Ali Tamer Zeyrek

Ali Tamer Zeyrek

Özel Bireylere Bakış 32

Bu hafta özel bireylere bakışta sizlerle bireyin mevsimsel hava değişimlerinde farklılıklar göstermesinden bahsetmek istiyorum.

Mevsim sıcaklıklarının ani yükselmesi ve sıcaklıkların sert düşmesi özel bireylerde kaygıyı, stresi, arttırarak onların hayatlarını etkilediğini gözlemlemekteyiz.

Ailelerle yaptığımız konuşmalarda sohbetlerde çocukların hırçınlaştığını veya streslendiğini verilen yönergeleri dinlemediklerini, uyku düzenlerinin bozulduğundan bahsetmektedir.

Sadece mevsimsel değişimlerimi? Okulların açılması, yeni arkadaşlar ve yeni öğretmenlerin olması, onları tanımak, onlarla iletişime geçmek. Servis şoförleri ve hostesler her şey farklı hayatlarında. Geç kalkıyorlardı, erken kalkıyorlardı, erken kalkarak televizyon izliyorlardı, telefon oynuyorlardı. Artık okul var öğretmen ne öğretecek, defterleri kalemleri var artık beslenme saatleri var, sorumlulukları var; bunları yerine getirmesi gerekiyor ne kadar çok işi var, arkadaşları oldu ancak hangi arkadaşını sevecek bu kadar çok şey hayatlarında değişirken mevsimlerinde değişmesi son baharın gelmesi en çok sevdiği tişörtü giyememesi. Artık kalın kıyafetler giyecek bu kadar değişim onun strese girmesine kaygılanmasına yeterde artar bile. Ama bunlarla başa çıkacak olan kendisi. Bunca işin birde takibi gerekiyor. Kim takip edecek tatbikî ebeveynler. Hayat pahalı listeler takır takır geliyor eline, hadi annesi bunlar bize lazım alman gerekiyor. Anne de kaygılanıyor nasıl yetişecek okul kapalıyken rahattık istediğimiz zaman kalkıyor, kahvaltımızı yapıyor, temizlik, Pazar, yeme içme şimdi okul açıldı çocuğu hazırla derslerini yaptır, yemeği yap, alışverişi hallet okulundaki hocalarla konuş, evin ihtiyaçlarını ve çocukların ihtiyaçlarını hallet.

Annenin strese daha da artmaya başlıyor onunda kışa hazırlık yapması gerekiyor, çocuklar büyüyor kıyafetler olmuyor turşular kışlıklar derken annenin de sabır sayısı azalıyor, buda çocuklar ve özel bireyler üzerindeki stresi iyice arttırıyor aslında hayat normal akıyor insanlar hayatlarında anlık değişimleri bir problem olarak görmesinden kaynaklanıyor. Bizim çocuklarımız aynı bir değişiklik yok sadece hayatlarındaki zaman dilimlerinde ki yaşantı değişimleri onların strese girmelerine yetiyor. Buda mevsimsel değişimlere bağlanarak havadaki değişim bireyi etkilemeye başlıyor.

Bu zorluklarla başa çıkmanın tek bir yolu var. Bu başlangıç ve bitimleri normal bir yaşamın parçası olarak gördüğümüz an ne stres ne problem kalır.

Öğretmenlerimiz özel bireylerin stresini azaltabilmek için ellerinden gelen tüm gayreti göstererek farklı etkinliklerle özel bireylerimizin adapte olmalarını sağlayarak bireylerdeki stresleri azaltmaya çalışıyorlar.

Burada ebeveynlere büyük bir rol oynamakta ve özel bireyleri anlamaları ve onlara psikolojik olarak destek olmaları gerekmektedir.

Sözümü burada sonlandırırken haftaya tekrardan görüşmek dileğiyle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.