Üstündağ, erken seçim söz konusu olmazsa Konya Pancar Ekicilerinin Kooperatifinin 2025’de yapacağı seçimde de başkanlığa aday olacağını söyledi.
Arslan Üstündağ, “ Çiftçilerimizin kuruluşu olan Kooperatifi yeni projelerimizle daha ileriye taşıyarak, büyütmek ve çiftçilerimiz için başkan adayı oldum” diye konuştu.
Konya basınıyla bir araya gelen ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi başkanlığına aday olduğunu açıklayan Arslan Üstündağ, “Türkiye’de stratejik sektörlerin başında gelen tarıma sahip çıkılmalıdır. Sahip çıkılmazsa da ülkemiz gelecekte tarımsal ürünlerde büyük sorunların yaşanacağı bir döneme girecektir. Şimdiden zorlu bir süreç içindeki Türk tarımı kısa sürede toparlanacak sektördür. Bu anlamda Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi bir çiftçi kuruluşu olup, çiftçimizin alın teri ve emeğiyle bugünlere gelmiştir. Kooperatifimiz bir markası olan Torku, Konya’mızın önemli bir değeridir. Sahip çıkmak, büyütmek adına Konya Pancar Ekicilerinin Kooperatifinin Mali Genel Kurulun seçimli genel kurula dönüşmesi halinde başkanlığa adayım. Eğer erken bir seçim olmazsa da 2025 yılında yapılacak olan seçiminde, başkan adayı olacağım. Kooperatifimizin üyesi olan çiftçilerimizin desteğini bekliyorum” dedi.
Liyakatli ve donamlı bir ekiple yöneteceğiz
‘’Konya Pancar Ekicileri Kooperatifindeki en önemli sıkıntının liyakatsiz bir yönetim olmasıdır’’ diyen Arslan Üstündağ, “Kooperatifimizdeki en önemli sorun liyakatsiz bir yönetimin olmasıdır. Bunun yanında yine kooperatifimizde, ekonomik sorunları da yaşanıyor. Bu sorunları çözecek olan liyakatli ve donanımlı bir ekiple yönetime talibiz. Kooperatifimizin sorunlarını çözerek, yatırım yaparak, daha da büyüterek istihdama ve ekonomiye daha güçlü bir katkı sunan yapıya kavuşturacağız.” İfadelerini kullandı.
Pancar alım fiyatı, ton başına en az 3 TL olmalıdır
Çiftçilerin birçok sorunun bulunduğuna da dikkat çekerek pancar üreticisinin en büyük sorununun taban fiyatları olduğunu dile getiren Üstündağ, 2024 yılında pancar alım fiyatının üreticimizin zarar etmemesi için ton başına en az 3 TL olması gerektiğini kaydetti. Üstündağ, “Geçen yıl pancarı alım fiyatını ton başına 1 lira 855 kuruştu. Bu yıl açıklanacak pancar alım fiyatı en az ton başına 3 TL olmalıdır. Bunun altında bir fiyat açıklanırsa pancar üreticimiz zarar edecektir. Zaten girdi maliyetleri yüksek olduğu için çiftçilerimiz maliyetini kurtaramaz hale gelecektir. Çiftçimiz ekonomik olarak sıkıntılar içinde yaşıyor ve yarın ne olacak endişesi taşıyor. Diğer taraftan pancar kotası konusunda da girişimlerimiz olacak. Pancar kotasını kaldırmayı düşünüyoruz‘’ dedi.
Kangal ve Soma Santralleri
Gazetecilerin sorusu üzerine Soma ve Kangal Santralleri ile ilgili de açıklama yapan Üstündağ, her iki santralinde ülkemiz için bir değer olmasına rağmen, kooperatife ekonomik anlamda büyük zarar verdiğini söyledi. Üstündağ, bu özelleştirmelerden kooperatifin zarar ettiğini ancak bu zararı ortadan kaldırmak için çözümlerinin olduğunu da dile getirdi.