Konuk: Üreticiyi tüccara ezdirmeyeceğiz
Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan Adayı Recep Konuk, seçim çalışmalarına devam ediyor.
Recep Konuk, Botsa, Hatunsaray, Kavak, Seçme, Çomaklı, Boruktolu, Alibeyhüyüğü, İçeriçumra, Çarıklar, Kaşınhanı Mahallerinde üreticilerle bir araya gelerek mevcut yönetimin baskın seçime niye gittiğini iyi değerlendirmeleri gerektiğini söyledi. Mevcut kooperatif yönetimine seslenen Konuk “hiçbir adaya hazırlanma şansı, kendini anlatma fırsatı tanımayacak şekilde alel acele seçime giderek üreticinin dikkatinden neyi kaçırmak istiyorsunuz” diye sordu.
“BUGÜNE KADAR SABRETTİK ANCAK MÜDAHİL OLMAK ZORUNDA KALDIK”
İçeri Çumra’da çok sayıda aracın katıldığı konvoyla ve Mehmet Konseriyle karşılanan Recep Konuk, meydanda da muhteşem bir kalabalığı hitap etti. Mevcut yönetimin Konya Şeker’in iştiraklerini çalışamaz hale getirdiğini, birçok tesisin ya şalter indirdiğini ya da yarı kapasitelerinin üçte biri, dörtte biri ile ancak çalıştığını, bu duruma son vererek işletmelerin işleyebilmesi için yeniden aday olmak zorunda kaldığını ifade etti. Bulgur ve Hamyağ Fabrikasının üretim yapmadığını, Meyve Suyu Üretim Tesisinin üretimi durdurduğunu, Yem Fabrikasının günlük 1.300 üretim rakamlarından 300-400 tonlara düştüğünü, Yem fabrikasında çiftçinin mısırını işleyen Mısır Flake Tesisinin şalter indirdiğini, Panagro Et-Süt Entegre Tesisinin 600 ton süt alıp 400 ton süt işleyebildiğini 200 tonunu ise sebebi anlaşılmaz bir şekilde başka bir süt tesisine sattığını vurgulayarak şunları söyledi; “bu tesisler üretim yapmazsa üretici ortaklarımızdan ürün alamaz. Az üretim yaparsa yapacağı yetersiz ve düşük tonajlı alımla piyasayı çiftçi lehine regüle edemez. Az üretimin bizim açımızdan üretimi durdurmaktan farkı yoktur. Bu tesislerin kuruluş gayesi yapacağı tam kapasiteye yakın üretim ve alacağı tonajlı ürün ile bizim ortaklarımızın pancar münavebesinde ektikleri ürünlerden de para kazanmasını sağlamak, pancar üreticisini tüccara ezdirmemektir. Bu yönetim şeker pancarını da mısırı da arpayı da buğdayı da patatesi de üzümü de elmayı da ortaklarımızın ürettiğinin farkında değil. Sütün de besinin de bizim ortaklarımızın hayvansal ürünü olduğunun farkında değiller.
Farkında olsalar o tesisleri çalıştırmak için gayret gösterir, o tesisleri tıkır tıkır çalıştıran nitelikli kadroları kurumdan uzaklaştırmazdı. Şeker pancarını Hasan üretiyor da ayçiçeğini, buğdayı, arpayı, patatesi, mısırı Hans mı üretiyor? Çiftçi bir tarlaya 4 yılda bir pancar eker, diğer ürünleri desteklemezsen üretici ortaklarımız tarımsal üretimlerini, dünyanın en itibarlı mesleğini nasıl sürdürecek? Lafla çiftçi dostu olunmaz.” dedi.
“GÜNDE 200 TON SÜTÜ KİMİN İÇİN TOPLUYORSUN”
Mevcut Yönetimin içinde olan bir aileden bir adayın televizyon programında çok önemli bir bilgiyi paylaştığını söyleyen Recep Konuk “Panagro Et-Süt Entegre Tesislerinin günlük 600 ton süt alımı yaptığını ancak bu sütün sadece 400 tonunu işleyip 200 tonunu Konya’daki bir başka süt fabrikasına gönderdiği bilgisini sizin yönetiminizden bir arkadaşımız paylaştı. Soruyorum bu sütü niye kendiniz işlemiyorsunuz? Günlük 1.200 tonlara kadar çıkan tesiste boş kapasite problemi yokken üreticiden aldığınız sütü niye birilerine vermek için aracılık ediyorsunuz? Bu işte kimin menfaati var? Koskoca kurumu, dünyanın tek kampüs içinde en büyük Entegre Tesisini süt toplayıcı konumuna düşürmekten utanmıyor musunuz? Bir başka husus ben size ayrılırken çiftliklerimizde yaklaşık 20.000 büyükbaş bıraktım. Elde kala kala 2.000 büyükbaş kaldığı söyleniyor. Bu damızlıklar ne oldu? Sattın mı? Kestin mi? Bunların parası ne oldu?” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.