Gazeteci Koyuncuoğlu: ''Milli sosyal medyanın ihmal edilmemesi gerektik''

Gazeteci Koyuncuoğlu: ''Milli sosyal medyanın ihmal edilmemesi gerektik''

Konya Aydınlar Ocağı’nın konuğu olan Gazeteci Lokman Koyuncuoğlu, milli sosyalmedyanın ihmal edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Konya Aydınlar Ocağı’nın düzenlediği “Selçuklu Salı Sohbetleri”nde Yeni Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Lokman Koyuncuoğlu, çağımızda milli medyanın önemini ve Türkiye’nin Milli Sosyal Medya Projesini anlattı. Lokman Koyuncuoğlu, yaptığı söyleşisinde milli sosyal medyanın önemini vurguladı. Koyuncuoğlu, bu konuda mutlaka bir alternatif üretilmesi gerektiğinin altını çizdi.

‘ALTERNATİFİNİ ÜRETMELİYİZ’

3-25.jpg

İl Halk Kütüphanesi Salonu’ndaki programın açılış konuşmasını yapan Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü insanlığın, asrın deccalı sanal âlemle yüz yüze olduğuna vurgu yaparak, “Biz de Milli medyamızı oluşturmak, durumunu iyileştirmek zorundayız. Bir daha, insanlığı karanlıktan kurtaracak bir peygamber daha gelmeyeceğine ve dünya bizim gibi Müslümanlarla devam edeceğine göre aklımızı kullanıp ayakta durmamız lâzım” dedi. Daha sonra kürsüye gelen Lokman Koyuncuoğlu konuşmasına, “Şerefli Gazze halkını selamlıyorum, örneği olmayan bir kahramanlık ortaya koydular. Ve otel yangınında hayatsını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Ülke olarak dikkatli olmamız gereken bir dönemdeyiz” diyerek başladı.

‘BAŞARILI OLMAMIZ GEREKİYOR’

7-11.jpg

Sosyal medyanın gelişim ve yaygınlaşmasına dair bilgiler veren Koyuncuoğlu, “1997-98’li yıllarda Kemal Özer’in kurduğu Haynet ile başlayan konuşma odaları ile sosyal medya hayatımıza girmişti. Bugün Facebook, X, İnstagram, Youtube gibi alanlar oluştu” dedi. Peygamber Efendimizin, “Abdullah Bin Revaha’nın şiirleri müşriklere oklardan daha şiddetlidir” şeklindeki Hadis-i Şerifini hatırlatarak devam eden Koyuncuoğlu, “BAYKAR’ın geçen hafta uzaya gönderdiği uyduya Fergani adı verildi. Ne yazık ki Revaha gibi Fergani de üniversite çevrelerimizde az bilinir” diyerek sözlerini sürdürdü.

‘KENDİ SOSYAL MEDYAMIZI OLUŞTURMAK ZORUNDAYIZ’

Türkiye’nin milli teknoloji alanındaki çalışmalarına da değinen Koyuncuoğlu, “1990’lı yıllarda İsrail’den satın aldığımız insansız hava aracı HERON’larla neredeyse hiçbir başarı elde edememiştik. Ama bugün Selçuk Bayraktar’ın başında olduğu İHA, SİHA ve diğer hava araçlarıyla dünyanın öne gelen ülkelerinden bir olduk. Bu, vatan savunmasıyla alâkalı olan yanıdır. Akıl savunması, medeniyet savunması, kültür, aile savunması gibi alanlarda da başarı olmamamız gerekiyor. Bu da TİKTOK gibi rezalet platformlara karşı kendi sosyal medyamızı oluşturmakla mümkün olacak” dedi.

‘SOSYAL MEDYA BELİRLİYOR’

4-20.jpg

Selçuk Bayraktar’ın, uydu araçlarıyla bir takım uydular kurma planından bahseden Koyuncuoğlu, “Fergani ile yapılmak istenen, kendi internet altyapımızı sağlamamız anlamına da geliyor. Dünya toplumlarını yönlendiren, istediği içeriği yayınlatıp istemediğini yayınlatmayan günümüz sosyal mecralarının karşıtını oluşturmaktır” diyerek konuşmasına devam etti. Fergani’nin beş yüz milyon insanın bulunduğu bir coğrafyaya hizmet edeceğine vurgu yapan Koyuncuoğlu, “Bu gelişme cep telefonlarına, iletişime ve haberleşmeye de yansıyacak. İşin bir de ticari yönü var. META geçen yıl 135 milyar dolar, Google ise 310 milyar dolar kâr açıkladı. Siyasi, sosyal ve kültürel her şey bu şirketlere ait sosyal medyada belirleniyor, yönlendiriliyor. Akademi, spor ve sanat gibi pek çok alan da bunların etkisindedir” dedi.

‘SOSYAL MEDYA FAKÜLTELERİ KURMAK GEREKECEK’

Sosyal medya kullanım oranlarından örnekler veren Koyuncuoğlu, “Türkiye’de 303 milyon sosyal medya hesabı var ve binlerce insan günün ortalama yedi saatinde internet kullanıp, iki saat 40 dakikasını sosyal medya kullanarak harcıyor. Her yüz kişiden 88’i internette vakit geçiriyor. Ve ülkemizde 57 milyon cep telefonu var. Bilgi akışı çok hızlı olduğu için siyasetçi, bürokrat, sporcu gazeteci gibi insanlar sosyal medyayı tercih ediyor. 20 milyon X, 35 milyon Facebook, 39 milyon Instagram kullanıcısı var ve Tiktok gibi bir teşhir alanı 40 milyon kullanıcıya sahip. İletişim Fakültelerini geçtim; Sosyal Medya Fakülteleri kurmak gerekecek! Mevcut sosyal medyanın alternatiflerini geliştirmek bir zorunluluk haline geldi. Milli Markamız Tabii bu alanda çok güzel bir örnek oldu. Hatta yapılan bir dizi ortalığı kasıp kavurdu. Gassal gibi konulardan bizde binlercesi olduğunu düşünürsek kendi sosyal mecralarımızda çok büyük etkiler uyandırabiliriz. Bu alanlarda, faydalı ve yararlı içerik üreterek toplumu yönlendirebilecek tek ülke biziz” diye konuştu.

‘TRUMP’A BUNU YAPAN BİZE NE YAPMAZ?’

8-5.jpg

Amerika’dan geçen dönem yapılan Başkanlık seçimizde Trump’a uygulanan sosyal medya kısıtlamasını hatırlatan Koyuncuoğlu, “Amerika Başkanının yeniden seçilmesini engellemek için sosyal medya hesabını kapattılar. Trump’a bunu yapan bize ne yapmaz ki. Zaten sosyal mecralardaki yazışmaların kaydedildiğini biliyoruz. Bu, şimdi işe yaramıyor görünebilir ama ileri zamanlarda yükselişte olan, devlette görev alacak olan insanları etkileyebilir. Bu yüzden devlet, milli sosyal medya organizasyonlarının kullanılmasını; en azından devlet işerinde mecbur ederek işe başlayabilir. Yaygınlaştırmanın önemli bir adımı böylece atılmış olur” dedi.

‘İFADE KABİLİYETİ ÇOK DÜŞÜK’

Sosyal medyanın oluşturduğu algıdan örnekler de veren Koyuncuoğlu, “Maalesef günümüzde öğrencilerin ifade kabiliyeti Çok düşük. Mesela ülkemizin güney doğu bölgesinin sosyal medyada İsrail sınırları içinde gösteren haritalar yayınlanması, genç nesil bunu o kadar çok görüyor ki (Buralar zaten onlarınmış) gibi düşünmesine sebep olur. Bu önemli bir etki gücüdür. Bebekler, çocukları telefonla oyalamak yaygınlaştı. Bunu kontrol altına almak gerekiyor. Ne kadar karbondioksit, o kadar oksijen denildiği gibi ne kadar aile ile sohbet, o kadar internet gibi projeler geliştirilip uygulanabilir” diyerek sözlerini tamamladı. Program sonunda Aydınlar Ocağı başkanı Dr. Mustafa Güçlü, günü hatırası olarak Gazeteci Yazar Lokman Koyuncuoğlu’na kitap takdim etti.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.