Selçuklu, geleceğin teknoloji liderlerini buluşturdu

Selçuklu Belediyesi ve Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen teknoloji ve robot yarışması TEKNO-SEL yarışması büyük beğeni topladı. Yarışma, geleceğin teknoloji alanındaki potansiyel liderlerini bir araya getirdi.

Selçuklu Belediyesi ve Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen teknoloji ve robot yarışması TEKNO-SEL, 16-18 Nisan tarihleri arasında Selçuklu Kongre Merkezi'nde gerçekleşti. 3 gün boyunca teknoloji, icat ve buluş meraklılarını ağırlayan TEKNO-SEL, 7'den 70'e kadar her yaştan teknoloji tutkununun ilgi odağı oldu. Binlerce misafiri ağırlayan etkinlik, katılımcılardan tam not aldı. İlk kez düzenlenen TEKNO-SEL, Selçuklu Belediyesi'nin öncülüğünde gerçekleşiyor ve Türkiye'nin teknolojik bağımsızlık hedeflerine bir adım daha yaklaşılmasını amaçlıyor. Etkinlik, robot teknolojisi alanında projeler geliştiren öğrencilerin bilgilerini beceriye dönüştürmelerine olanak sağlıyor. TEKNO-SEL, teknoloji meraklılarını bir araya getirerek yenilikçi fikirlerin paylaşılmasını, gençlerin ve çocukların teknolojiye olan ilgisini artırmayı hedefliyor.

ÖĞRENCİLER BULUŞLARINI STANTLARDA SERGİLEDİ

TEKNO-SEL yarışması, geleceğin mühendislerini ve teknoloji liderlerini yetiştirmeyi hedefleyen bir platform olarak 3 gün boyunca devam etti. Yarışmaların hız kesmeden ilerlediği etkinlik, katılımcılarda büyük bir heyecan yarattı. Mini Sumo, Yumurta Toplayan, Hızlı Çizgi İzleyen, Labirent Çözen ve Temel Seviye Çizgi İzleyen Robot gibi farklı kategorilerde düzenlenen yarışmalar, izleyicilere keyifli anlar yaşattı. Ortaokul ve lise düzeyinde toplam 7 ayrı kategoride gerçekleşen yarışmalarda, öğrenciler bilgilerini beceriye dönüştürerek robot teknolojisi alanında projeler geliştirdi. Ziyaretçiler, kurulan stantları ilgiyle gezerek öğrencilerin yeni buluşları hakkında bilgi edindi. Özellikle küçük çocuklar ve teknoloji meraklıları için cazip olan TEKNO-SEL, yarışmaların yanı sıra eğlenceli aktiviteleriyle de katılımcılardan tam not aldı.

96 OKULDAN 775 ÖĞRENCİ KATILDI

Geleceğin mühendislerini ve teknoloji liderlerini yetiştirmeyi amaçlayan TEKNO-SEL yarışması, üç gün boyunca dolu dolu geçti. Ulusal düzeyde Mini Sumo, Yumurta Toplayan (Caretta Caretta), Hızlı Çizgi İzleyen, Labirent Çözen, Temel Seviye Çizgi İzleyen Robot kategorileri ile ortaokul ve lise düzeyinde Serbest Proje kategorisi olmak üzere toplam yedi farklı kategoride düzenlenen yarışmaya öğrenciler takımlar halinde katıldı. Organizasyonda, 96 okuldan 775 öğrenci ve 394 robot ve projesiyle dereceye girmek için kıyasıya mücadele etti. Yarışmaların gerçekleştiği süre boyunca Selçuklu Gelişim ve Teknoloji Akademisi, T3 Vakfı Konya Şubesi, üniversiteler ve Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı teknoloji alanında faaliyet gösteren kurumların stantları büyük ilgi gördü.

“TÜRKİYE YÜZYILINI GENÇLERİMİZLE BİRLİKTE İNŞA EDECEĞİZ”

TEKNO-SEL’i Selçuklu'da daha kapsamlı, daha yenilikçi, daha geniş bir şekilde devam ettireceklerini söyleyen Başkan Pekyatırmacı: “Önümüzdeki süreçteki TEKNO-SEL programının inşallah şimdiden hazırlıklarını yapmaya başlayacağız. Buradaki projelerin de çok değerli ve kıymetli olduğunu düşünüyorum. Tüm okullarımızın, öğrencilerimizin hazırladıkları projeleri de tek tek kayıt altına alıp bütün projelerin içerisinde olduğu bir kitabı bir yayını da inşallah hayata geçireceğiz. Arzu ediyoruz ki buradaki projeler hayat bulsun. Buradaki projeler kullanılsın. İlgili kurumlarımız, kuruluşlarımız, şirketlerimiz bu projelere sahip çıksın ve hem gençlerimizin ürettikleri projeler hayat bulsun hem de bunların geliştirilmesi anlamında üzerimize düşen görev neyse bunları da en iyi şekilde gerçekleştirelim istiyoruz. Gençlerimize güveniyoruz. Gençlerimizin dinamizmine, onların yenilikçi yaklaşımlarına, onların zihin yapılarına güveniyoruz. İnşallah Türkiye Yüzyılını biz gençlerimizle birlikte inşa edeceğiz” diye konuştu.

“MİLLİ ÜRÜNLERİ ORTAYA ÇIKARACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM”

Etkinlikte çok önemli projelerin olduğunu belirten Başkan Pekyatırmacı, “Burada çok önemli yenilikçi fikirler ortaya çıkıyor, yenilikçi projeler ortaya çıkıyor. Burada her ülkenin kendine ait değerlerin, kendine ait ürünlerin olması gerekiyor. Bu manada tabii ki bütün dünyada farklı alanlarda projeler ve ürünler üretiliyor. Ama bir ürünü ilk üreten kazanıyor. Bir ürünü ilk üretip patenti alan kazanıyor. O yüzden ben TEKNO-SEL programları ile birlikte, teknoloji programları ile birlikte hem bizim farklı alanlarda kendimizi geliştireceğimize inanıyorum. Hem de yerli ve milli savunma sanayinden tutun. Kimya sektörüne şehirciliğe plastik sektörüne diğer bütün alanlara varıncaya kadar her alanda kendimize ait yerin ve milli ürünleri ortaya çıkaracağımızı düşünüyorum. Bu noktada da Konya'mız zaten bir sanayi şehri. Konya'mızda hem organize sanayimizde hem de özel sanayi bölgelerimizde çok farklı alanlarda ürünleri üretiliyor ve burada üretilen ürünlerin yerli ve milli olması, patentin bize ait olması bizim için önemli. Konya sanayisine de çok önemli katkılarını olacağını düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

“ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLIYORUZ”

Organizasyona ve kendi araçlarına yoğun ilgi duyulduğunu ifade eden KTO Karatay Üniversitesi Mekatron bölümü öğrencisi Muhammed Saffet Yıldız, “Gece ismindeki aracımız Teknofest yarışmalarına katılıyor. Şuana kadar görsel tasarım ve ivmelenme kategorisi 3’ncülük ödülümüz var. Aracımız yüzde yüz elektrikli. A’dan Z’ye aracımızın bütün parçalarını okulumuzda ürettik. Küçük çocukların bu aracımıza başta inanmamaları var, sürekli normal arabaları gördükleri için. Ama aracı bizden dinlediklerinde ufukları açılıyor ve merakla dinliyorlar. Çocukların gelişimi amacında katkı sağladığımızı düşünüyorum. Başta bu etkinliğe ve bizim aracımıza yoğun ilgi oldu” ifadelerini kullandı.

“BU TİP ETKİNLİKLERİN ARTMASI GEREKİYOR”

Teknoloji ve icat gibi organizasyonların artması gerektiğini ve TEKNO-SEL yarışmasını beğendiğini belirten lise öğrencisi Timur Kaan Taştan, “Teknoloji ve robot yarışması TEKNO-SEL yarışması çok güzel, Daha önce alanı gezme fırsatım oldu, alanı çok beğendim. Bizim yaşıtlarımız, küçükler ve büyükler için çok güzel bir alan, eğitici ve öğretici. Küçük yaştaki arkadaşlarımızın öğrenmesi ve ileri dönemler için çok faydalı bir organizasyon. Buradaki alanlar ilgici çekici ve eğlenceli alanlar var. Ben, üretim robotlarını ve yarışma alanını çok sevdim. Bu tip etkinliklerin artması gerekiyor. Bu tip etkinlikler Konya’mız ve Türkiye’miz için çok faydalı alanlar” dedi.

ORGANİZASYON ÖĞRENCİLERE İLHAM VERİYOR

Akılı sera projesiyle tarım alanında fazla su kullanımını önlemeyi amaçladıklarını söyleyen lise öğrencisi Mehmet Kahveci, “Bizler akılı sera projesi yaptık. Seralarda az sulama ya da çok sulama yapılıyor. Bu buluş ile biz, bunu dengelemek istedik. Projede iki kısım var biri hava kısmı bir diğer parça ise sulama kısmı var. Bu proje ile nem oranı ölçülerek bitkinin sulanması ya da sulanmaması gerektiği konusunda çiftçiye bilgi veriyor. Bu proje ile çiftçinin bitkiyi sulamasına yardımcı olması için ürettik. Bu projede 2 yıl gibi sürede çalıştık. Yarışma alanı ise çok iyi ve çok güzel bir ortam var. Yeni katılmak isteyen kişiler için çok güzel bir teşvik var. Bu organizasyonun gelecek senelerde de daha çok katılımla devam etmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“HEM MAMA İSRAFINI ÖNLÜYOR HEM DE ÇEVRE KİRLİLİĞİNİ”

Akılı Barınak Projesi’yle sokak kedileri için önemli bir proje tasarladıklarını dile getiren lise öğrencisi Burak Kaplan, “Akılı Barınak Projesi, sokak hayvanları, kediler geliştirilmiş bir proje. Yapay zeka sayesinde mama, su ve ısınma sistemi sağlanıyor. Wifi tanımlaması ile barınaklar ile iletişime geçerek herhangi bir sorun olduğunda müdahale ediliyor. Güneş enerji paneli kullanarak tasarruf sağlıyoruz. Bu enerjiyi gece kullanmak için depoluyoruz. Bu proje ile sokak kedileri için tasarladık. Proje mama israfı ve çevre kirliğiyle alakalı da düzenlemeler var. TEKNO-SEL alanını çok güzel buldum. Her şey çok güzel gitti açıkçası ve stantlara ilgi çok yoğundu. Bu tip etkinlikler artarsa bizim proje geliştirme ve buluşma yapma şevkimiz artar. Bu güzel organizasyon için başta Selçuklu Belediyesi’ne ve emeği geçen herkese teşekkür ederim” açıklamasında bulundu.

ABDULĞANİ ÇİFTÇİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YEREL Haberleri