Konuk: Çiftçinin derdi bizim derdimiz
Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan Adayı ve Torku’nun mimarı Recep Konuk, seçim çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ediyor.
Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan Adayı ve Torku’nun mimarı Recep Konuk, seçim çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ediyor.
Mevcut yönetimin temmuz ayında bir erken baskın seçime karar vermesi sonrası Konya Şeker’in mevcut durumunun Konya Tarımının geleceği açısından pek sağlıklı görünmemesi nedeniyle tekrar başkan adayı olan Recep Konuk, tarla tarla gezerek çiftçilerle hasbihal ediyor.
Nerede ise her tarlaya uğrayıp çiftlerle sıkıntılarını paylaşan, dertlerini dinleyen ve çözüm önerilerini anlatan Recep Konuk, dün Arıkören ve Okçu’da çiftçilerle buluştu ve çiftçilere hitap ederek, Konya Şeker’in şu anda, içinde olduğu sıkıntıları ve kendisinin neden başkan adayı olduğunu ayrıntılı bir şekilde anlattı.
KONYA ŞEKER İTHAL ŞEKER ALDI
Okçu’da yoğun ilgili ile karşılanan Recep Konuk, burada tek tek çiftçilerin elini sıktı ve birlik beraberlik içinde Konya Şekeri yöneteceklerini, Torku markasını yeniden bir dünya markasına dönüştüreceklerini anlattı. Konya Şeker’in mevcut yönetiminin çiftçinin hiçbir sorunu ile ilgilenmediğini, gelecekte pancar üretmesine engel olabilecek sorunların farkında bile olmadığını varsa yoksa küspe konusunda açıklama yapıp durulduğunu belirten Başkan Konuk, arz planlaması nedeniyle yapılan şeker ithalatı sonrası ithalatçının şeker piyasasının yeni oyuncusu haline geldiğini belirtti. Dahilde İşleme Rejimi kapsamında Türkiye’ye giren şekerin büyük kısmının A şekeri olarak satıldığını ifade eden Konuk, Konya Şeker’in mevcut yönetiminin bile ithal şeker aldığını, şeker ithalatının önüne geçilmezse veya şekere rakip ürünlerin kayıt dışı kullanımı engellenmezse kurumun mesuliyetini taşıyanların Konya Ovası’ndaki pancar tarımının yapılamaz hale geleceğinin farkında bile olmadıklarını söyledi.
“ÇİFTÇİNİN DERDİ BİZİM DERDİMİZ”
Arıkören’de de yoğun ilgi ile karşılaşan Konuk, bu gezilerle çiftçilerle hasret giderdiklerini de ifade ederek, çiftçinin derdini dert edinmeyen bir Konya Şeker’in varlık nedenini unutmuş olacağına dikkat çekerek, “sizin derdiniz bizim derdimiz, böyle oldu, böyle olacak” şeklinde konuştu. Arıkören’deki konuşmasında PANKOBİRLİK ve Konya Şeker’in yıllarca verdiği mücadele sonucunda tüketicide oluşturulan hassasiyet nedeniyle kotalarının %2,5’a düşürüldüğünü hatırlatan Recep Konuk, PANKOBİRLİK ve Konya Şeker’i yönetenlerin vurdumduymazlığı sonucu nişasta bazlı şeker ve tatlandırıcıların piyasayı işgal ettiğini, yasal kotalarının %50’lik artışla %15 olduğu döneme göre bile piyasaya daha çok NBŞ sattıklarını söyledi.
“BİSKÜVİNİN ÜZERİNE PANCAR ŞEKERİNDEN ÜRETİLMİŞTİR YAZDIRDIM DİYE BENİ DE BU KURUMU DA DAVA ETTİLER”
Şeker pancarına sahip çıkmanın vatana sahip çıkmak anlamına geldiğine inanarak NBŞ lobisine karşı yıllarca mücadele verdiğini hatırlatan Başkan Adayı Konuk, “açık veya örtülü o lobinin onlarca iftirasına maruz kalmış, onların şikayetleri üzerine davalarla boğuşmuş biriyim ben. O lobi sizin şeker pancarı ile ürettiğiniz bisküvinin üzerine pancar şekerinden üretilmiştir yazdırdım diye beni de bu kurumu da dava etti. Ürününüzü toplatmaya kalktı. Haksız rekabet davası açtı, Torku’nun reklamlarını durdurttu. Biz ne yaptık pancar şekerinden üretilmiştir yerine şekeri pancardan dedik yola devam ettik. Kimse unutmasın bu kurum meydanda tekti ama üreticisinin ve Türk tüketicisinin desteği ile Türk Gıda Kodeksindeki değişikliği bu kurum yaptırdı” dedi.
“NBŞ’CİLERİN VE KİMYASAL TATLANDIRICI İTHALATÇILARI MEVCUT YÖNETİM DEĞİŞMESİN DİYE DUA EDİYOR”
NBŞ’cilerin ve kimyasal tatlandırıcı ithalatçılarının muhtemelen mevcut yönetim değişmesin diye dua ettiklerini söyleyen Recep Konuk konuşmasını şöyle sürdürdü; “çünkü 3 senedir meydanı boş buldular istedikleri gibi at oynatıyorlar. Kayıt dışı nişasta bazlı şeker üretimi ve tüketimi zirve yapmış beyefendilerin haberi yok. Kimyasal tatlandırıcıların şekerli mamullerde kullanımı zirve yapmış beyefendilerin haberi yok. Ya da var da mücadele edecek cesaretleri yok. Bu kurumlar ne ihmali ne korkaklığı kaldırmaz. Bu kurumlarda bir ihmal, bir cesaret noksanlığı 20 yılda kazanılanı 3 günde rakiplerinize kaptırmanıza sebep olur. PANKOBİLİK ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı kimseden, kimsenin parasından korkmaz. Hiçbir lobi PANKOBİRLİK Başkanına geri adım attıramaz. Onun bir geri adımı yüzbinlerce pancar üreticisinin geri adım atması demektir. NBŞ’nin kayıt dışı üretim ve tüketimi ile mücadele görevi Arıkören mahallesindeki Mehmet Ağa’nın değil Pankobirlik başkanının görevi, yapamayacaksan o koltukta oturmayacaksın. Bir kavgaya girdiysen yumruğunu sakınmayacaksın. PANKOBİLİK Başkanı Ulusal bir kanala çıkıp “emin değilim ama”, “fevaran etmiyorum da” “yetkililer incelesi mi acaba” gibi çekingen ifadeler kullanamaz. PANKOBİRLİK Başkanı, Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı rakamlar bu işi durdurun der, masaya yumruğunu vurur. O yumruk masaya inmezse şeker pancarı üreticisinin sofrasındaki ekmeği yani bizim ekmeğimizi ensemize vura vura uzanır alırlar.
“BİZ NBŞ’CİLERİN ELİNDEN O PAZARI SÖKE SÖKE ALDIK”
Ben görevde değilim ama onların söyleyemediğini ben söylüyorum. Türkiye’nin nüfusu 2022’de 66,4 milyondu. Şeker kotası da 2 Milyon 458 Bin tondu. NBŞ’ler dahil. 2023’teki TÜİK verilerine göre nüfusumuz 83 Milyon 372 kişi oldu. Buna yaklaşık 5 milyonluk kayıtlı göçmeni, 1,5 milyonun üzerindeki ülkemizde sürekli ikamet eden yabancıları ve turistlerin günlük nüfusa etkisini eklediğimizde toplam nüfus kayıt dışı göçmenler dahil iddialara göre 100-105 milyonu buluyor, resmi kayıtlara göre ise 92-95 milyon arasında bir nüfus şeker tüketiyor. Ben en azından hesapladığımda bile yani 92 milyona göre toplam şeker kotamızı kıyasladığımızda bile kayıt dışı tüketimi ayan beyan görüyorum. Nüfus %39,2 artarken NBŞ dahil toplam şeker kotasındaki artış oranı %11,9’dur. Yani en düşük nüfus yükü üzerinden hesaplansa bile şeker kotasındaki kayıp yaklaşık %27’dir. Hesap basit, 2022’de 66,4 milyon nüfusa sahiptik. 2023’te Milletimizin beslenme rejimi değişmemiş, yeme içme alışkanlığında köklü bir değişiklik yok. Kaldı ki gelir seviyemiz artmış. Gelir seviyesindeki her yüzdelik dilimdeki artışın şeker tüketimini arttırdığı da bir gerçek. Matematik yalan söylemez yaklaşık 740 Bin tonluk bir kayıt dışılıktan söz ediyoruz. Bu pancar üreticisinden kaçırılan kotadır. Pankobirlik Başkanı emin değilim diyemez. Feveran etmiyorum diyemez. Çünkü o kayıt dışı NBŞ ve tatlandırıcı kullanımının tarladaki karşılığı 4,8 milyon ton pancardır. Bu 4 milyon ton pancarın yaklaşık 800 Bin tonunu üretme hakkı da Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi ortaklarınındır. Biz NBŞ’cilerin elinden o pazarı söke söke aldık. Olmadık iftiralara maruz kaldık, santim geri adım atmadık.
“BU ÜLKEDE EN AZ 740 BİN TON TONUN ÜZERİNDE PANCAR ŞEKERİ KARŞILIĞI NBŞ VE KİMYASAL TATLANDIRICI KAYIT DIŞI TÜKETİLİYOR”
Ben buradan söylüyorum herkes görevini yapsın bu ülkede en az 740 Bin ton tonun üzerinde pancar şekeri karşılığı NBŞ ve kimyasal tatlandırıcı kayıt dışı tüketiliyor. Pancar üreticisinin üretme hakkını kimse gasp edemez. Ben geliyorum o kotayı söke söke alırım, alacağım.
Otobüs geriye gidiyor derken kastım budur. Benim alıp getirdiğim kota ile üretici idare ede dursun, bizim kooperatifimizin kaybı 800 Bin ton pancar kotasıdır. Yani 2023 şeker pancarı alım fiyatları üzerinden Konya Çiftçisinin cebine girmesi gerekip girmeyen para yaklaşık 1 Buçuk Milyar Liradır. Üstelik bu Türk Şeker’in şeker pancarı alım fiyatıdır, Konya Şeker’in şeker pancarı alım fiyatı değildir.
Bu kaybı kim durduracak? Kayıt dışı tatlandırıcı ve NBŞ kullanımına kim dur diyecek? Bunların diyemeyeceği ortada. Demirden korkuyorlar ama trene binmişler. Pancar üreticisinin hakkını savunamayanlar gidecek, o mücadeleye ömrünü adamışlar gelecek.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.