Konyalı çiftçiye kenevir müjdesi! Üretim tesisleri kurulacak

Konyalı çiftçiye kenevir müjdesi! Üretim tesisleri kurulacak

Karatay Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Ahmet Bestil, kenevir tarımı için hem dışarıdan yatırımcı çekeceklerini hem de kendi işletme tesislerini kuracaklarını açıkladı.

Ostim Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde Ankara'da 20-22 Mayıs 2024 tarihleri arasında Uluslararası Multidisipliner Çevre ve Kenevir Çalışmaları Kongresi düzenlendi. Kongre, yüz yüze ve çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Akademik nitelik ve etik ilkelerin ön planda olduğu etkinlikte, gönderilen bildiriler çift kör hakem yöntemiyle titizlikle incelendi. Kongre kapsamında düzenlenen Kenevir Forumu, Türkiye'de kenevir endüstrisi ve ilgili konuları ele aldı. Forum, üreticilerden araştırmacılara, işletmecilerden politika yapıcılara kadar geniş bir katılımcı kitlesini bir araya getirdi. Ostimtech Kenevir Forumu’nu gazetemize değerlendiren Karatay Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Ahmet Bestil, forumda sanayi sektörü ve tarım yazarlarıyla bir araya geldiklerini belirtti. Bestil, kenevir ekimi ve işletilmesi konularında görüş alışverişinde bulunduklarını ifade etti.

whatsapp-image-2024-05-22-at-10-54-36.jpeg

“ÜLKEMİZDE KENEVİRLE İLGİLİ BİR POTANSİYEL VAR”

Kenevirin ekonomik olarak ülkeye ve Konya’ya fayda sağlayacak bir bitki olduğunu dile getiren Başkan Ahmet Bestil, “Geçtiğimiz günlerde Ankara’da düzenlenen Uluslararası Multidisipliner Çevre ve Kenevir Çalışmaları Kongresi’ne katıldık. Kongre çok güzel geçti, bizim açımızdan verimliydi. Kongrede tarım yazarları, endüstri ve sanayi sektörünün temsilcileri, tekstil sektörü temsilcileri ve ilaç sanayisi temsilcileri yer aldı. Kenevir ekimiyle ilgili önemli bilgiler paylaşıldı. Kenevir, kökleri Anadolu'da olan bir tarım ürünü. Geçmişte uluslararası güçler, kenevir üretimi ve ilgili çalışmaları yapmamızı engelledi, yasakladı. Ancak şimdi, devletimizin bu konuda yeniden bir refleks göstermesi ve kenevir tarımının ve sanayisinin Türkiye'ye geri dönmesi gerekiyor. Tüm engellemeleri aşarak bu adımı atmalıyız. Kenevir, ekonomik olarak bize büyük fayda sağlayacak bir bitki. Kongrede görüştüğümüz sektör temsilcileri, Türkiye'nin kurtuluşunun kenevirde olduğunu ifade ediyorlar. Ülkemizde kenevirle ilgili büyük bir potansiyel var ve bu potansiyelin harekete geçmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerekiyor. Bu kongre, bu adımı atmamıza vesile oldu" diye konuştu.

e07aa2-9ce93942963e48e5ba1195fd3125911emv2.jpg

“SÖZLEŞMELİ TARIM YAPILMASINI TEKLİF ETTİK”

Konya’da 12 ilçede kooperatif kurduklarını ve bunun sadece 7 tanesinin resmileştiğini belirten Ahmet Bestil, “Çiftçimiz gelecek sezondan itibaren kenevir ekimine başlayacak. Bizlerde, Ankara’da düzenlene kongreye kenevir tarımı için gerekli çalışmaların yapılması ve yatırım istişaresi için gittik. Burada iş adamları ile görüşerek; Konya’da kenevir ekimi izin aldığımızı ve Ar-Ge çalışması için 5 – 6 çeşit kenevir ektiğimizi söyledik. Burada iş adamlarını Konya’da kenevir için yatırım yapmaya davet ettik. Kongreye katılan iş adamlarına Konya’nın tarımdaki potansiyelini buğday, mısır ve şeker üretim başarımızı örnek göstererek anlattık. Konya’da 12 ilçede kooperatif kurduk, 7 tanesi resmileşti. Biz, bu kooperatifler sonrası 3 birlik oluşturacağız. Burada bizi yani Karatay Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’ni muhatap almalarını istedik. İş adamlarına bizimle sözleşmeli tarım yapılmasını teklif ettik ve teklifimize sıcak bakıldı. İyi bir görüşme oldu. Bu görüşmeden Konya’nın kazançlı çıkacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

1080xauto.jpg

“KURACAĞIMIZ BİRLİKLERLE İŞLETMELERİ KURACAĞIZ”

Konya’da Ar-Ge çalışmasını yaptıklarını ve kenevir için hem dışarıdan yatırımcı getirileceğini hem de kendi işletmelerinin kurulacağını vurgulayan Bestil, “Çumra’da Ar- Ge çalışması yapmak adına bir araziye 5 – 6 çeşit kenevir ekimi yaptık. Burada kenevir ekimi ile alakalı gözlemlerimizi yapacağız. Bu işlemler sonrası kenevir ekimi için gerekli tohumları bulmaya çalışacağız. Kenevir tohumu sıkı bulunan bir tohum değil. Tohum üretimini (TİGEM) Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, üretiyor ama sınırlı bir şekilde üretiyor. Geçen sene 15 bin dekar kenevir ekilmiş. Türkiye’nin kurtuluşu kenevirde söyleniyor ama az ekiliyor. Çöp döküm alanlarının üzerine kenevir atın yemyeşil olacak, zehirli gaz salınmayacak. İklimden söz edenler, karbon ayak çizgisinden söz edenler kenevir ekin, daha sağlıklı yaşayacak. Kenevir birçok alanda kullanılıyor. Bizler, kuracağımız birliklerle kendimiz işletmeleri kuracağız. Bu yönde gerekli bakanlılardan yatırım desteği almak için görüşmeler yapacağız. Hem dışarıdan yatırımcı getireceğiz hem de kendimiz işletme tesisleri kuracağız” şeklinde konuştu.

whatsapp-image-2024-05-22-at-10-55-47.jpeg

ABDULĞANİ ÇİFTÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.