Cengiz Holding'den açıklama: Alüminyum, ülkemiz için stratejik öneme sahiptir

Cengiz Holding'den açıklama: Alüminyum, ülkemiz için stratejik öneme sahiptir

Cengiz Holding'den açıklama: Alüminyum, ülkemiz için stratejik öneme sahiptir

Cengiz Holding, ‘Cengiz’e izin çıkarsa bu doğa harikası yok olacak’ başlıklı habere dair açıklama yaptı.

Cengiz Holding'den yapılan açıklamada, söz konusu haberde yanlış ve kamuoyunu yanıltıcı bilgilere yer verildiği iddia edildi.

Açıklama şu ifadelere yer verildi:

17.02.2025 tarihli sayısında yer alan ‘Gidengelmez Dağları’nın talana açılmasına izin vermemeliyiz’ başlıklı haberinizdeki yanlış ve kamuoyunu yanıltıcı bilgilere ilişkin şirketimiz tarafından açıklama yapma zorunluluğu doğmuştur.

Haberinizde bahsetmiş olduğunuz maden alanının 1.700 kat artırılmak istendiği bilgisi doğru değildir. Akseki Boksit Madeni, 1960’lı yılların ikinci yarısında Maden Tetkik Arama Enstitüsü tarafından işletilmek üzere Eti Alüminyum’a devredilmiştir. O tarihten beri Eti Alüminyum bünyesindedir. 1978 yılında 792 hektarlık ruhsat alanı ile üretim yapılmıştır. Şu anda şirketimiz daha önce üretim yapılan 792 hektarlık ruhsat alanından çok daha küçük bir alanda üretim yapmayı planlamaktadır. Yapılan ÇED başvurusu kapsamında ÇED alanı 447,53 hektar olmakla birlikte ocak alanı ve tüm fiziksel yapıların yer alacağı kullanım alanı, 241 hektar olacaktır. İki maden ocağımızın biri 12 hektar diğeri 75 hektar; toplam 87 hektarlık alanda yer alacaktır. Halihazırda arazide herhangi bir faaliyet bulunmamaktadır.

Proje alanı için Hacettepe Üniversitesi, Niğde Üniversitesi ve Kırıkkale Üniversitesi öğretim görevlileri tarafından hazırlanmış olan Ekosistem Değerlendirme Raporu, ilgili kurum tarafından onaylanmıştır. Rapora uygun olarak üretimde cevherin çıkarılması sürecinde, patlatma dizaynı, yaban hayatına ve faunaya uygun şekilde yapılacaktır. Böylece titreşim seviyesi minimize edilecektir.

Projenin başlangıç sürecinde 10 cm kalınlığındaki nebati toprak sıyrılarak bitkisel toprak depolama alanında depolanacaktır. Hazırlamış olduğumuz 13 yıllık rehabilitasyon planı kapsamında taahhüt ettiğimiz üzere her yıl bir önceki yılın pasa alanı, depolanan bitkisel toprak serilerek rehabilite edilecektir. Proje bir yandan ilerlerken diğer yandan ise eş zamanlı olarak rehabilitasyon çalışmaları yürütülecektir. Bu kapsamda ilk yıl pasa alanı olarak kullanılacak 10,8 hektarlık alan ikinci yıl rehabilite edilecektir.

Proje alanı ve etki alanını kapsayacak şekilde bilimsel ve teknik çalışmalar yapılarak, proje alanı ve etki alanının biyolojik çeşitliliği belirlenmiştir. Bu kapsamda, haberinizde endemik bitkilere ilişkin yer alan ifade ve iddialar, proje ve etki alanının dışında bulunan türleri de kapsamaktadır. Projemizde bulunan tüm bitki türleri uzmanlar tarafından belirlenmiş ve gerekli önlemler alınmıştır.

Akseki Boksit Madeni İşletmesinden Değirmenlik ve çevre köylerden çok sayıda kişi emekli olmuştur. İşletme yeniden üretime başladığında yine aynı işletmede; onların çocukları ve torunları çalışacaktır. İşletmemiz istihdama katkısının yanı sıra bölgenin ekonomisini de olumlu etkileyecektir.

Madenden son ürüne kadar üretim yapabilen Türkiye’nin tek entegre alüminyum tesisine sahip şirketimiz, başta savunma sanayi olmak üzere birçok sektörün alüminyum ihtiyacını karşılamaktadır. Talebin her geçen gün arttığı, ülkemiz için stratejik öneme sahip alüminyumu üretmek için mevcut maden alanımızdaki kapasite artışı, kaçınılmaz bir ihtiyaçtır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.