Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Karapınar İş İnsanları ve Bürokratlar Derneği’nin (KARBİAD) düzenlediği Tecrübe Paylaşımları Programı'na konuk oldu. Programda, Başkan Öztürk sektördeki engin tecrübelerini katılımcılarla paylaştı. Türkiye ve Konya ekonomisindeki güncel gelişmeleri değerlendiren Öztürk, özellikle Konya ekonomisiyle ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Öztürk, iş dünyasında başarılı olmanın sırlarına dair ipuçları vererek, katılımcılara yol gösterdi. Tecrübelerini samimiyetle aktaran Öztürk, katılımcılara iş hayatında başarılı olmak için izlemeleri gereken adımlar hakkında değerli bilgiler sundu. Program, plaket takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu.
“MARMARA SANAYİSİNİN ORTA ANADOLU'YA TAŞINMASI ÖNEMLİ BİR PROJE”
Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Marmara sanayisinin Orta Anadolu Havzası'na taşınması ve bu süreçte gerekli olan demiryolu projeleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Öztürk, “ Taşınmanın Ankara, Eskişehir, Kırıkkale, Kayseri, Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Mersin illerini kapsayacak şekilde planlanıyor. Bu büyük hareketin başarıya ulaşabilmesi için Mersin’de büyük bir liman inşa edilmesi gerekiyor. Proje, yaklaşık 4 milyar TL'lik bir bütçeye sahip. Mersinli iş insanları bu projeye destek vermeye hazır olduğunu söylüyor. İkinci bir liman inşa edilmesi için de harekete geçebilecek. Bunun yanı sıra, bu sanayi taşınma sürecini hızlandıracak bir demiryolu hattına ihtiyaç duyuluyor. Konya-Karaman hattının tamamlandı, Karaman-Ulukışla hattı ise inşa aşamasında. Bu hattın Mersin’e kadar uzatılması da planlanıyor. Hızlandırılmış tren hattının gündüzleri 200 kilometre/saat hızla yolcu, geceleri ise 100 kilometre/saat hızla yük taşınabilecek. Proje, hükümetin programına dahil edildi. Konya-Karaman hattında ise istenirse yük taşımacılığının mümkün” diye konuştu.
“OTOBANA YAKIN İLÇELER AVANTAJ ELDE EDECEK”
Planlanan demiryolu ve liman projelerinin Konya’daki bazı ilçelere önemli avantajlar sağlayacağını belirten Öztürk, “Özellikle otobana yakın olan bölgelerin bu projeden daha fazla fayda sağlayacak Ereğli, otobana 30 kilometre mesafede olduğu için büyük bir avantaja sahip. Karapınar ise 70 kilometre mesafede yer aldığı için yine avantajlı bölgeler arasında bulunuyor. Lojistik merkezlerini birbirine bağlayacak demiryolu hattının Mersin’e kadar uzanacak ve bu hatta gece yük, gündüz ise yolcu taşımacılığı yapılacak Projenin hayata geçmesiyle birlikte Ereğli, Karapınar, Çumra ve Emirgazi gibi ilçeler büyük avantaj elde edecek. Bu proje Konya merkezi teğet geçecek, zaten merkezde yeterince nüfus yoğunluğu mevcut” ifadelerini kullandı.
“PROJE, ORTA VADELİ PROGRAMDA YER ALIYOR”
Projenin hükümetin ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın hazırladığı orta vadeli programında yer aldığını belirten Başkan Öztürk, geçtiğimiz yıl yaşanan deprem ve 11 ili etkileyen felaketin Türkiye ekonomisine olan etkisini hatırlatarak, bu illerin ülke ekonomisindeki payının yüzde 9 olduğunu vurguladı. Öztürk, "Bu 11 şehir için diğer iller destek sağladı ve önümüzdeki iki yıl boyunca bu desteğin devam etmesi gerekecek. İstanbul ve Marmara Bölgesi’ndeki yığılmayı önlemek amacıyla proje, olumlu karşılandı ancak yüksek maliyetler gerektiriyor. Mersin’e yapılacak bir limanın maliyeti 4 milyar lira ve tüm bu yatırımların toplamda 20-25 milyar dolarlık bir bütçe gerektiriyor. Bu projeler bir günde tamamlanacak işler değil, ancak çalışmaların sürüyor” şeklinde konuştu.
“KONKORDATO MESELESİ ABARTILDIĞI KADAR BÜYÜK DEĞİL”
Başkan Selçuk Öztürk, son dönemde ortaya atılan konkordato söylentilerinin abartıldığını ve durumun sanıldığı kadar ciddi olmadığını ifade etti. Öztürk, “Konya'da 2023 yılı içinde toplam 17 firmanın konkordato ilan etti. Önceki yıllara bakıldığında, 2022 yılında 5, 2021 yılında 3, 2020 yılında 4 firmanın konkordato ilan etmiş. 2018 yılında ise konkordato ilan eden firma sayısı 44 ve en yüksek rakam o yıl gerçekleşmiş. 2024 yılının ilk 7 ayında 17 firmanın konkordato ilan etti. Yıl sonuna kadar bu sayının 35-40 arasında olmasını bekliyorum. Konya’da bu rakam, 28 bin aktif üye göz önünde bulundurulduğunda büyük bir sayı değil. Yıl sonunda 50 firmanın konkordato ilan etmesi durumunda bile bu, genel tabloyu olumsuz etkilemez. Konkordato ilan eden firmalar arasında büyük ölçekli bir şirket bulunmuyor, yalnızca 5 milyar TL civarında. Konuşulanlar kadar büyük bir durum yok. Sıkıntıya giren firmalar genellikle bize başvurarak destek ve fikir alışverişinde bulunurlar. Durum sanıldığı kadar olumsuz değil" açıklamasında bulundu.
ADDULĞANİ ÇİFTÇİ