Bayraklı kuantum bilgisayarları araştıracak

Bayraklı kuantum bilgisayarları araştıracak

Bayraklı kuantum bilgisayarları araştıracak.

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Bayraklı’nın, kuantum belleklerin araştırılmasına ilişkin hazırladığı proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından kabul edildi. Bayraklı’nın hedefi, ASÜ’ye ait bir kuantum bilgisayar geliştirmek.

kuantum.jpg

Kuantum bilgisayarlar gelişmiş verilerin şifrelenebilmesi, stratejik teknoloji üretimlerinin yapılabilmesi ve karmaşık algoritmaların çok daha hızlı biçimde işlenebilmesi için kullanılıyor. Prof. İsmail Bayraklı, bu bilgisayarların daha da geliştirilebilmesi için kuantum belleklerin geliştirilmesi gerekliliğine dikkat çekti. Bu konunun hâlihazırda aktif şekilde araştırıldığını ve deneysel kanıtlanma süreçlerinin devam ettiğini dile getiren İsmail Bayraklı, “Günümüzde kullanılan pek çok cihaz kuantum mekanik etkilere dayanır. Bu etkileri tıp, iletişim, optik, yüksek hızlı internet ve performansı yüksek bilgi-işlem süreçlerinde görmekteyiz. Yaşanan gelişmeler lazerler, tıbbi görüntüleme cihazları ve transistörler gibi devrim niteliğinde mekanizmaları topluma kazandırmıştır. Biz, ikinci kuantum teknolojileri dalgasının da toplumu ciddi biçimde etkileyeceği kanaatindeyiz. Bu noktadan hareketle, kuantum bellekleri daha da geliştirmek için araştırmalar yapacağız. Hedefimiz, ASÜ’ye ait bir kuantum bilgisayar geliştirmek” dedi. Bayraklı, açıklamasının son kısmında, konuya dair bir süre önce yaptıkları patent başvurusunun da olumlu sonuçlandığını vurguladı.

Rektör Alpay Arıbaş, TÜBİTAK 1001 kapsamında kabul edilen projesi münasebetiyle Prof. İsmail Bayraklı’yı tebrik etti ve çalışmalarında başarılar diledi. HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.