini hazırlayıp yetiştirebilmeleri için asgari bir yıl olmak üzere ortalamada ise 1.5-2 yıl gibi bir zaman bırakıyoruz. Rahatlıkla kriteri yakalayabilecekleri zaman dilimini vermek ahlaki anlamda bir sorumluluktur ve bunu her zaman yaptık. Üniversitemizde kadro sorunu hiçbir zaman yaşanmadı. Akademisyenleri kapımda birileri araya girerek kadro talebi eden kişiler haline asla getirmedik. Sistem çok iyi şekilde işliyor. Hak eden akademisyenin kendisinin bile haberi olmadan kadrosu ilan edilir. Biz başarı endeksli, adalet merkezli hareket eden bir üniversiteyiz. Böyle bir yapı kurduk. Bunu kurarsanız, insanlar mutlu olur, kendi geleceklerini güvende hissederler ve üretirler. Üniversitemiz şu an bir fabrika gibi Q1, Q2 dergileri dediğimiz akademik anlamda makalelerin zirvesi niteliğindeki ürünler çıkıyor. Bunların hepsi Necmettin Erbakan Üniversitesi hocalarından çıkıyor. Bu hocalar daha önceden de vardı. Motivasyon, güven, özveri, adalet, hedefler koyma ve birlikte hareket etme başarıları getirdi” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE’DE İLK 5 DÜNYADA İLK 500
Her başarının objektif kriterlerinin olması gerektiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Cem Zorlu, “Türkiye’de kriterler var ama bunların dünya standartlarında olması lazım. Bu kriterler çerçevesinde Times Higher Education (THE) en itibarlı raking sıralama kuruluşudur. THE Dünya Genç Üniversite Sıralaması’na 1201 bandına hiç giremezken şu anda 1000-1200 bandındayız. Türkiye’deki sıralamamızda ise 13’ten 8. sıraya yükseldik. Bu genç üniversite diye tabir ettiğimiz üniversiteler 50 yıllık üniversiteler. Türkiye’de bulunan üniversitelerin 160-170’ine tekabül ediyor. THE Asya Üniversite Sıralaması’na göre 2022 yılında 400-500 bandındayken, şu an 351-400 bandına yerleştik. Türkiye üniversiteleri arasında ise, 2022 yılında 24. sıradayken 2024 yılında 18. sıraya yükseldik. Her alanda yukarıya doğru ivmelenmiş bir başarı endeksi var. Her konuşmamda ifade ettiğim gibi Allah izin verirse Necmettin Erbakan Üniversitesini Türkiye’de ilk 5’e, dünyada ilk 500’e çıkarmayı hedefliyorum. Tabi dünyada ilk 500 çok iddialı bir rakam. Ama hiç olmazsa belirli alanlarda ilk 500’ü- yakaladık. Genel sıralamaları yakalamak için de bu ivmelenme devam ederse Necmettin Erbakan Üniversitesi 3-5 yıl içerisinde dünyada ilk 500’e girebilecek bir niteliğe sahip olacak. Türkiye’de rakingler 6 parametre çerçevesinde değerlendirilir. Bu parametrelerden biri olan “Öğretim” kategorisinde vakıf ve devlet üniversitelerinin arasında Türkiye’de her zaman birinci sıradayız” dedi.
NEÜ YAYINLARI TÜRKİYE’DE AÇIK ARA ÖNDE
NEÜ’nün yayıncılık alanında Türkiye standartlarının üzerine çıktığını söyleyen Prof. Dr. Cem Zorlu, “NEÜ Press’i 2019 yılında kurduk. Müthiş bir patlama yaptık. Üniversitelerin yayınevleri normalde zarar eder. Biz ciddi harcamalar yapmamıza rağmen para kazanıyoruz. 2019 yılında 22 olan yayın sayımız şu an 400’ün üzerine çıktı. Bu yayınlarımızın yüzde 91’i üniversitemizin dışından gelen talepler. Boğaziçi Üniversitesi, ODTÜ, Hacettepe Üniversitesi gibi pek çok üniversiteden, Cumhurbaşkanlığı ve bakanlıklardan akademisyenlerin, düşünce insanlarının eserlerini basıyoruz. Şu anda bu alanda bize yakın bile bir üniversite yok. Açık ara önceyiz. Kültür ve Turizm Bakanlığının uluslararası en büyük fuarlara davet ettiği tek üniversiteyiz. Dünyadaki büyük kitap fuarlarının sıralaması Frankfurt, Londra, Bolonya ve Meksika diye devam eder. Bu stantlarda biz varız. Biz buralarda kitap satmıyoruz, telif satıyoruz. Türkiye’nin bilimsel birikimini pazarlıyoruz. 9 ülkeden 22 yayıncıyla telif anlaşması yaptık. İngiltere, Amerika, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere telifler satıyoruz. 2024 yılı itibariyle bastığımız kitap sayısını 115’e, dergi sayısını ise yüzde 357 artırarak 32’ye çıkardık. Bu dergilerden biri de Q1. 2019 yılına kadar 400 makale yayınlanırken, 2019 yılından sonra yılda ortalama bin 100 makale yayınlanır hale geldik. Bu makalelerinde yüzde 70’i Q1 ve Q2. İçeride sağladığımız adalet ve huzur ortamı bize bu başarıları getirdi. Bu üniversitedeki hocaların Türkiye’nin marka değeri olmuş üniversitedeki hocalardan hiçbir farkı yoktur. Yeter ki motivasyonu sağlayın, adalet duygusunu tesis edin. Akademisyenler çalıştığında başarıyı elde ettiğinde mükafatlandırılacağını bilsin. 4 yıldır “Akademik Ödül Töreni” programı düzenliyoruz” diye konuştu.
FİZİKİ YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR
Fiziki yatırım ve çalışmalardan da bahseden Rektör Prof. Dr. Cem Zorlu, “Fiziki yatırımlarımız eskiye nazaran yavaşlasa da iyi bir noktaya doğru gidiyor. Nezahat Keleşoğlu Sağlık Bilimleri Fakültesini açtık. Ereğli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunu bitirmek üzereyiz. Merkezi Kütüphanemiz Ahmet ve Nezahat Keleşoğlu’nun yapmış olduğu muhteşem bir kütüphane. Bugünkü değeri 1,5 milyar liradan aşağı değil. Bu sene bitecek ve teslim edecekler. Devletin kasasından bir kuruş dahi çıkmadan özel ilişkilerle Ahmet ve Nezahat Keleşoğlu’nun bizlere bırakmış olduğu güzel miraslarla bu hale geldi. Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi, Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi, Nezahat Keleşoğlu Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Merkez Kütüphane gibi 4 muhteşem binayı üniversitemize kazandırdılar. Köyceğiz Yerleşkemizde peyzaj çalışmalarımız bitti. Büyükşehir Belediyemiz, Köyceğiz Yerleşkesine Fera Kafe’yi kazandırdı. Öğrencilerimiz ve akademisyenlerimiz için çok güzel bir alan oldu” dedi.
NECMETTİN ERBAKAN MÜZESİ
Merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın hatırasını yaşatmak amacıyla hayata geçirilmesi planlanan Necmettin Erbakan Müzesi hakkında da açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Cem Zorlu, “Göreve geldiğim günden bu yana gerçekleştirilmesi için çabalıyorum. İnşallah sonuna geldik. Projesi ve yeri hazır. Yakında inşaatının başlayacağını temenni ediyoruz. Bizler üzerime düşeni yaptık. Ortaya muhteşem bir proje çıktı. İnşallah bu yıl temeli atılır ve Konya, Necmettin Erbakan Hocaya karşı borcunu ödemiş olur. Aile, merhum hocanın eşyalarını muhafaza ediyorlar. Zamanı geldiğinde müzeye koymak üzere bizlere teslim edecekler” ifadelerini kullandı.
ARA ELEMAN, TEKNİK DONANIMA SAHİP ELEMAN SORUNU KONYA’DA ÇÖZÜLDÜ.
NEÜ KOS Teknik Bilimler Yüksekokulunun açılışına az bir süre kaldığını aktaran Rektör Prof. Dr. Cem Zorlu, “Konya Organize Sanayi Bölgesi yönetimine çok teşekkür ediyoruz. Bu da Türkiye’de tek denebilir. Var birkaç tane ama bu kadar muhteşem bir binaya sahip olan teknik meslek yüksekokulu yok. Buranın birimlerini, müfredatını biz sanayicilerle birlikte belirledik. Otomasyon, döküm, kaynak teknolojisi, CNC operatörlüğü programları var. CNC operatörlüğü programını da ilk bu üniversite açtı, sonra başka üniversiteler açtı. Burada eğitim 2 yıl, 4 dönem. Birinci dönem 1 gün, ikinci dönem 2 gün, üçüncü dönem 3 gün, dördüncü dönem 4 gün sanayinin, bizzat fabrikanın içerisinde öğrenci yetişiyor. Sadece burada değil, başka alanlarda da biz bunu gerçekleştirmeye başladık. Aynı şekilde Aday Mühendislik Uygulaması ile, şu anda Mühendislik Fakültesindeki herhangi bir bölümde belli başarıyı sağlamış, alttan dersi olmayan bir öğrenci istediği takdirde, sigortasını biz ödüyoruz, muhatap olan sanayici asgari ücretin 3’te 2’si miktarda parayı ödüyor ve orada çalışıyor. Son yıl, hafta içi 5 gün. Bu program dahilinde sanayide çalışan öğrencilerimiz, çalıştıkları iş yerlerinde mezun olduktan sonra da devam ediyor. Ara eleman, teknik donanıma sahip eleman sorunu Konya’da çözüldü” dedi.
GELECEĞİN BASIN MENSUPLARI SAHADA YETİŞECEK
Aday Mühendislik Uygulaması gibi Aday Medyacı Uygulamasını da hayata geçirmeyi planladıklarını söyleyen Prof. Dr. Cem Zorlu, “Grafiker, halkla ilişkiler, radyo, televizyon ve sinema bölümündeki öğrencilere de bunu uygulayabiliriz. Son sınıfta tamamen size verebiliriz. Sigortası bize ait ama “asgari ücretin 3’te 2’sini ödeyebiliriz” derseniz, bütün öğrencilerimizden istenen koşulları sağlayanlar için bu sistemi düşünebiliriz. Grafik bölümümüz var 4 yıllık, halkla ilişkiler ve reklamcılık, radyo, televizyon ve sinema bölümlerimiz var. Böyle bir program başlatmayı da düşünüyoruz. “Para vereceğiz ama kaliteli eleman bulamıyoruz” şikayetini de böylece bertaraf etmiş oluruz” dedi.
NEÜ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ÇOK İYİ SEVİYELERDE
NEÜ Diş Hekimliği Fakültesinin çalışmalarının çok iyi seviyelerde olduğunu aktaran Prof. Dr. Cem Zorlu, “Düne kadar aylık 4 milyon fatura keserken bugün 25 milyon fatura kesiyor. Biz devlete hizmet ediyoruz. Rakamın yüksek olması, bizim çok daha fazla hizmet ettiğimizi, kaliteli hizmet ürettiğimizi gösteriyor. Eskiden tıp fakültemizden temin ettikleri anestezi uzmanlarını da şimdi kendi bünyelerinde istihdam ettiler ve diş ile ilgili her türlü operasyon yapılıyor şu an diş hekimliği fakültemizde. Hiç diş problemi çekmeyin inşallah ama bu donanımlı diş merkezini görmenizi isterim” ifadelerini kullandı.
DÜNYA ÇAPINDA DOKTORLARIMIZ VAR
Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesinin referans hastanelerin arasında yer aldığını belirten Rektör Prof. Dr. Cem Zorlu, “İstanbul ve Ankara sağlığın merkezi denir ama Türkiye’nin farklı bölgelerinden bizi araya koyarak randevu alınmaya çalışılan doktorlarımız var. Dünya çapında doktorlarımız var. İyi şartlar sunduğumuz için neredeyse doktor kaybetmiyoruz. Bu çok önemli bir nokta. Ben her zaman hastane yönetimimize şunu söylemişimdir; “Zor, meşakkatli, riskli iş…” Doktor arkadaşlara ne kadar ücret verirseniz fazlasıyla hak ederler. Bu konuda samimiyim. Çok özel tedaviler, çok özel cerrahi operasyonlar yapıyorlar. Yılda 1 milyon 277 bin poliklinik hizmeti veriliyor. Türkiye’de devlete en fazla hizmet veren ilk 5 hastaneden biriyiz. Aylık 300 milyona yakın fatura kesiyoruz, bu ciddi bir rakam” dedi.
NEÜ’DE HASTALAR TÜRK MÜZİĞİ İLE TEDAVİ EDİLECEK
‘Hayaldi gerçek oldu’ diyerek sözlerine başlayan Rektör Prof. Dr. Cem Zorlu, “Benim hep çılgınca hayallerim vardır. Göreve geldiğimde dedim ki; “Müzikle tedaviyi gerçekleştirebilir miyiz? Atalar gerçekleştirmiş; bîmâristanlar var. Amasya, Çanakkale, Edirne’de var bîmâristanlar… Şu anda aldığımız her ilacın yan etkisi olduğunu hepimiz biliyor ve bitkisel ilaçlara yönelmeye çalışıyoruz. Hiç ilaç kullanmadan her türlü hastalığı tedavi etmeye yatkın bir mekanizma var müzikle tedavide. “Yapabilir miyiz?” dedik başladık. Bugün son noktaya geldik. Bu multidisipliner bir alan. Burada; müzisyenler, sazendeler, doktorlar var. Müzikle tedavi merkezini açtık, gerekli tüm malzemelerini koyduk. Şu andan itibaren uygulama aşamasına geçeceğiz ve dünyada ilk kez Türk müziği ile tedaviyi Türkiye’de gerçekleştiren üniversite biz olacağız. Makamlar değişti. Şimdiki makamlarla eski makamlar arasında dağlar kadar fark var. Biz şimdiki makamlarla hangi hastaya hangi hastalığa, hangi makamın, hangi perdesinin iyi geldiğinin tespitini yaparak literatüre kaydedeceğiz. Duymuşsunuzdur belki ama ben bir kez daha altını çizeyim. Bu muhteşem bir şey. Türkiye’de benzeri yok. Yine Türkiye’de benzeri olmayan bir çalgı atölyesi kurduk. Biraz önce sizlere sazende arkadaşın çaldığı keman, bizim atölyemizin ürettiği ilk kemandır. Her türlü müzik aletini üretiyor ve satıyoruz. Elde üretilen müzik aletleri fabrikasyon olandan daha değerlidir” diye konuştu.
NEÜ’DE BİR HAYAL VE BİR HEDEF DAHA
NEÜ için kurduğu farklı bir hayalinden de bahseden Prof. Dr. Cem Zorlu, “Benim bir hayalim daha var. İbn-i Sina’nın el-Kânûn fî't-Tıb eseri var. Dünyadaki tıp fakültelerinde yıllarca referans kitap olarak okutuldu. Tedavi yöntemleri var içinde. Tercümesi de yapıldı. Belki de tercümesini de tekrar gözden geçirmek suretiyle İbn-i Sina’nın uyguladığı tedavi yöntemlerinin güncellenmesi konusunda bir hayalim var. Bu hayal için çalışmaya da bugün itibarıyla başlıyoruz. İnsanı merkeze alan, insanın ruh ve fiziksel sağlığını, tedavi edilirken bir başka yerinin arızasına yol açmayacak yöntemlerle tedavi eden insan merkezli bir tedavi yöntemi uyguluyordu bizim atalarımız. İbn-i Sina’nın uyguladığı hem cerrahi hem de diğer tedavi yöntemlerinin güncellenmesi konusunda bir proje başlatıyoruz bugün itibarıyla. İnşallah bunun da sonuçlarını en kısa sürede alırız” dedi.
ULUSLARARASILAŞMA ÇALIŞMALARINA AĞIRLIK VERECEĞİZ
Görevdeki son 2 yılında uluslararasılaşma konusunda çalışmalara hız vereceğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Cem Zorlu şu şekilde konuştu: “Son 6 yılda müthiş bir Erasmus hareketliliği başladı. Öğrenci sayımızı yüzde 70 artırdık. Bin 400 civarındaydı, 100 küsur ülkeden 2 bin 400’lere çıkardık. Son 2 yıl içerisinde hemen hemen her ay bir ülkeye gitmek suretiyle hem protokollerimizi hem bu protokollerin gereği olan icraatlarımızı, iş birliklerimizi artırmak gibi bir düşüncem var. Muhatabım olan her rektöre şunu söylüyorum; “Protokoller sözde kalmasın, icraata dökelim.” Benim şöyle bir mantığım var; “Gezen tilki yatan aslandan evladır.” Gezdiğiniz takdirde iş yapıyorsunuz, gezmezseniz kimse sizin kapınızı çalmıyor. Necmettin Erbakan Üniversitesinin adının dünya çapında daha fazla duyulur olabilmesi için sizin gitmeniz gerekiyor. Son 6 yıl içerisinde 29 ülkede 89 anlaşmaya çıkardık. Anlaşmaların içini doldurmak lazım. Ciddi projeler başlattık ve bunlar devam ediyor. İnşallah üniversitemizin, bundan sonraki süreçte ismi daha fazla duyulur. Türkiye ve dünyada inşallah marka değerine ulaşmış bir üniversite haline gelecek. Biz birlikte yapacağız.”
‘BASIN MENSUPLARI BİZİM NEFESİMİZ’
‘Basın mensupları bizim nefesimiz’ diyerek sözlerine devam eden Rektör Prof. Dr. Cem Zorlu, “Buradan tüm basın mensuplarımıza teşekkür ediyoruz. Bizim ile ilgili haberin çıkmadığı neredeyse bir gün yok. Konya’nın değerlerini, çocuklarını artık Konya dışında değil de Konya içerisinde okumaya teşvik konusunda da sizlerden destek istiyorum. Konya’mızın değerlerine sahip çıkalım. Konya’ya ait olan Necmettin Erbakan Üniversitesi, artık Türkiye’de ve dünyada taklit edilen, ilkleri gerçekleştiren bir üniversite haline geldi. Bunu ben yapmadım, biz yaptık. Ekip olarak çalıştık, bu noktaya getirdik ve bizin içerisinde siz basın mensuplarımız da varsınız. Siz bizim nefesimizsiniz. Sizler, bizi anlatmazsanız yaptıklarımızın hiçbir anlamı yok” ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.