Kurbanlık pazarlığı başladı! Uzmanından vatandaşlara kurbanlık uyarısı
Kurban Bayramı'na 2 ay gibi kısa bir süre kaldığını belirten Konya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fettah Öztürk, Konya'da yeterli sayıda kurbanlık hayvan bulunduğunu ve vatandaşların kurbanlıklarını besicilerden temin etmelerini söyle
Kurban Bayramı'na birkaç ay kala vatandaşlar, kurban fiyatlarını merakla bekliyor. Özellikle son dönemdeki fiyat artışlarıyla birlikte, bu yıl kurbanlık hayvanların fiyatlarının nasıl bir seyir izleyeceği büyük önem taşıyor. 2024 yılında et fiyatlarındaki artışların etkisiyle, bu yıl kurbanlık fiyatlarında geçen yıla göre önemli bir değişiklik bekleniyor. Konya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fettah Öztürk, gazetemize yaptığı açıklamada, Konya'da yeterli miktarda kurbanlık hayvanın bulunduğunu belirtti. Öztürk, vatandaşların kurbanlık alırken öncelikle veteriner hekim kontrolünün yapıldığı güvenilir yerlerden almalarının önemli olduğunu vurguladı. Bu şekilde, sağlıklı ve güvenilir kurbanlık hayvanların edinilmesinin sağlanacağını ifade etti.
“VATANDAŞ KURBANLIKLARINI BESİCİLERDEN ALMALIDIR”
Konya'da kurbanlık hayvan arzının yeterli olduğuna dikkat çeken Fettah Öztürk, vatandaşların kurbanlıklarını besicilerden temin etmeleri gerektiğini vurguladı. Öztürk, "Kurban bayramına 2 ay gibi bir süre kaldı, vatandaşlarımız endişe etmesin, besicilerimizin elinde yeteri kadar hayvan bulunmakta. Kurbanlık hayvanların yetişmemesi gibi bir durum asla yaşanmaz, üreticiler bu konuda hazırlıklıdır. Vatandaşlarımız kurbanlıklarını üreticilerden doğrudan almalı, vekalet vererek ya da hazır kesilmiş kurbanlık satın almamalıdır. Konya'da bu tür uygulamaların olmaması gerekmektedir. Kurban, dini bir vecibe olmaktan çıkıp biraz da sektörel bir hal almıştır. Ucuz paralara hisse kesimi gibi uygulamalar doğru değildir. Kurban kesmek isteyen vatandaşlarımızın fiziki olarak kurbanı temin etmelerini öneriyoruz. Zincir marketlerde satılan koli etlerinin doğru olmadığını ifade edebilirim. Sabah dokuzda gidip bir koli eti alarak geri dönen vatandaşlarımız oluyor. Bu marketlerin dini vecibeleri yerine getirerek mi kesimleri yaptığını bilmiyoruz. Bu nedenle kurban almak isteyenlerin üreticilerden fiziksel olarak gidip almaları gerekmektedir. Bu yaklaşım, dini açıdan hem vatandaşların içlerini rahatlatacak hem de üreticilerin kazanç sağlamasına yardımcı olacaktır. Kurbanlık alarak dini vazifelerini yerine getirmek isteyen vatandaşlar, bütçelerine uygun kurbanlık fiyatlarını sorgulamaktadır" ifadelerini kullandı.
“KÜPE NUMARASINA DİKKAT”
Kurbanın ağız ve burun kısmında salya, akıntı gibi hastalık belirtileri olan hayvanların tercih edilmemesi gerektiğini ifade eden Başkan Fettah Öztürk, “Kurban Bayramı yaklaşıyor ve vatandaşlarımız kurbanlıklarını temin etmek için belediyenin organize ettiği pazarları tercih edecekler. Ancak, Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personellerine çağrıda bulunarak, pazara kurbanlık vasfı taşımayan hayvanların alınmamasını talep ediyorum. Vatandaşlarımızın kurban alırken özellikle dikkat etmeleri gereken birkaç nokta var. İlk olarak, hayvanlarda kulak küpe numarasının olmasına özen göstermeleri önemlidir. Ayrıca, Bakanlığımızın mobil uygulaması TÜRKVET üzerinden bu numara ile sorgulama yapılarak hayvanla ilgili tüm bilgilere erişilebilir. Bu sayede daha sağlıklı bir kurbanlık seçimi mümkün olacaktır. Pazarda kurbanlık hayvanlara bakarken, hayvanın genel fiziki duruşuna dikkat edilmelidir. 6 ay ile 1 yaş arasındaki hayvanların tercih edilmesi önemlidir. Sağlıklı yürüyüş, canlı bakışlar, sağlam tüyler gibi fiziki özelliklere sahip olan hayvanlar tercih edilmelidir. Son olarak, kurbanlık alacak vatandaşlarımızın hayvanların ağız ve burun kısmında salya, akıntı gibi hastalık belirtileri olanları tercih etmemelerini öneriyoruz.” ifadelerini kullandı.
“ÜRETİCİLERİN PARA KAZANMASI GEREKİYOR”
Konya'nın küçükbaş hayvancılık alanında lider bir şehir olduğunu vurgulayan Öztürk, "ET ve Süt Kurumu geçtiğimiz günlerde kendi sattığı et için zam yaparak gündeme geldi. Ancak zaten kendileri piyasa fiyatının altında et fiyatı sunmaktadır" dedi. Karapınar'ın hayvancılıkta lider bir ilçe olduğunu belirten Öztürk, "Ancak şu anda kasaplarda et fiyatı 600 lira civarında, bu durum nasıl açıklanır bilmiyoruz. Kasaplarla konuştuğumuzda onların haklı olduğunu görüyoruz, üreticiler de bir yandan haklılar. Et fiyatları çok baskı altında ve oldukça yüksek gözüküyor. Ancak üreticileri ayakta tutan fiyatlar bunlar. Tüm maliyetler arttı. Geçen yıl çoban fiyatı 16 bin lira iken bu yıl yaklaşık 36 bin lira seviyelerine çıktı. Üreticilerin kar etmesi gerekiyor. Özellikle küçükbaş hayvancılıkta Konya'nın lider konumda olduğunu belirtmek gerekir. Konya'da ise Karapınar ilçesi lider konumdadır" açıklamasında bulundu.
ABDULĞANİ ÇİFTÇİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.