Başkan Kılca duyurdu! Boncuklu Höyük’e karşılama merkezi yapılacak

Başkan Kılca duyurdu! Boncuklu Höyük’e karşılama merkezi yapılacak

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Boncuklu Höyük’e yapılacak karşılama merkezi yapacaklarını duyurdu. Kılca, Boncuklu Höyük için bir karşılama merkezinin yanı sıra bu alan için üst kapatma projesi üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

Tasarruf tedbirlerini değerlendiren ve diğer çalışmalar hakkında gazetemize değerlendiren Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, ihtiyaç duyulan projelere odaklandıklarını belirtti. Başkan Kılca, “Tasarruf tedbirleri bizim görevimiz ve yaptığımız işlerle alakalı değil. Biz yine görevlerimizi ve vatandaşa olan hizmeti; bütçemiz ölçüsünde, ödeneğimiz içinde dahil olan işlerimizi yapmaya devam ediyoruz. Tasarruf tedbirleri aslında bizim görevimizle alakalı olmayan işlerle ilgili. Biz, okul, sağlık ocağı, karakol yapıyorduk. Yani bize ait olmayan bakanlık işlerini yapıyorduk. Karatay Belediyesi olarak geçtiğimiz dönemde 16 tane eğitim tesisi yaptık. Bunların hepsine karşılık bakanlıktan arsa tahsisi aldık. Pandemi zamanı devletin projeleri durmuştu ama biz ilçemizde ihtiyaç olan okul, sağlık ocağı gibi tesisleri vatandaşlarımıza kazandırdık. Devletin yapacağı yatırımları biz yaptık. Bu projelere şu anda tasarruf tedbirleri engel oldu. Bu projeleri ihtiyaç olduğu halde izin almak şartıyla yapabiliriz. Bu işler artık izinle yapılıyor. Bakanlık tarafından bütçe, ihtiyaç gibi şartlara dikkat ediliyor. Bu süreç böyle bir süreç. Acil ihtiyaç olduğu zaman bu işleri yapabiliriz” diye konuştu.

catalhoyukun-atasi-boncuklu-hoyuk-1-jpg-1500.jpg

BONCUKLU HÖYÜK’E KARŞILAMA MERKEZİ YAPILACAK

Başkan Kılca, Obruk Kervansaray Oteli’nin Karatay Belediyesi tarafından işletildiğini belirterek, “Obruk Kervansaray Oteli şu anda Karatay AŞ tarafından işletiliyor. İstanbul’dan sadece bir firmadan danışmanlık alıyoruz ve bu danışmanlık oranının tefrişi ve düzeni ile ilgili. Otelin ruhsatında Karatay Belediyesi yazıyor, otelin tüm masraflarını biz karşılıyoruz ve burada çalışan elemanlar bizim elemanlarımız. Boncuklu Höyük ve Abditolu Köyü’ne kadar olan yolları asfaltladık ve vatandaşların ulaşımını kolaylaştırdık. Boncuklu Höyük’e giden yolları düzenledik. Araçlar için bu yolları yaptık. Giden bisikletçi arkadaşlar yolda diken gibi olaylara maruz kalmış olabilir. Bizler, Boncuklu Höyük’e karşılama merkezi ve üst kapama yapacağız. Bu proje şu an kurulda ve kazı işlemi yeni bitti” ifadelerini kullandı.

thumbs-b-c-ca603c7f88590815edef560a3b90d3d4.jpg

“YASANIN ÇIKMASINI BEKLİYORUZ”

Hasan Kılca, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin sokak hayvanlarıyla ilgili barınağının Türkiye’nin en güzel yatırımı olduğunu belirtti. Kılca, “Konya’da köpek toplayan tek belediyeyiz. Şu anda devam eden sürecimiz var ve yasa nasıl çıkacaksa biz onu uygulayacağız. Yasanın çıkmasını bekliyoruz. Yasadaki belediyemize getirilen yükümlülükler neyse şu anda onu uyguluyoruz. Konya Büyükşehir Belediyemizin barınağı, Türkiye’nin en güzel ve en iyi yatırımı. Ancak bu yatırıma rağmen Konya, talihsiz bir olaydan dolayı lekelendi ve bunu hak etmedi. Bizim yakaladığımız hasta ve kısırlaştırılmamış hayvanları Konya Büyükşehir Belediyemizin barınağına götürüyoruz. Burada tedavileri ve kısırlaştırılmaları yapılıyor” şeklinde konuştu.

karatay-belediye-baskani-hasan-kilcadan-yeni-yil-mesaji-jpg-1500.jpg

“BİZİM ÇOK FAZLA ARSAMIZ YOK”

Başkan Hasan Kılca, sanayi bölgesindeki arsa ve kira maliyetlerinin yüksekliğine dikkat çekerek, bu durumun çözümüne dair açıklamalarda bulundu. Kılca, “Bizim aslında sanayi arsamız yok. Sanayi arsalarında yaşanan sorun, kiraların çok pahalı olması. Vatandaşlar bizden kooperatif kurmamızı ve onları fabrika sahibi yapmamızı istiyor. Ancak burası bize emanet olan bir yer, burada 400 bin kişinin hakkı var. Belediyemizin arsasını 3-5 kişiye kooperatif kurarak vermek ihale mevzuatlarına aykırı olur. Zaten çok fazla arsamız yok. Bu arsayı ihale ile sattığımız zaman fiyatlar yükseliyor. Bunun nedeni, kiraların ve fabrikaların maliyetlerinin yüksek olması. Bu masrafı karşılayacak büyük firmalar ihalelere giriyor ve ciddi rekabet oluşuyor. 15-20 kişi ihaleye giriyor ve arsalar yüksek fiyatlara satılıyor. Bu durum belediyenin kazanç sağlamasını ve bu paralarla vatandaşa hizmet etmesini sağlıyor.”

1646558308.jpg

“KARATAY’IN KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ TAMAMLAMASI GEREKİYOR”

Kılca, Karatay’ın son beş yılda oransal olarak nüfusu en çok artan ilçe olduğunu belirtti. Başkan Kılca, Karatay’da altyapı çalışmalarının hız kesmeden devam ettiğini vurgulayarak, “Bu şartlarda biz 600 bin ton mıcır aldık. Hedefimiz 200-205 bin ton asfalt dökmek. Parke fabrikamızı açtık ve köylerdeki bütün ihtiyaçları neredeyse tamamladık. Ancak Karatay’ın kentsel dönüşümle alakalı ciddi bir yatırıma ihtiyacı var. Parklarımızı yaparak şehir yaşamına ve kentsel dönüşüme katkı sağlıyoruz. Müteahhitler tarafından yeniden yapılan park alanları, şehrin çehresini değiştiriyor. Karatay, son beş yılda oransal olarak nüfusu en çok artan ilçe oldu. Bazı yıllarda nüfus artışı, 30 ilçenin toplamından daha fazla oldu. Bu durum, kentsel dönüşümün yeni tamamlanması ve yeni yapılaşmanın başlaması nedeniyle yaşanıyor. Kentsel dönüşüm hızla tamamlanıncaya kadar bu tempoda devam etmemiz gerektiğini düşünüyorum.”

“RUHSAT SORUNLARI MÜTEAHHİT TARAFINDAN KAYNAKLANIYOR”

Ruhsat problemlerinin belediye tarafından kaynaklanmadığını ve bu işleri takibi için sistem kurduklarını vurgulayan Hasan Kılca, "Ruhsatlarla ilgili mevzuatta bir sıkıntı var. Mevzuat gereği 50-60 belge istemek zorunda kalıyoruz. Yapı denetim firmalarından kaynaklanan sorunlar var. Müteahhitlerin teknik personelinden kaynaklanan sıkıntılar yaşıyoruz. Projenin düzeltilmesi ya da eksiklerinin giderilip gelinmesini istiyoruz ama 2 ay boyunca evrak ya da proje getiren olmuyor. Yapı denetim personeli eksikleri tamamlayıp hemen getirmiyor. Müteahhit ise evrakın bizde beklediğini zannediyor. Halbuki evrak bize gelmemiş, diğer tarafta bekliyor. Bu sıkıntılar sonrası belediyenin kendilerini ruhsat için 6 ay beklettiği düşünülüyor. Belediye müracaat edilen tarihle ruhsatın alındığı tarih arasında 6 ay geçmiş olabilir ama bunun 4 ayı müteahhitlerin personelinden kaynaklı bir durum. Müteahhitlerin bundan haberi yok. Bu tür sorunların çözümü için bir sistem kurduk ve iş akış sürecini müteahhitlere bildiriyoruz” açıklamasında bulundu

ABDULĞANİ ÇİFTÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.