Erdal: “Mali Müşavirlerin iş yükünü hafifletecek çözümler acilen hayata geçirilmelidir”
Konya Mali Müşavirler Odası, artan iş yüküne dikkat çekmek için Oda üyelerinin yoğun katılımıyla bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Oda hizmet binası önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Başkan Abdil Erdal;”
Mali Müşavirler, sürekli artan beyan ve bildirim yükü ile karşı karşıya kalmakta ve bu durum, mesleki pratiklerini zorlaştırarak çalışma koşullarını ağırlaştırmaktadır. Bu zorluklar, mesleğin sürdürülebilirliği ve verimliliği üzerinde ciddi baskılar oluşturarak, meslek mensuplarının iş ve yaşam dengesini olumsuz yönde etkilemektedir.”
Başkan Abdil Erdal;” Mali Müşavirlik mesleği, kurumsallaşma sürecini tamamlayarak, ülkemizin iktisadi hayatının vazgeçilmez bir kurumu olmuştur. Muhasebe mesleğinin sunmuş olduğu hizmetlerin ne kadar hayati öneme haiz olduğu ülkemizin yaşamış olduğu zor dönemlerde her zaman daha iyi anlaşılmaktadır.
Mali Müşavirler zor şartlarda, görevi başında işletmelerimize ve ülkemize hizmet vermeye her dönem aralıksız devam etmiştir ve etmeye de devam edecektir.
Ekonomiyi kayıt altına alıp mali danışmanlık hizmetleri sunan, ülkenin dört bir yanında faaliyet gösteren Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler, canlı ve dinamik bir Türkiye yaratma amacıyla çalışmaktadır.
İşletmelerin muhasebe ve denetim işlemlerini gerçekleştiren, devletin vergi gelirlerinin arttırılmasına katkı sunan ve devlet kurumlarının işleyişine yardımcı olan Mali Müşavirlik mesleğinin, önemli sorunları da bulunmaktadır.
Bugün burada meslektaşlarımızla birlikte bu sorunları dile getirmek için toplandık.
Sorunlarımızdan bahsedecek olursak.
Meslek mensupları aracılığıyla alınan beyan ve bildirimlerin sayısı her geçen gün artmakta, bu beyan ve bildirimlerin içerikleri kolaylaşacağına zorlaşmaktadır.
Gelişmiş ülkelerde iş verimini artırmak için haftalık çalışma günlerinin dört güne indirilmesi tartışılırken biz Mali Müşavirler olarak neredeyse 7/24 ofislerimize hapsediliyoruz.
Görünürde mükellef veya işverenlerden istenilmekle beraber, iktisadi ve sosyal hayata ilişkin ihtiyaç duyulan hemen her veri Mali Müşavirler aracılığıyla toplanılır hale gelmiştir.
Bu durum meslek mensuplarının zaten çok ağır bir iş yükü altında ezilmelerine sebebiyet vermekte iken bir de beyan ve bildirimleri almak için kullanılan sistemlerin sağlıklı çalışmaması ve yoğunluk dönemlerinde tıkanması, zamanla yarışan meslektaşlarımızın streslerini katbekat artırmaktadır.
Meslektaşlarımız, rutin dönemlerde dahi beyan ve bildirimleri sağlıklı bir şekilde hazırlayamaz hale gelmiştir.
Sadece Nisan ayında GİB tarafından ilan edilen vergi takviminde toplam elli altı beyan ve bildirimin verileceği açıkça görülmektedir.
Bu beyan ve bildirimlerin yanında bir de en son 20 yıl önce uygulanan ve genel tebliği ile sirküleri henüz iki üç ay önce yayımlanan, hala uygulamada birçok tereddüttü barındıran enflasyon düzeltme işlemlerine ilişkin yapılacak çalışmaları da aynı takvimde tamamlanmak zorunda bırakılmasını adil ve uygulanabilir bulmuyoruz!
Resmi, idari ve hafta sonu tatilleri Ramazan Bayramı ile birleşince toplam on iki günlük tatil nedeniyle Nisan ayında çalışma günü olarak sadece on sekiz gün kalmaktadır. Bu kadar kısa süreye bu kadar beyan ve bildirimin sağlıklı bir şekilde verilmesine imkân yoktur.
Ölçüsüz bir iş yükü ve adil olmayan ücret tarifesi, mali müşavirlerin iş ve yaşam dengesini olumsuz etkiliyor ve insani yaşam hakkını ellerinden alıyor.
İnsani şartlarda yaşamak biz mali müşavirlerin de anayasal hakkıdır.
Hazine ve Maliye Bakanlığından her ay beyan sürelerinin uzatılmasını değil, günümüzde yapay zekâ teknolojisinin kullanıldığı bir çağda, elektronik uygulamalar aracılığıyla toplanan verilerin etkin bir şekilde sınıflandırılmasını ve yasal olarak veri talep eden kurumlarla, örneğin TUİK, Merkez Bankası ve Kamu İhale Kurumu gibi tüm kamu kurumlarıyla paylaşılmasını talep ediyoruz.
Aynı verilere dayalı olarak yapılan tekrarlı beyan ve bildirim yüklerinin hafifletilmesini istiyoruz.
Ayrıca, vergi beyan dönem ve sürelerinin, resmî tatil günleri dikkate alınarak düzenlenmesini talep ediyoruz.
Meslektaşlarımız gece gündüz demeden rutin işlerinin yanında ay sonuna kadar kurumlar vergisi beyannamelerini yetiştirmek için uğraşmaktadırlar.
Bayram tatili nedeniyle çalışmaların sekteye uğraması, mükelleflerden bilgi ve belgenin toplanamaması sebebiyle kurumlar vergi beyannamelerinin süresinde sağlıklı bir şekilde hazırlanabilmesi mümkün değildir.
Kurumlar vergisi beyannameleri bile süresinde hazırlanıp beyan edilemeyecek durumda iken bir de bundan 17 gün sonra geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi işlemlerinin yapılmasının ve beyanname ekine bilançonun eklenmesinin istenmesi, biz mali müşavirleri zor durumda bırakmaktadır.
2024 yılı geçiş dönemi olması ve ikincil mevzuatın oldukça geç yayımlanması ve aşırı yoğunluk nedeniyle 2024 yılında geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltme işlemlerinin yapılmaması için Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığımıza yaptığımız müracaatın hayata geçirilmesini talep ediyoruz.
2023 yılına ilişkin Kurumlar Vergisi Beyannamelerinin ve elektronik defter beratlarının yüklenmelerinin Nisan ayındaki resmî tatil sürelerinin uzun olması nedeniyle zamanında yapılması mümkün değildir.
Bu nedenle kurumlar vergisi beyannameleri ile e-defter beratlarının yükleme sürelerinin ve geçici vergi beyan süresinin uzatılması talebimizin yerine getirilmesi gerekir.
Bizler, devletimiz için her türlü fedakarlığı yapan tıpkı pandemi döneminde olduğu gibi ekonominin çarklarının dönmesi için sağlımızı tehlikeye atarak üzerimize düşen görevleri yüksek sorumluluk bilinci ile yerine getiren bir meslek grubuyuz.
Devlet bizim devletimizdir. Tabi ki kriz dönemlerinde herkesin elini taşın altına koyması ve var gücü ile çalışması gereklidir.
Yerelde kamu kurum ve kuruluşlarının mesleğimize ve meslektaşımıza gösterdiği saygı ve kolaylığı Maliye Bakanlığımızdan da bekliyor, yaptığımız çağrılara kulak vererek meslektaşlarımızın iş yükünü hafifletecek adımların bir an önce atılmasını bekliyoruz.
Ancak, kamu kurumlarımızın da meslektaşlarımızın isteklerine aynı şekilde karşılık vermesi en büyük beklentimizdir.
Son olarak yüksek sesle belirtmek istiyorum ki;
• Mali Müşavirler ekonomik kalkınmanın mimarıdır
• Mali Müşavirler toplum için değer, ekonomi için vazgeçilmez güçtür
• Mali Müşavirler rakamlarla geleceği inşa eden uzmanlardır
• Mali Müşavirler ekonomik güvenin teminatıdır ve teminatı olmaya da devam edecektir.
Biz Mali Müşavirler, başta iş yükümüz olmak üzere karşılaştığımız pek çok soruna çözüm bulunması ve destek sağlanması halinde, bugüne dek sunduğumuz hizmetleri daha da artırarak sürdüreceğiz” şeklinde belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.