Konya’da oda başkanlarından hububat fiyatlarına tepki! " Fiyatlar çiftçinin sonu demektir"
Çiftçinin merakla beklediği buğday ve arpa alım fiyatları açıklandı. Konya’da 11 ziraat odası başkanı, ortak bir açıklama yaparak açıklanan fiyatların çiftçilerin beklentilerini karşılamadığını ve bu fiyatların çiftçiyi zor durumda bırakacağını vurguladı.
Çiftçinin dört gözle beklediği buğday ve arpa alım fiyatları açıklandı, ancak yeni rakamlar beklentilerin altında kaldı.
Ağır girdi maliyetleri altında ezilen üreticiler, belirlenen taban fiyatlarına büyük tepki gösterdi.
Konya’da 11 ziraat odası başkanı, ortak bir açıklama yaparak açıklanan fiyatların çiftçilerin beklentilerini karşılamadığını ve bu fiyatların çiftçiyi zor durumda bırakacağını vurguladı.
Başkanlar adına konuşan Karatay Ziraat Odası Başkanı Rifat Kavuneker, TMO tarafından açıklanan hububat alım fiyatlarının çiftçiler için hayal kırıklığı yarattığını belirtti. Kavuneker, "Türkiye’de hasat başladı. Dört gözle beklediğimiz buğday ve arpa fiyatları TMO tarafından açıklandı ve o andan itibaren Ziraat Odası Başkanlarımızın telefonları susmadı. Açıklanan hububat alım fiyatları üzerine basın açıklaması yapma gereği gördük. Bu fiyat uygulaması yanlıştır. Açıklanan fiyat çiftçinin sonu demektir. Çiftçi bu fiyatla bir yıl geçinmek, tarlasına masraf etmek, geçmiş yılın borçlarını ödemek ve yeni yatırım yapmak zorunda kalacak. Bu mümkün değil. Hükümetimiz bu fiyat politikasını acilen gözden geçirmeli ve fiyat artışı veya desteklerin arttırılması noktasında düzenleme yapmalıdır" dedi.
Kavuneker, açıklanan fiyatların revize edilmemesi durumunda çiftçilerin borçlarını ödeyemeyeceğini ve yeniden ekim yapamayacağını belirtti. "Ülkemizde girdi maliyetleri artarken resmi enflasyonun yüzde 75, TÜİK’e göre resmi girdi maliyetlerinin yüzde 60 olduğu açıklanırken yapılan yüzde 12’lik zam kabul edilemez. Bu, hububat üreticisinin sonu olur. TZOB ve odalarımızın maliyet hesaplamalarına göre buğdayın maliyeti 10 bin 800 TL. Geçen yıl hükümetimizin açıkladığı buğday fiyatı 8 bin 250 TL iken, bu yıl açıklanan 9 bin 250 TL ekmeklik buğday fiyatı kabul edilemez. Bütün STK temsilcilerinin ve bazı piyasa oyuncularının bu fiyatlardan memnuniyet bildirmesi anlaşılır gibi değildir ve kabul edilemez. Üreticiler olarak hükümetimizden fiyat politikasının gözden geçirilip güncellenmesini bekliyoruz" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.