Ali Kemal Kara: Çiftçi üretmezse yok oluruz
AKK Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kemal Kara, Konya'nın tarımda sadece İç Anadolu Bölgesi için değil, tüm Türkiye için büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Kara, "Konya çiftçisi üretmezse aç kalırız ve yok oluruz" dedi.
Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda çiftçiler, hasat telaşıyla yoğun günler yaşıyor. Konya çiftçisi, önümüzdeki günlerde hasat için kolları sıvayacak. Bu süreci ve Konya tarımının önemini gazetemize değerlendiren AKK Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kemal Kara, Konya’nın tarımda sadece İç Anadolu Bölgesi için değil, tüm Türkiye için büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Kara, Konya’nın buğday üretiminde dünya çapında önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, çiftçilerin üretim maliyetlerinin sübvanse edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Konya Ovası'ndaki tarımsal faaliyetlerin, ülkenin gıda güvenliği ve ekonomisi için hayati bir rol oynadığını ifade eden Kara, çiftçilerin desteklenmesinin ve tarımsal politikaların bu doğrultuda şekillendirilmesinin önemini vurguladı.
“KONYA TARIMI TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ BÖLGESİDİR”
Konya nüfusunun yüzde 64'ünün direkt ya da dolaylı bir şekilde tarımla geçindiğini ifade eden Kara, "Konya tarımı Türkiye’nin en önemli bölgesidir. Konya, İç Anadolu Bölgesi’nin lokomotifi konumundadır. İl olarak ve yüz ölçümü olarak Konya, sosyokültürel anlamda da çevresindeki 10 ili etkilemektedir. Bu 10 ilin ekonomik durumunu etkileyen bir ildir. Türkiye nüfusunun yüzde 34’ü tarımla geçinen bir kesimdir. Konya’nın tamamına baktığımızda ise nüfusun yüzde 64’ü tarımla geçinmektedir. Aynı zamanda Türkiye’nin en büyük tarım makineleri üretim merkezi Konya’dır. Ve burada binlerce insan çalışıyor. Bütün katma değerleri ortaya koyduğumuzda, direkt ve dolaylı olarak nüfusun yüzde 64’ü Konya’da tarım sayesinde hayatını sürdürmektedir" diye konuştu.
“VAR OLAN PROJELERİN İVEDİLİKLE BİTMESİ GEREKİYOR”
Konya tarımının geldiği noktada yarınların çok sıkıntılı göründüğünü belirten Ali Kemal Kara, “Konya’nın 31 ilçesinin 22’sinde büyük ölçekli sulu tarım yapılıyor ve bu ilçelerde insanlar 7 ayını köyde, 5 ayını şehirde geçiriyor. Çiftçiler, mahallenin bakkalından ya da küçük alışveriş yerlerinden ihtiyaçlarını karşılıyor ve aynı zamanda bütün esnaf ve ahali ile etkileşim içerisindedir. Konya tarımı, sadece İç Anadolu için değil, Türkiye için de çok büyük önem taşıyor. Ancak, bugün Konya tarımının geldiği noktada yarınlarımız çok sıkıntılı görünüyor. Bunun en büyük sebebi tarımsal sulamadaki su problemimiz. Var olan projelerimiz var ve bu projelerin ivedilikle bitmesi gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde Çumra’da su kanalından oluşan obruklar, bu projelerin bir an önce tamamlanması gerektiğinin göstergesidir. Su, tarımda hayat demektir. Su olmadan hiçbir şey olmaz" ifadelerini kullandı.
"Dünya’da buğdayın ana vatanı Anadolu’dur"
Konya çiftçisinin üretiminin önemine dikkat çeken AKK Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kemal Kara, çiftçinin üretmemesi durumunda ciddi sıkıntılar yaşanacağını belirtti. Kara, "Dünya’da buğdayın ana vatanı Anadolu’dur. Özellikle ekmeklik buğdayın yanı sıra makarnalık buğdayda dünyanın en kaliteli ürünlerinin İç Anadolu bölgesinde üretildiği biliniyor. Bu nedenle Konya tarımı, Türkiye için hayati önem taşıyor. Konya çiftçisi üretmezse aç kalırız ve yok oluruz. Buğday, ekmeklik ve makarnalık yönünden stratejik bir öneme sahiptir. Aynı zamanda, dünya genelinde en kaliteli şeker pancarı üretimi İç Anadolu bölgesinde yapılmaktadır ve burada en büyük payı Konya almaktadır. Stratejik bir ürün olan şeker pancarını üretmezsek de var olamayız" şeklinde konuştu.
“ÇİFTÇİNİN GİRDİ MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK”
Çiftçinin yaşadığı en büyük maliyetin tarımsal sulama maliyeti olduğunu ve bun maliyetlerin sübvanse edilmesi gerektiğini vurgulayan Kara, "Konya tarımının sulama suyu sorunu bir an önce çözülmelidir. Türkiye çiftçisinin 10-15 yıllık planlı üretime ihtiyacı var. Çiftçilerin refah düzeyi düşünülerek fiyatlar belirlenmelidir. Adana bölgesinde hasat başladı ama fiyatlar henüz belli değil. İç Anadolu Bölgesi’nde kıraç alanlar dahil olmak üzere 15-20 Haziran itibariyle hasat başlayacak. Vatandaş şu anda ürününün kaç paradan satılacağını bilmiyor. Ciddi anlamda bir fiyat istikrarsızlığı var. Bu nedenle çiftçiler için bir an önce fiyatların açıklanması gerekiyor. Şu anda çiftçilerin yüzde 90’ı işini krediyle döndürmeye çalışıyor, ciddi sıkıntılar ve borçlarla karşı karşıyalar. Çiftçinin girdi maliyetleri çok yüksek. En büyük maliyet kalemi tarımsal sulama. Bunun nedeni de enerji giderlerinin çok yüksek olması. Bu nedenle çiftçinin enerji giderleri sübvanse edilmelidir" açıklamasında bulundu.
ABDULĞANİ ÇİFTÇİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.