Bekir Kağnıcıoğlu: Çiftçiyi tarıma küstürmeyin

Bekir Kağnıcıoğlu: Çiftçiyi tarıma küstürmeyin

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası’nda çiftçilerin, açıklanan buğday ve arpa fiyatlarına tepkileri dinmiyor. Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, belirlenen fiyatların çiftçileri zarar ettirdiğini belirtti.

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası’nda çiftçilerin açıklanan buğday ve arpa fiyatlarına tepkileri dinmiyor. Ziraat odaları başkanlarının yaptığı ortak açıklamayla fiyatlara yönelik memnuniyetsizliklerini dile getiren çiftçiler, hasat sezonunda belirlenen fiyatların altından satış yapmak zorunda kalmaktan şikayet ediyor. Konya Ovası’nda hasat dönemi devam ederken bazı bölgelerde hasat tamamlanmış durumda. Ancak hasadını bitiren çiftçiler, açıklanan buğday ve arpa fiyatlarının kendilerini tatmin etmediğini belirtiyor. Belirlenen fiyatların altında satış yapmak zorunda kalan çiftçiler, ekonomik olarak zorlandıklarını ifade ediyor. Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, hasat sezonunu ve açıklanan buğday ile arpa fiyatlarını gazetemize değerlendirdi. Kağnıcıoğlu, fiyatların çiftçiyi memnun etmediğini ve gerekli mercilerle yapılan toplantılar sonrası geri dönüş alamadıklarını vurguladı.

bekir-kagnicioglu.jpg

“VERİLER BÜROKRATLARDAN DEĞİL ÇİFTÇİLERDEN ALINSIN”

Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, açıklanan fiyatların çiftçiler için büyük bir hayal kırıklığı yarattığını ifade ederek, bakanlığın verileri çiftçiden ve ziraat odalarından alması gerektiğini vurguladı. Kağnıcıoğlu, “2024 yılında buğday ve arpada belirlenen fiyat çiftçimiz büyük hayal kırıklığına uğrattı. Aylarca çalıştığın bir şey için alın terinin hakkını almadığın zaman rahat uyuyamazsın. Açıklanan rakamlar İç Anadolu Bölgesi’nde özellikle Konya’da maliyetin altında. Biz, hayret ediyoruz sayın bakana bu fiyatları kim verdi? Sayın cumhurbaşkanımızın girdi maliyetlerinden tam teşekkülü haberi olmadığını biliyoruz. Bu fiyatlardan haberi olsa sayın cumhurbaşkanı belirlenen rakamları iyileştirir. Ama sonuç itibariyle bizim Ziraat Odaları Birliği’nin çıkarttığı ve bakanlığa verdiği bir maliyet var ve bu maliyet buğdayda 10,800 TL. Bu maliyetler bölgeden bölgeye değişkenlik gösterebilir. Arpada 7,250 TL ve buğdayda 9,250 TL açıklarken herhalde arpanın çiftçiye maliyetini 5 TL olarak ve buğdayın maliyetini 6 TL olarak göstermişlerdir. Tarım Bakanlığından bu fiyatları belirleyenler gelsinler bu maliyet fiyatlarını yeniden belirleyelim. Çiftçiden ve ziraat odasından bu verileri alamazsanız bu iş yürümez. Fiyatlar belirlendiği zaman bakanlık bürokratlardan değil çiftçiden ve ziraat odalarından veri alarak görüşsün, o zaman daha sağlıklı fiyat açıklanır” diye konuştu.

bugday-hasadi-1.jpg

“ÇİFTÇİ, MISIR PARA KAZANDIRDIĞI İÇİN MISIR EKİYOR”

Açıklanan fiyatlar sonrası çiftçilerin zarar ettiğini ve sürdürülebilir tarım için çiftçinin para kazanması gerektiğini dile getiren Kağnıcıoğlu, “TÜİK’in açıkladığı yüzde 83’lük enflasyon sonrası arpaya yüzde 3.3 ve buğdaya yüzde 12 zam vermek olmaz, yanlış bir karardır. Bu fiyatlar makul olmuş olsaydı ve çiftçiyi memnun etmiş olsaydı zaten fiyatları sayın cumhurbaşkanına açıklattırırlardı. Biraz daha düşük olsaydı tarım bakanı açıklardı ama düşük olduğu için tarım bakanlığının sitesinden açıkladılar. Bu fiyatlar sonrası üretici zarar ediyor. Sürdürülebilir tarımda çiftçi para kazanmadığı müddetçe bir daha ekmez. Az su tüketen ürünlere teşvik verelim diyorlar ama buğday ve arpada açıklanan fiyat bunu göstermiyor. Arpa ve buğdayda bu verilirse çiftçi seneye arpa ve buğday ekmez. Çiftçi mısır para kazandırdığı için mısır ekiyor. Arpa ve buğday bu ülkenin stratejik ürünleridir, bu ürünlerden vazgeçemezsiniz” ifadelerini kullandı.

sanliurfa-bugday-iha-2057424.jpg

“PANDEMİDEN GEREKEN DERSLERİ ALAMADIK”

Açıklanan fiyatlar sonrası çiftçilerin ürünlerini açıklanan fiyatın altında satmak zorunda kaldıklarını belirten Başkan Kağnıcıoğlu, “Pandemide TMO, çiftçilere buğday ve arpayı kendisine satmaları halinde buğday için 1000 lira, arpa için ise 500 lira destek vereceğini söylemişti. O yıl esnafa satan çiftçilere destek verilmedi. Geçen yıl ise tüccar ile paydaş oldular ve hem TMO hem de tüccar satın aldı. Geçen yıl açıklanan fiyat iyiydi ve çiftçi bundan memnun kaldı. Bu yıl ise arpaya yüzde 3.3 ve buğdaya yüzde 12 zam verildi. TMO, arpayı ve buğdayı açıklanan fiyattan alacağını, ancak parayı 45 gün içerisinde vereceğini açıkladı. 45 gün vadeyle ürününü satacak bir çiftçi yok bölgede. Fiyatlar açıklanmadan iki gün önce Konya Ticaret Borsası’nda arpa fiyatı ortalama 8 bin liraya kadar alıcı buluyordu. Gelişmiş ülkelerde fiyatlar açıklanırken o fiyatlar taban fiyat olur ve o fiyatın aşağısında satamazsınız. Ama bizim ülkede açıklanan fiyatın altında çiftçinin ürünleri satılıyor” şeklinde konuştu.

edirne-bugday-aa-2055166.jpg

“TARIMDA YAŞ ORTALAMASI 55 CİVARINDA”

Kağnıcıoğlu, düşük fiyatların çiftçilerin girdi maliyetlerini karşılayamadığını belirterek, “Bundan sonra böyle giderse çiftçimiz ekmez ve daha sonra çiftçi ürün eksin diye teşvik verilmeye başlanacak. Dışarıdan gelen ithal buğday 11 bin liraya varıyor. Buğday ithal ettiğimiz yer, ihtiyacı olduğunda buğdayı bize vermezse o zaman işimiz zor olur. Zamanında böyle durumları gördük. Tarım stratejik bir meslek. Bundan dolayı tarım göz ardı edilemez. Doğu bölgesinde hasat erken başlar, her sene o bölgedeki çiftçilerimiz fiyatlar açıklanmadan önce arpayı 8-8500 liraya sattı ama fiyatlar açıklandıktan sonra İç Anadolu Bölgesi’ndeki çiftçilerimiz ortalama 6700 liradan arpa sattı. Bu iş kabul edilemez. Bizler aynı ülkenin çocuğu değil miyiz? Bu fiyatlar çok düşük ve bu fiyatlar girdi maliyetini karşılayamaz. Çiftçi, önümüzdeki yıllar bu ürünü tekrar ekemez. Çiftçi tarımdan küstürülürse ondan sonra genç çiftçi ararlar ama kimseyi bulamazlar. Bugün yaş ortalaması 55 civarında” açıklamasında bulundu.

“İSTEDİĞİMİZ SONUÇLARI ALAMADIK”

Açıklanan fiyatların önümüzdeki yılın buğday ve arpa ekilişini şekillendireceğini söyleyen Kağnıcıoğlu, “Bu fiyatlar revize edilebilir. Eğer bu açıklanan fiyatlardan geri adım atılmayacaksa, en azından arpa ve buğday destek miktarı artırılmalı. Arpanın desteği 1000 veya 1250 liraya, buğday desteği ise 2250-2500 liraya çıkarılabilir. Bu şekilde çiftçi biraz rahatlatılmış olur. Bizim ortak basın açıklamamızdan sonra tarım komisyonunda olan vekillerle toplantı yaparak fiyatın düşük olduğunu anlattık. TMO’nun 45 günde ödeyeceği parayı 20 güne çekmek için vekillerin girişimi oldu ama herhangi bir sonuç çıkmadı” ifadelerine yer verdi.

ABDULĞANİ ÇİFTÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.