Gurbetçiler yüz güldürüyor
Yaz tatillerini Türkiye’de geçirmek için Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden Konya’ya gelen gurbetçiler, esnafın yüzünü güldürüyor. Esnaf, geçen senelerde yaşanan hareketliliğin bu sene tam anlamıyla yaşanmadığını söyledi.
Yıllık izinlerini memleketlerinde geçirmek için Türkiye'ye gelen gurbetçiler, Konya'nın Tarihi Bedesten Çarşısı'nda esnafın yüzünü güldürüyor. Alışveriş için Tarihi Bedesten Çarşısı'nı tercih eden gurbetçiler, özellikle düğünlerini Konya'da yapmak isteyenler, kuyum sektörü başta olmak üzere birçok sektörde hareketlilik yarattı. Çarşıda yaşanan yoğunluk, esnafın ileri günlerde daha da artacağını umduğu hareketlilikten memnun olduklarını belirtti. Esnaf, gurbetçiler ve turistlerin gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilecekleri bir ortam sunduklarını ifade ederek, herkesi Konya’ya davet etti. Esnaf, ziyaretçilerin Tarihi Bedesten Çarşısı’nda ihtiyaçlarını karşılayarak alışveriş yapmalarının kendileri için büyük bir moral kaynağı olduğunu belirtti.
“ALTIN PİYASASI GURBETÇİLERİN GELİŞİYLE CANLANDI”
Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Yusuf Yaşar, gurbetçilerin gelmesiyle birlikte altın piyasasında ve genel anlamda esnafta hareketlilik yaşandığını ifade etti. Yaşar, "Bahar mevsimiyle birlikte kuyumculuk sektöründe işlerimiz açıldı. Nişanlar ve nişan hediyeleri ile işlerimiz kıpırdanmaya başladı. Yaz aylarında gurbetçilerimiz gelmeye başlar. Önce İskandinav ülkelerinden İsveç, Norveç ve Danimarka’da bulunan vatandaşlar, daha sonra da Almanya’daki gurbetçilerimiz gelir. Bu durum işlerimize olumlu yansır. Gurbetçilerimiz özellikle Konya’da düğün yapar. Gelen gurbetçiler hediye olarak altın alıyorlar ya da çevrelerindeki akrabalar altın alıyor. Bu da bize olumlu bir şekilde yansıyor. Konya'nın tarım şehri olması ve hasat döneminin tamamlanması da piyasayı hareketlendirdi. Konya’da harman 12 ay sürüyor ve bu da piyasayı az da olsa etkiler. Önümüzdeki günlerde piyasanın daha da hareketleneceğini bekliyoruz. Konya’ya gelecek olan ve gelen gurbetçilerimiz Mevlana Müzesi’ni gezmeye geldiklerinde Tarihi Bedesten Çarşımıza uğrayarak alışverişlerini gerçekleştiriyorlar. Konya’ya gelen yerli ve yabancı turist sayısı da önemli; onların gelişi de Konyalı esnafları olumlu yönde etkileyecektir" diye konuştu.
“YILBAŞINA KADAR ALTININ YÜKSELECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”
Fiyatlarda da hareketlilik yaşandığını belirten Yaşar, "Ortadoğu’da yaşanan hareketlilik altını tetikliyor. Amerika FED Bankasının faiz kararı da önümüzdeki aylarda etkili olacaktır. Bu hızlı hareketlilik bizim için 3 ay sürer ve sonrasında azalma olur ama çok büyük bir düşüş yaşanmaz. Altın gergin havaları çok sever. Şu anda çeyrek altının 4 bin 480 TL, yarım altının 8 bin 960 TL, Cumhuriyet altınının 17 bin 830 TL ve bileziğin gramının 2 bin 554 TL’den satıyoruz. Dünyadaki altının ons fiyatı ise 2 bin 394 dolar. Önümüzdeki günlerde yılbaşına kadar altının yükseleceğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.
“GURBETÇİLER VE TURİSTLER ESNAFIMIZIN İŞİNİ HAREKETLENDİRDİ”
Tarihi Bedesten Çarşısı'nda kahve ve çikolata satıcısı İsmail Kayretli, gurbetçilerin yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin gelişiyle çarşıda hareketliliğin arttığını belirtti. Kayretli, "Gurbetçi müşterilerimiz bizim için önemli bir potansiyel oluşturuyor. Bedesten esnafı olarak gurbetçi vatandaşlara hizmet veriyoruz. Şu an gurbetçilerin dönüşleri başladı ve bu da çarşıda hareketlilik yaratıyor. Yaşanan yoğunluktan memnunuz. Gurbetçiler dönüş yollarında daha çok çikolata, kuruyemiş ve kahve alıyorlar. Özellikle kahve ve kuruyemişi yurtdışında taze ya da burada buldukları kalitede bulamıyorlar. Bu nedenle vakum sistemi ile kuruyemişi yanlarında götürüyorlar. Düğün sezonunun da etkisiyle yoğun günler geçiriyoruz. Bu yoğunluk esnafın büyük bir bölümüne yayılmış durumda. Hem gurbetçi hem düğün sezonunun olması hem de yerli ve yabancı turistlerin gelmesiyle birlikte Bedesten Çarşımız hareketlilik kazandı. Yaşanan bu hareketlilik esnafa olumlu bir şekilde yansımış durumda” ifadelerini kullandı.
“AZ DA OLSA BİR HAREKETLİLİĞİMİZ VAR”
Tarihi Bedesten Çarşısı Ahilik Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hüseyin Küçükavcılar, gurbetçi ve düğün sezonu yoğunluğuna rağmen geçen senelerdeki gibi bir hareketliliğin olmadığını belirtti. Küçükavcılar, "Her sene olduğu gibi bu sene de pek fazla canlı ve hareketli bir durum yok. Heyecan katacak ve işlerimizi hareketlendirecek bir gurbetçi müşterimiz yok. Ancak yaşanan bir yoğunluk var ve bu yoğunluk bizi memnun etmese de buna şükrediyoruz. Gelen müşterilerimiz çok fazla alışveriş yapmıyor, ihtiyacı neyse onu alıyor. Gelen müşteri ayağını yorganına göre uzatıyor diyebiliriz. Bizim giyim sektörü hem düğün sezonundan hem de gurbetçi yoğunluğundan istediği rağbeti tam anlamıyla göremedi. 2-3 kıyafet alan kişi şimdilerde 1 tane kıyafet alıyor. İster istemez şu anki ekonomik kriz bizi etkiledi. Az da olsa bir hareketliliğimiz var. Bu da esnafımızı çok fazla memnun etmese de buna şükrediyoruz" açıklamasında bulundu.
“16-18 AĞUSTOS’TA KONYALILARI BEDESTEN ÇARŞIMIZA BEKLİYORUZ”
Küçükavcılar, gurbetçiler ve dışarıdan gelen turistlerin gönül rahatlığıyla Tarihi Bedesten Çarşısı’na gelerek alışveriş yapabileceklerini belirtti ve 16-18 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek festivale dikkat çekti. Küçükavcılar, "Tarihi Bedesten Çarşımızda festivalimiz var. Yüzde 40’a kadar indirimimiz olacak. Bütün Konyalı hemşehrilerimizi Bedesten Çarşımıza bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.
ABDULĞANİ ÇİFTÇİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.