Kasım Okur: Devlet Müdahalesi şart
Kasım Okur Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Okur, " "Konut kiralarında yaşanan sıkıntılar, sistemden kaynaklanıyor. Devletin, kiracı ve ev sahiplerini karşı karşıya getirmeyecek bir düzenleme yapması gerekiyor" dedi.
Kasım Okur Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Okur, emlak ve gayrimenkul sektörüne dair gazetemize önemli değerlendirmelerde bulundu. Okur, gayrimenkul işinde şeffaflık ve güvenin temel prensipleri olduğunu vurguladı. Okur, “Biz, hem emlak işi hem de gayrimenkul danışmanlığı yapıyoruz. İlk hedefimiz, müşterilerimize en uygun gayrimenkulü bulmak ve onların mülklerini en hızlı şekilde satmalarını sağlıyoruz. sektördeki en büyük sorunlardan birinin güven eksikliği. Aldığımız hizmet bedeli karşılığında garantörlük sunuyoruz. Böylece iki taraf arasındaki mağduriyetleri önlemek adına kurallar ve düzenlemeler oluşturuyoruz. Konya'da güvenilir bir hizmet sunuyoruz. Müşterilerimizin mülklerinin fotoğraflarını ve videolarını biz çekiyor, konumlarını belirliyoruz. Tüm bilgileri şeffaf bir şekilde sunuyoruz. Ayrıca, alıcı ve satıcıyı mutlaka yüz yüze getirip pazarlığı doğrudan yapmalarını sağlıyoruz" diye konuştu.
"EMLAK SEKTÖRÜ CAN ÇEKİŞİYOR, BÜYÜK YATIRIMLAR DURAĞAN"
Son bir yılda emlak sektörünün ciddi bir durgunluk yaşadığını ve işyeri açılışlarında büyük yatırımların azaldığını ifade eden Okur, “Sanayi bölgesinde faaliyet gösteriyoruz ve emlak sektöründe sanayi odaklı çalışıyoruz. Tarla işine pek girmiyoruz, ancak müşterilerimize arsa, dükkan ve villa gibi gayrimenkul satışlarında yardımcı olmaya devam ediyoruz. Sanayi tarafında geniş bir çevre edindik ve burada faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Son bir yıldır emlak sektöründe ciddi bir durgunluk yaşanıyor. Emlak sektörü adeta can çekişiyor. Yeni işyerleri açılıyor ve bazı yatırımlar yapılıyor ancak eskisi gibi büyük yatırımlar yok. Ekonomik şartlar nedeniyle özellikle büyük ölçekli işyeri açılışları oldukça azaldı. Şu anda sektörde büyük bir durağanlık söz konusu" ifadelerini kullandı.
"KONUT SEKTÖRÜNDEKİ SIKINTILARIN KAYNAĞI SİSTEM"
Kasım Okur, Türkiye'de yaşanan konut sıkıntısına ve kira krizine dikkat çekti. Konut kiralarında ciddi sorunlar yaşandığını belirten Okur, emlak piyasasındaki sorunların temelinde mevcut sistemin olduğunu vurguladı. Okur, “Kiralık ev sunmaya utanıyorum. Geçtiğimiz günlerde orta halli bir daireyi 16 bin liraya kiraya verdiler. Asgari ücretin 17 bin lira olduğu bir ülkede, bu tarz kiralar büyük bir toplumsal sorun yaratıyor. Bu durum ileride daha büyük sıkıntılara yol açacak ve toplum olarak bu sorunları daha derin yaşayacağız" şeklinde konuştu.
DEVLET MÜDAHALESİ ŞART
Ekonomik sorunların toplumsal ahlaka zarar verdiğini belirten Okur, "Ekonomik sıkıntılar ne kadar büyürse, ahlaki değerler de o kadar dejenere olur. İnsanlar geçim sıkıntısıyla başa çıkmak için farklı yollara başvuruyor, bu da toplumda yeni sorunlar yaratıyor. Faizlerin yüksek olması nedeniyle insanlar paralarını faize yatırarak gelir elde etmeye çalışıyor. Bu da konut üretimini durma noktasına getiriyor. Sistemin ev sahipleri ve kiracılar arasında ciddi bir mağduriyet oluşturuyor. Ev sahibi 3 milyon lira değerinde bir evi 5 bin liraya kiraya veriyor, bu durumda ev sahibinin haklı olduğu bir nokta var. Ancak kiracılar da mağdur. Bu sorunun temel kaynağı sistem. Devletin, kiracı ve ev sahiplerini karşı karşıya getirmeyecek şekilde bir düzenleme yapması gerekiyor.”
"DEPREM VE EKONOMİK SIKINTILAR TOKİ'Yİ ETKİLEDİ"
Kasım Okur, Konut projelerinin şehirlerde yoğunlaşması gerektiğini belirterek, Türkiye’deki konut sıkıntısı ve deprem sonrası yaşanan aksaklıkları değerlendirdi. Okur, özellikle TOKİ projelerinde yaşanan gecikmelere dikkat çekti. Okur, “Deprem öncesinde TOKİ'nin bazı projelerde çekiliş yapmasına rağmen, hak sahiplerine arsaları ve evler teslim edilmedi. Deprem ve ekonomik kriz bu süreci olumsuz etkiledi. Deprem bölgesinde büyük bir yıkım var ve devlet burada ciddi yatırımlar yapıyor. Bu nedenle TOKİ projelerine başlanamadı ve teslim edilemedi.”
“KOOPERATİF SİSTEMİ YAYGINLAŞTIRILMALI”
Devletin konut projelerini hızlandırması gerektiğine vurgu yapan Okur, “Meram ve Karatay belediyelerinin uyguladığı kooperatif sisteminin her bölgede yaygınlaştırılması gerekiyor. Devlet, kendi hazine arsaları üzerinde bu kooperatif sistemini uygulamalı. Aksi takdirde, orta ve alt gelir grubu büyük bir mağduriyet yaşıyor. Kira fiyatlarındaki artış, toplumsal sorunlara yol açıyor. Evlenmek isteyen gençler bile bu yüksek kiralar nedeniyle zorlanıyor. Konya’da yeterli sayıda kiralık daire olmaması fiyatları yükseltiyor. Konut projelerinin şehirlerde yoğunlaşması lazım. Şu anda Konya’da yeterli sayıda kiralık daire olsa, fiyatlar bu kadar yükselmezdi. Talep var ama konut üreten yok. İlçelerde TOKİ projelerinin artırılması ve iş gücünün desteklenmesi gerekiyor" açıklamasında bulundu.
ABDULĞANİ ÇİFTÇİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.