Başkan Altınay açıkladı! Kiralardaki yüzde 25'lik artışın sona ermesi sonrası Konya'da ne olacak?

Başkan Altınay açıkladı! Kiralardaki yüzde 25'lik artışın sona ermesi sonrası Konya'da ne olacak?

Başından beri yüzde 25'lik kararın hatalı olduğunu ifade eden Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, "1 Temmuz'da yüzde 25'lik sınırın kaldırılması ve enflasyon oranının uygulanmaya başlanması doğru ve yerinde bir karar olur" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konut kiralarındaki yüzde 25'lik artış sınırının devam etmesi için bir neden görmediğini ve bu konuda herhangi bir çalışma yapılmadığını açıkladı. Şimşek, piyasada fiyatlara müdahale edilmemesi gerektiğine inandığını belirterek, "Devam etmesi yönünde bir sebep görmüyorum. Piyasada fiyatlara müdahale edilmemesi gerektiğine inanıyorum. Bütün alanlarda müdahale edilmemeli. Arz artışı üzerinden fiyatların aşağı inmesi sağlanmalı" dedi. 1 Temmuz 2024'ten itibaren yüzde 25'lik kira artış sınırının kaldırılması ve enflasyon oranına göre kira zamlarının yapılması bekleniyor. Yasa devreden çıkacağı için konut kira zamları, eskisi gibi yıllık enflasyon ortalamasına (TÜFE) göre belirlenecek. Türk Borçlar Kanunu (TBK) gereği, kira zamları 12 aylık enflasyon ortalamasına göre yapılacak.

whatsapp-image-2023-06-12-at-14-34-07.jpeg

“ENFLASYON ORANI UYGULANMAYA BAŞLANACAK”

Konut kiralarındaki yüzde 25'lik artış sınırının kaldırılmasını gazetemize değerlendiren Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, 1 Temmuz itibariyle bu sınırın kalkacağını ve enflasyon oranına göre kira artışı yapılabileceğini söyledi. Başkan Altınay, "Konya Emlakçılar Odası olarak hükümetimizin daha önce almış olduğu yüzde 25'lik karara hep uyduk. Bu yüzde 25'lik artış oranı 1 Temmuz'a kadar geçerli. 5 yılı doldurmamış olan kirada oturan vatandaşlarımızı ilgilendiren bir durumdu. Ancak, yüzde 25'lik orana kimse uymadı, ev sahibi ve kiracı ortak karar vererek günün şartlarına göre makul seviyelerde anlaşarak kira bedelini belirliyorlardı. Çözemeyenler ise ara bulucuya ya da mahkemeye başvuruyordu. Başından beri yüzde 25'lik kararın yanlış olduğunu düşünüyorduk. Konutlarda yüzde 25 artış sınırı varken, ticari kiralarda enflasyon oranı geçerliydi. Eğer devletimiz ticarilere verdiği enflasyon oranı kadar artış yapılabilir demiş olsaydı, eski sistemde hiçbir sıkıntı olmayacaktı. Bu sistemde kiracı, ev sahibi ve emlakçı sürekli sorun yaşadı. Ancak, 1 Temmuz'da yüzde 25'lik sınır kaldırılırsa ve enflasyon oranı uygulanmaya başlanırsa, bu doğru ve yerinde bir karar olur. Bu karar 1 Temmuz'dan itibaren uygulanırsa, tüketici fiyat endeksi ne kadar ise herkes buna göre artış yapacak. Enflasyon yüzde 65 oranında seyrederken kira artışına yüzde 25 sınırı getirilmişti, bu karara kimse uymadı. Enflasyon oranı üzerinden artış gerçekleşirse sistemin normale döneceğine inanıyorum" diye konuştu.

kentsel-donusum-konut-aa-2033387.jpg

“BAYRAM SONRASI KİRALIKLARDA DARALMA YAŞANABİLİR”

Kiralık konutlarda şu anda herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını ancak düğün sezonu sonrası daralma olabileceğini belirten Sedat Altınay, “Şu anda kiralık ev bulmakta vatandaşlarımız herhangi bir sorun yaşamıyor. Kiralık ev mevcut, fiyatlar ise herkesin bütçesine göre değişiyor. Vatandaşlar, iş yeri ulaşımı ve gidiş gelişleri hesaba katarak bütçelerine uygun ev tutmaya çalışıyor. Şu anda kiralıklarda pek fazla sıkıntımız yok. Ancak düğün sezonunun açılması, tayin atamalarının başlaması ve okul kayıtlarının başlamasıyla birlikte kiralıklarda bir daralma olacağını düşünüyorum. Bayramdan sonra böyle bir süreç yaşayabiliriz” ifadelerini kullandı.

515409.jpg

“KONUT FİYATLARINDA BİR GERİLEME VAR”

Konut fiyatlarında yaşanan gerilemenin, vatandaşların evlerini ucuza satmasından kaynaklandığını ifade eden Altınay, “Şu anda inşaat sektöründe ciddi maliyetler var. İnşaata giden işçi ve ustalar ücretlerini ciddi bir şekilde artırdılar. Bu da maliyetleri etkiliyor. Şu anda inşaat yapımı çok az seviyede seyrediyor. Çok hızlı bir inşaat yapımı gözlenmiyor. Maliyetlerin artmasına rağmen ilginç bir şekilde fiyatlarda gerileme yaşanıyor. Bunun sebebi ise kredi faizlerinin çok yüksek olması, bankaların konut kredisi kullanımını kısıtlaması ve alım gücünün azalmasıdır. Bu durumda para ihtiyacı olan bir vatandaş evini maliyetinden düşük bir fiyata satıyor ve bu da fiyatların gerilemesine neden oluyor” şeklinde konuştu. ABDULĞANİ ÇİFTÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.