Mehmet Tartan: Üreticiler eziliyor
Karapınar Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tartan, "Bütün sektörlerde eleman sıkıntısı yaşanıyor. Tarım ve hayvancılık şu anda sıkıntıya sokuluyor. Burada üretici her zaman eziliyor” dedi.
Konya'nın Karapınar ilçesi, tarım ve hayvancılık alanındaki başarılarıyla dikkat çekiyor. Son yıllarda yer altı sularının çekilmesiyle oluşan obruklarla gündeme gelen Karapınar, gelişen süt endüstrisiyle de gıda arzına önemli katkılar sunuyor. Avrupa'nın en büyük güneş enerjisi santrali yatırımına ev sahipliği yapan ilçe, süt üretiminin yanı sıra tarım ve hayvancılıkta da öne çıkıyor. Karapınar Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tartan, süt üretimi, tarım ve hayvancılık sektörü hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Tartan, Karapınar'da günlük 540 ton süt üretimi gerçekleştirildiğini belirtti. Ancak, artan maliyetlerin tarım ve hayvancılık sektörünü olumsuz etkilediğini de vurguladı.
“TARIM VE HAYVANCILIKTA DENGELERİ İYİ KIRMAK GEREKİYOR”
Karapınar Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tartan, girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle tarım ve hayvancılığın zor bir süreçten geçtiğini belirtti. Tartan, "Bir memlekete tarım ve hayvancılık birbirini götüren iki ana unsurdur. Tarım da olacak ve hayvancılık da olacak. Tarım olmazsa hayvancılık, hayvancılık olmazsa da tarım olmaz. Evet, tarımda buğday ekmek var ama arpa, mısır ve pancar ekimi var ve bunlar çok önemli. Bu tarım ve hayvancılıkta dengeleri iyi götürmek gerekiyor. Maalesef bu dengeler iyi olmaz ve bir memlekette tarım ve hayvancılık sektörü sekteye uğradığı zaman bütün sektörler etkilenir bu durumdan. Sütte fiyat sabit kalırsa, ette fiyat geri çekilirse ve TMO’nun açıklamasından sonra çiftçiler zor durumda bırakılırsa tarım ve hayvancılık için ciddi bir risk olur. Para kazanmıyoruz dersek yalan olur, hiç para kazanmıyoruz değil ama bizim de bir refah seviyemiz var. Harmanı kaldıracağız ve hemen ardından yeni bir ekim yapacağız. Bugün gübrenin fiyatı belli ve tohumu kaç paraya alacağız bu girdi maliyetleri ne olacak onu bilmiyoruz. Biz, şimdi kaldırdığımız ürünü ekemiyoruz. Kaliteli ve iyi ürün yetiştirmek adına kaliteli tohum alıyoruz. Bu girdi maliyetlerini düşündüğümüz zaman her şey çok masraflı. Mazot, elektrik, gübre fiyatları yüksek" diye konuştu.
“ÇALIŞTIRACAK ELEMAN BULAMIYORUZ”
Eleman sıkıntısı yaşadıklarını ve bundan dolayı Afgan işçi çalıştırdıklarını ifade eden Başkan Mehmet Tartan, "Özellikle hem tarımda hem de hayvancılıkta çalıştıracak eleman bulamıyoruz. Karapınar’da çalıştıracak yerli eleman yok. Çalıştıracak yerli eleman bulamadığımızdan mecburen Afgan işçi çalıştırıyoruz. Bizler, bu durumu milletvekillerine, bakanlığa ve gerekli mercilere söyledik; Afgan, Türkmen ve dışarıdan gelen yabancıları sahadan çekersek tarım ve hayvancılık sektörü sıkıntıya girer. Sulamada, tarımda ve hayvancılıkta eleman bulamadığımız için mecburen yabancı işçi çalıştırıyoruz. Üretici üretir ama girdi maliyetlerinin düşmesi gerekiyor. Bu durum tarımda da hayvancılıkta da aynıdır. Biz, en fazla bir sezon dayanabiliriz; daha sonra üretimde gerilemeye gidilecek, üretici 500 dönüm ekiyorsa 300 dönüm ekmeye başlayacak. Hayvancılıkta da durum böyle; üretici, artan maliyetlerden dolayı üretmemeye başlar" ifadelerini kullandı.
“ÇİFTLİKLERDE 50 YAŞIN ALTINDA KİMSE YOK”
Tarımda ve hayvancılıkta genç nüfus olmadığını ve çalışan kesimin herkesin yaşlı olduğunu belirten Tartan, "2007 – 2008 yıllarında hayvancılıkta ciddi sıkıntılar yaşadık. Hayvanlarımız kesildi, ardından 2011 yılında yurtdışından ithal hayvan getirdik. Şimdilerde de aynı durum başladı. Geçen günlerde yetkili mercilere sordum; birçok hayvan dışarıdan geliyor, denildi. Burada dengeleri iyi sağlamamız lazım. Devletin regüle edeceği zamanlar var, ancak ben bunun yapılmasını istemem. Bu konularda dengeli davranmamız lazım, yoksa sektör olumsuz etkilenir. Şu an çiftliklerde 50 yaşın altında kimse yok, 3 sene sonra bu yaş 60'ı bulacak. Şu anda gençlerden gelen kimse yok, bu işleri yapmak için. Tarımda ve hayvancılıkta genç nüfus yok, hepsi yaşlı kesim. Bütün sektörlerde eleman sıkıntısı yaşanıyor" şeklinde konuştu.
“GÜNLÜK 540 TON SÜT ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”
Tarım ve hayvancılığın sıkıntıya sokulduğunu ve üreticinin her zaman ezildiğini vurgulayan Mehmet Tartan, "Karapınar şu anda süt üretiminde iyi bir durumda. İlçede günlük 540 ton süt üretimi var, nüfusa göre iyi bir durumda. Birçok yerde piyasa şartlarından dolayı hayvancılığı boşlayanlar olmuştur ama Karapınar’da bu oran diğer yerlere göre düşük. Nedeni ise memleketimiz tarım ve hayvancılığa elverişli olduğu için üretici her şartta üretmeye çalışıyor. Biz, zarar da etsek kâr da etsek babamızın, dedemizin mesleğini yapıyoruz. Çünkü Karapınar’da sanayileşme yok, sadece tarım ve hayvancılık var. Tarımdan para kazanılıyor ama açıklanan buğday fiyatları kabul edilemez. Her şey bu kadar maliyetliyken yüzde 13-15’le buğday satacaksak o zaman devam etme şansımız yok. Bu durum geriye gitmemize sebep olacak. İnsanlar para kazandıkça yatırım yapar ama bu yatırım bütün sektöre yansır. Biz, en fazla bir dönüm dayanabiliriz; daha sonrası için üretimde düşüşe geçilir. Şu bir gerçek sektör sıkıntılı. Tarım ve hayvancılık şu anda sıkıntıya sokuluyor. Burada üretici her zaman eziliyor. Ve daha sonra üretici dayanamayıp tarımı ve hayvancılığı bırakıyor” açıklamasında bulundu.
ABDULĞANİ ÇİFTÇİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.