Başarısızlığın nedeni belli oldu: “Yetenek tarama testiyle sporcu belirlenmez”
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nın 13. gününün sonunda Türkiye, toplamda 5 madalya ile 60. sırada yer alıyor. Doç. Dr. Hüseyin Aslan, sporcu yetiştirme sisteminin eksikliklerine dikkat çekti.
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nın 13. gününün sonunda Türkiye, toplamda 5 madalya ile 60. sırada yer alıyor. Doç. Dr. Hüseyin Aslan, sporcu yetiştirme sisteminin eksikliklerine dikkat çekti. Aslan, " TOHM 2012 yılında kuruldu ve ülkenin her yerinde bulunuyor. Ancak, bu merkezler olimpiyatlara tek bir sporcu bile kazandıramadı. Yetenek tarama testi adı altında yeni bir proje ortaya atıldı. Ancak ergenlik öncesi yapılan yetenek tarama testleri genellikle etkili olmaz. Ayrıca, yetenek tarama testi ile sporcu belirleyen ülkeler genellikle gelişmemiş ülkelerdir" dedi.
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda 13. günün sonunda 30 altın, 38 gümüş ve 35 bronz madalya kazanan ABD, ülkeler sıralamasında liderliğini sürdürdü. Paris'te gerçekleştirilen oyunların 13. gününde 3 altın, 3 gümüş ve 3 bronz madalya kazanan ABD, toplamda ise 103 madalyaya ulaşarak en yakın takipçisi Çin'den 30 madalya daha fazla topladı. Günü 4 altın, 2 gümüş ve 2 bronz madalyayla tamamlayan Çin, toplamda 73 madalyaya ulaşarak ikinci sıradaki yerini korudu. Çin, altın madalya sıralamasında ise 29 ile 30 altın madalyalı ABD'nin bir adım gerisinde bulunuyor. Avustralya 18 altın, 14 gümüş ve 13 bronzla üçüncü, ev sahibi Fransa ise 14 altın, 19 gümüş, 21 bronzla dördüncü sırada. İlk 10'da yer alan diğer ülkeler ise İngiltere, Güney Kore, Japonya, İtalya, Hollanda ve Almanya. Oyunlarda 13 gün sonunda 84 ülke ve Mülteci Olimpiyat Takımı madalya kazanırken, Türkiye 2 gümüş ve 3 bronz madalyayla listede 60. sırada bulunuyor.
"SPORCU SAYISI ARTTI, ANCAK OLİMPİYAT BAŞARISI GELMEDİ"
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda 13. gün geride kalırken, Türkiye 2 gümüş ve 3 bronz madalyayla 60. sırada yer alıyor. Türkiye’nin olimpiyatlardaki performansını değerlendiren Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Hüseyin Aslan, sporcu sayısının artmasına rağmen beklenen başarının gelmediğini belirtti. Doç. Dr. Aslan, Türkiye'de 208 Spor Bilimleri Fakültesi ve yüzlerce lisanslı sporcu ile antrenör bulunduğunu vurgulayarak, "Lisanslı sporcu sayısında rekorlar kırılıyor, ancak olimpiyatlarda bu başarıyı göremiyoruz. Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri (TOHM) 2012'de kuruldu ve ülkenin dört bir yanında faaliyet gösteriyor, ancak bu merkezlerden olimpiyatlara katılacak bir sporcu bile çıkmadı. Bunun yanı sıra yetenek tarama testi adı altında yapılan projeler de istenilen sonuçları vermiyor. Ergenlik öncesi yapılan yetenek tarama testleri, doğru sonuçlar vermeyeceği gibi, bu yöntemi gelişmemiş ülkeler kullanır. Biz gelişmiş bir ülkeyiz, bu tür yöntemlerle sporcu belirlememeliyiz" ifadelerini kullandı.
"BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLİĞİNDE SİSTEM HATALI, SPORCU YETİŞTİRMEK ZORLAŞIYOR"
Doç. Dr. Hüseyin Aslan, beden eğitimi öğretmenliğinde yaşanan sorunları eleştirerek, Türkiye'de sporcu yetiştirmenin zorluklarına dikkat çekti. Aslan, sınıf öğretmenliği mezunlarının beden eğitimi öğretmeni olarak atanmasının büyük bir hata olduğunu belirtti. Aslan, ABD'deki uygulamaları örnek göstererek, "Amerika'da çocuklara ortaokuldan itibaren resim, müzik veya spor gibi alanlardan birini seçmeleri isteniyor. Spor seçilirse, çocuklar belirli bir branşta uzmanlaştırılıyor ve haftada üç gün, iki saat boyunca o branşta antrenman yapıyorlar. Bu sayede sporcular sistemli bir şekilde yetişiyor. Türkiye’de ise beden eğitimi dersleri genellikle 'topu alın, oynayın' mantığıyla işleniyor. Bunun yanı sıra, sınıf öğretmenliği mezunlarının beden eğitimi öğretmeni olarak atanması, sporda gelişimimizi engelliyor. Ne kadar spor tesisi yaparsak yapalım, bu sistem hatalı olduğu sürece istenilen sonuçları alamayacağız. Bu sorunlar çözülmedikçe yapılan çalışmaların anlamı kalmayacak" diye konuştu.
“ORTAOKULDAN İTİBAREN ÇOCUKLARI SPORA YÖNLENDİRMEYİZ”
Ortaokuldan itibaren çocukların spora yönlendirilmesi gerektiğini vurgulayan, Aslan, "Çocuklar, Allah korusun, uyuşturucu belasına bulaşabiliyor. Devlet bu konuda büyük bir mücadele veriyor. Ancak bu çocukları bu beladan uzaklaştırmanın en etkili yolu spora yönlendirmekten geçiyor. Ortaokuldan itibaren sporu çocukların hayatına entegre etmeliyiz. Çocuklar bir branş seçecek, koçluk sistemiyle eğitim alacak ve bu sayede spor yaparak uyuşturucu tehlikesinden uzak duracaklar. Spor, çocukları kötü alışkanlıklardan korumak için güçlü bir araçtır. Bu süreçlerin birbiriyle entegre bir şekilde yürütülmesi gerekiyor. Yetkililerle proje, uygulama ve çözüm noktasında her türlü desteği vermeye hazırız" şeklinde konuştu.
ABDULĞANİ ÇİFTÇİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.