‘Güvenli Ödeme Sistemi vatandaşı mağdur ediyor’

‘Güvenli Ödeme Sistemi vatandaşı mağdur ediyor’

Konya Oto Galericiler Lastikçi ve Yıkamacılar Odası Başkanı Abdullah Acıbadem Güvenli Ödeme Sistemi ile açıklamalarda bulundu.

2020 yılında hizmete açılan sistemin kayıt dışı çalışmaya teşvik ettiğini ifade eden Acıbadem, uygulama da eksiklikler ve alt yapının yetersizliği nedeniyle noterlerde yoğunluk oluştu. Özellikle çok bankaların sistemleri buna elverişli değil. Konya’mıza şehir dışından gelen insanlar mağdur oldu” dedi.

Sistemin araç alım satımında Ticaret Bakanlığı ve Adalet Bakanlığının öncülüğünde Türkiye Noterler Birliği tarafından kurulan ve 3 Şubat 2020 tarihinde hizmete açılan bir sistem olduğunu ifade eden Acıbadem, “Ama bu sistem çok tercih edilmedi. 31 Nisan 2024 tarihinde noterlere gelen bir bildiri ile 02 Mayıs 2024 tarihinde noterler de uygulama zorunlu hale geldi. Ama uygulama da eksiklikler ve alt yapının yetersizliği nedeniyle noterlerde yoğunluk oluştu. Sistem ilerlemedi özellikle çok bankaların sistemleri buna elverişli değil.Konya’mıza şehir dışından gelen insanlar mağdur oldu. Bu sistemin en büyük sorunu normal vatandaş kendi arasında yaptığı satış işlemlerinde bu sistem devre dışı alıcı ve ya satıcı yetki belgesi olan bir esnaf ticaretin dahilinde olması ile bu sistem devreye giriyor” diye konuştu.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Sistemin nasıl çalıştığıyla ilgili de bilgi veren Acıbadem, “Satıcı Bankasının internet bankacılığı üzerinden ikinci el araç satış sistemine girecek. Satıcı olarak araç plakası, aktarılacak tutar, alıcının cep telefonu numarası, sonrasında alıcı internet bankacılığı sistemine girecek ikinci el araç satışı sitemine girip cep telefonuna gelen referans kodunu girecek. Bilgiler sitemde gözüküyor sonrasında Paranın çekileceği hesabı onaylıyor. Satıcıya paranın blokeye alındığına dair mesaj bilgisi geliyor. Noterde satış işlemi gerçekleştiği zaman satıcıya bilgilendirme geliyor ve blokeye alınan bedel satıcının hesabına aktarılıyor” dedi.

guvenli-odeme-sistemi-vatandasi-magdur-ediyor-1.jpg

SİSTEM KAYIT DIŞI ÇALIŞMAYA TEŞVİK EDİYOR

Güvenli Ödeme Sisteminin kayıt dışını ve dolandırıcılığı önlemek amaçlı çıktığını belirten Acıbadem, “Ama asıl amacının dışında işleme dönüştü. Sistemin bu şekilde ilerlemesi kayıtlı esnafa çileye döndü. Kayıt dışı çalışmaya teşvik etmeye çalışıyor. Kayıt dışı araç alım satım yapanlar bu sisteme takılmıyor. Bu sistem bireysel kendi aralarında araç alış verişi yapanlar için gayet uygun bir sistem ama Kayıtlı esnaf bu iş için mağaza açıp ruhsatlandırıp mesleki yeterliliği alıp Ticaret Bakanlığı tarafından yetki belgesi almıştır. Bireysele araç satarken gerek araç kredisi ile gerek kredi kartı ile çek ve senetle araç takası ile ticaret yapmaya çalışıyor. Ama uygulamaya konulan sistem bunların hiç birini kabul görmüyor. Sistem sadece araç alım satım yapan kişiler arasında para transferi güvenli sistem onayına bakılıyor. Maalesef ülkemizde yeni bir uygulama yapılırken iç piyasa ya bakılmıyor. Sektör temsilcileri ile istişare edilmiyor. Bir kaç kişinin masa başında hazırladığı yönetmelik uygulamaya ben yaptım uygulama yapılsın denilirse İnsanlar mağduriyet yaşıyor. Görüşmelerimiz devam ediyor. sistemin düzelmesi için gerekli uygulamanın yapılmasını Ticaret Bakanlığımızdan talep ediyoruz” şeklinde konuştu. ABDULĞANİ ÇİFTÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum