"Çiftçi bir kez daha ezildi"
Karatay Ziraat Odası Başkanı Rifat Kavuneker, mısır ithalatında gümrük vergisinin yüzde 130’dan yüzde 5’e düşürülmesine sert tepki gösterdi.
Yem ve nişasta sektörünün ana girdilerinden mısır ithalatında yılsonuna kadar uygulanacak gümrük vergisi oranları yeniden belirlendi. Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, spekülatif fiyat artışlarını önlemek ve temel gıda ürünlerinde arz güvenliğini sağlamak amacıyla mısır ithalatına yönelik yeni düzenlemeler getirildi. Açıklamada, 2024 mısır rekoltesinde olumsuz iklim koşulları ve bölgesel gelişmelerin etkisiyle önemli bir düşüş beklendiği belirtildi. Bu gelişmeler doğrultusunda, Tarım ve Orman Bakanlığı ile işbirliği içinde yapılan düzenleme kapsamında, 1 milyon tonluk mısır ithalatına yüzde 5 gümrük vergisi uygulanacağı bildirildi. Bu kontenjanın üstündeki ithalatlarda ise yüzde 130 gümrük vergisi uygulanmaya devam edilecek. Ticaret Bakanlığı, mısırın özellikle beyaz et ve nişasta sektörü gibi gıda sanayisinde önemli bir girdi olduğunu vurgulayarak, piyasadaki arz ve talep dengelerinin yakından takip edildiğini ve gerektiğinde yeni düzenlemelerin hayata geçirileceğini açıkladı.
“BU KARAR ÇİFTÇİYE BÜYÜK ZARAR VERDİ”
Karatay Ziraat Odası Başkanı Rifat Kavuneker, mısır ithalatında gümrük vergisinin yüzde 130’dan yüzde 5’e düşürülmesi kararını sert bir dille eleştirdi. Gazetemize açıklamalarda bulunan Kavuneker, kararın mısır hasadının başında alınmasının büyük bir hata olduğunu ve çiftçilerin mağdur edildiğini belirtti. Kavuneker, alınan kararın çiftçilerin tepkisine yol açtığını ifade ederek, "Mısır fiyatları bir günde 500 TL'den 1000 TL'ye kadar düştü. Bu durum, çiftçiyi olumsuz etkiliyor. Daha önce Tarım Bakanlığı ve Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) hasat zamanı gümrük vergileriyle oynanmaması gerektiğini söylemiştik. Geçtiğimiz yıl mısır değer kaybettiğinde kimse çiftçiyle ilgilenmedi, ancak bu yıl mısır biraz değer kazanınca apar topar gümrük vergisi düşürüldü. Çiftçiye zarar veren bu karar, fiyatların ortalama 1000 TL gerilemesine neden oldu. Hükümetin uluslararası fiyatlarla denge sağlama amacını anlıyoruz ancak bu düzenlemenin hasat sonrası yapılması gerekiyor. Hasat zamanı buğday fiyatını 9 bin 200 TL olarak açıklayan hükümet, peşin ödeme yapmayınca buğdayımız 8 bin TL'ye satıldı. Şimdi buğday 11 bin TL’ye çıktı, ancak çiftçinin elinde mal kalmadıktan sonra bu fiyatın bir anlamı kalmıyor. Aynı hatayı mısırda da yaparak çiftçiyi bir kez daha ezdiler. Tarım politikalarındaki bu yanlış kararlar çiftçiyi tarımdan uzaklaştırıyor. Bu yıl çiftçi mısır ve pancardan kazanç sağlayacaktı, ancak alınan bu kararlarla bu fırsat da ellerinden alındı. Çiftçiler, tarımı yavaş yavaş terk ediyor” diye konuştu.
“ESKİDEN OLDUĞU GİBİ ÇİFTÇİMİZ YİNE ZARAR EDECEK”
Başkan Rifat Kavuneker, mısır ithalatında uygulanan gümrük vergisinin düşürülmesi kararının zamanlamasını eleştirdi. Kavuneker, "Bu kararı, sözde mısır rekoltesinden beklenen tehlikeye karşı aldılar ama yanlış zamanda uyguladılar. Kararın çiftçinin elinde mahsul kalmadıktan sonra yürürlüğe girmesi gerekiyordu. İthalatta 1 milyon ton mısır gelecek ve sonra gümrük vergileri kapatılacak. Ancak, bu düzenleme çiftçinin elindeki ürün tükendikten sonra yapılmalıydı. Şimdi, çiftçinin elindeki mal bitecek, ithal edilen ürünler piyasaya girecek, ardından mısır fiyatları yükselecek. Eskiden olduğu gibi çiftçimiz yine zarar edecek. Mısır hasadı yeni başladı ve şu anda sadece yüzde 20'sinin tamamlandı. Çiftçi henüz mahsulünü yeni yeni satmaya başladı. Küresel ısınmanın da etkisiyle zaten bir kaybımız vardı. Üstüne bu karar geldi ve çiftçiye yazık oldu. Çiftçilerimiz bu süreçte zor durumda kaldı. Şu anda çiftçiler tarımdan yavaş yavaş el çekmeye başladı. İki yıldır yağlık ayçiçeğine sahip çıkılmadı. Bu yıl, verim kaybı ve az ekim nedeniyle yağlık ayçiçeği fiyatları yükseldi. Önümüzdeki yıllarda aynı durumu mısırda da yaşayacağız ve tamamen dışa bağımlı hale geleceğiz. Bu durum iç açıcı değil ve bir an önce telafi edilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
“FİYAT AÇIKLANMASINI BEKLEMİYORUZ”
Mısır ithalatındaki gümrük vergisinin düşürülmesi kararının ardından fiyatların önemli ölçüde gerilediğini dile getiren Kavuneker, "Mısır için herhangi bir fiyat açıklanmadı. Biz de fiyat açıklanmasını beklemiyoruz, çünkü fiyat açıklandığında ürün daha da düşer ve bu da çiftçiyi perişan eder. Gümrük vergisinin açıklanmasıyla birlikte fiyatlar düştü. Bölgeler arasında verim yüzde 10 ile yüzde 30 arasında değişiyor. Piyasada, gümrük vergisi düşürülmeden önce mısır fiyatları 9 bin 500 TL civarındaydı. Şimdi ise gümrük vergisinin açıklanmasının ardından 8 bin ile 8 bin 500 TL’ye kadar geriledi. Ayrıca, tüccarlar da bu süreçte mısır almaktan kaçınıyor ve bu durumda çiftçiyi daha da zorluyor. Tüccarlar şu an mısır almıyor, onlar da tok davranmaya başladı. Bu da çiftçiyi daha da mağdur ediyor" şeklinde konuştu.
ABDULĞANİ ÇİFTÇİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.