‘SAHUR HAFİF VE BESLEYİCİ OLMALI’

‘SAHUR HAFİF VE BESLEYİCİ OLMALI’

Diyetisyen Elif Akol, Ramazan’ın gelmesiyle birlikte vatandaşların beslenmesine ilişkin tavsiyelerde bulundu.

Sağlıklı ve dengeli beslenmek Ramazan günlerinde oldukça önemlidir. Oruç tutarken bağışıklığımızı düşürmemek, daha enerjik ve sağlıklı olabilmenin anahtarı gibidir. Ramazan ayının, oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir ay olduğunu söyleyen Diyetisyen Elif Akol, Ramazan’ı sağlıklı geçirmek için dikkat edilmesi gerekenler ve bağışıklığı güçlendiren gıdalar hakkında bilgiler paylaştı. Akol, Ramazanda sahurun önemine dikkat çekerek sahurda kahvaltı tarzı hafif yiyeceklerin tüketilmesi gerektiğini söyledi.

sahur-hafif-ve-besleyici-olmali-1.jpeg

“İFTARDA YAPILAN EN BÜYÜK HATA AŞIRI HIZLI VE KARBONHİDRAT AĞIRLIKLI BESLENMEDİR”

İftarda yapılması gereken ezan okunduktan sonra hurma, zeytin veya 1 kâse hafif çorba tüketimi yaparak 20 dakika beklenilmelidir diye diyetisyen Elif Akol, “On bir ayın sultanı Ramazan ayının gelmesiyle beraber günlük beslenme şekli değişir. Uzun süre açlık durumunda kan şekerimizin düşmesi sebebiyle iftarda kan şekerimizi hemen yükseltme ihtiyacı doğduğu için birden besin yüklemesi yapmaktayız. İftarda yapılan en büyük hata aşırı hızlı, fazla miktarlar da ve tatlının dahil olmasıyla aşırı karbonhidrat ağırlıklı beslenme yapmaktır. Bu durum bizi o anlık tatmin etse dahi halsizlik, yorgunluk ve hazımsızlıkla 10 dakika sonrasın da bize mutsuzluk olarak dönebilmektedir. İftarda yapılması gereken ezan okunduktan sonra hurma, zeytin veya 1 kâse hafif çorba tüketimi yaparak 20 dakika beklenilmelidir. Bu alışkanlığı hayatımıza uyarlayabilmek için bu arayı ailece namaz kılma arası olarak değerlendirebiliriz. Bu sayede hem kan şekerimiz dengelenmiş olacak hem de aşırı tok karna rahatsız bir şekilde namaz kılınmamış olacaktır. Az yağlı et yemekleri, kuru baklagiller, zeytinyağlı mevsim sebzeleri, salata, yoğurt gibi gıdalar iftar için idealdir. Tatlı tercihi için ise iftardan bir saat sonra seçim yapılmalıdır” dedi.

sahur-hafif-ve-besleyici-olmali-2.jpg

SAHURDA SEÇİMLERİMİZİ DOĞRU YAPALIM

Sahurda sadece su içerek niyetlenmek ve aşırı ağır yemekler yiyip yatmanın son derece zararlı olduğunu ve bunun unutulmaması gerektiğini vurgulayan Akol, “Sahur da yapılan yemek seçimleri bizleri gün boyu ayakta tutacak enerjiyi sağlayacak yiyecek ve içecekler olmalıdır. Sahurda sadece su içerek niyetlenmek ve aşırı ağır yemekler yiyip yatmanın son derece zararlı olduğu unutulmamalıdır. Sahurda yapılacak güzel bir kahvaltı oruca hazırlık için yapılacak ideal beslenmedir. İftarda olduğu gibi sahurda da ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalıyız. Yumurta, peynir, süt, lifli gıdalar, ideal bir sahur sofrası için yeterli besinlerdir. Sahurda Konya kültüründe yapılan aşırı bazlama ekmek, yufka yeme davranışı kesinlikle reflü ve hazımsızlık dışında başka bir işe yaramamaktadır. Ekmekleri tam buğday tercih etmeliyiz. Protein ve yağ içeriği yüksek besinler tercih edilmeli ve kesin olmalı dediğimiz ana gıdamız yumurta, peynir ve sağlıklı yağlar olmalıdır. Susuzluğu arttıracağı için sahurda zeytin yerine ceviz, badem, fındık gibi seçimler, 1-2 tatlı kaşığı zeytinyağı daha iyi tercih olarak karşımıza çıkar. Sıvı tüketimi ihmal edilmemelidir” diye konuştu.

sahur-hafif-ve-besleyici-olmali-3.jpg

SIVI KONTROLÜNE DİKKAT EDİLMELİDİR

İftar ve sahur arasında düzenli dengeli bir sıvı alımı yapılması gerektiğini ve buna dikkat edilmesini söyleyen Diyetisyen Akol, “Giderek artan hava sıcaklıkları artan terlemeyle birlikte sıvı ve mineral kaybı sonucunda getirdiği yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi. Bayılma kabızlıkdan etkilenmemek için iftar ve sahur arasında düzenli dengeli bir sıvı alımı yapmamız gerekmektedir. Sahur ve iftarda hızlı bir şekilde alınan suyun atımı hızlı olması gerektiği için yararlanma oranı minimuma inmektedir. Bu nedenle gün içerinde en az 1,5 litre sıvı aldığımızdan emin olmamız gerekmektedir. Suya ek olarak kafein içeren içecekler yerine süt, ayran, maden suyu, taze sıkılmış meyve-sebze suları veya bitki çaylarını tercih edebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

sahur-hafif-ve-besleyici-olmali-4.jpg

TATLI İSTEĞİNE DİKKAT!

Ramazan döneminde kan şekeri dengesine ekstra özen gösterilmesi gerektiğini ifade eden Elif Akol, “Ramazan’da tatlı tüketme isteğinin artışı fazlasıyla olağandır. Bütün gün mideniz boş olduğu için kan şekeri düşmesi nedeniyle ağır ve şekerli yiyecekler tüketip birden kan şekerini çıkarma eğilimi doğmaktadır. Bütün gün iştah artışımız da bu durumu tetiklemektedir. Ancak Ramazan döneminde kan şekeri dengesine ekstra özen göstermemiz gerekmektedir. Ağır şekerli tatlılar yerine daha hafif sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Besin tüketimi zamanı sınırlı olduğu için karbonhidrat ihtiyacının tatlılarla tüketilmesi meyve tüketimini azaltmaktadır. Vücudumuz için yeterli vitamini almamıza olumsuz etki sağlamaktadır” sözlerine ekledi. ABDULĞANİ ÇİFTÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.