Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, rektörlük binasında yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya geldi. Rektör Çelik, üniversitenin son durumu, yapılan çalışma ve yeni yerleşke hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, Konya Teknik Üniversitesi’nin 18 Mayıs 2018’den Selçuk Üniversitesi’nden ayrıldığını 18 Mayıs tarihinin kuruluş yıldönümü olduğunu belirtti. Üniversite olarak eğitim çalışmalarını büyük bir özveriyle yürüttüklerini ifade eden Çelik, öğrencilere daha iyi bir eğitim vermek için kamu ve kuruluşlarla protokoller imzalandığını söyledi.
“EĞİTİM ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDİYORUZ ”
Araştırma üniversitesi olmak için çalıştıklarını dile getiren Konya Teknik Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, “Türkiye’de 208 üniversite var ve bunlardan sadece 12’si araştırma üniversitesi unvanına sahip. Şu anda Konya’daki üniversitelerin böyle bir unvanı yok. Konya Teknik Üniversitesi olarak araştırma üniversitesi unvanını almak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Araştırma üniversitesi olmak, ek bir bütçe anlamına geliyor; diğer üniversitelere verilen bütçenin iki katı veriliyor. Bu, üniversitemiz için çok önemli bir durum. Eğitim çalışmalarımıza devam ediyoruz ve bu konuda hocalarımız yoğun bir şekilde çalışıyor. 2023-2024 eğitim-öğretim yılında yüzde yüz doluluk oranı yakaladık” dedi.
“İSTİHDAMA YÖNELİK KAMU-SANAYİ İŞBİRLİĞİ YAPIYORUZ”
Kamu – sanayi işbirliği kapsamında genç istihdama yönelik protokoller imzaladıklarını vurgulayan Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, “Öğrenci sayımız ikinci öğretimlerin kapanması nedeniyle 18 binden 12 bine düştü. Şu anda lisans öğrenci sayımız 5465, lisansüstü 2762, ön lisans 3830 olmak üzere toplamda 12 bin 57 öğrencimiz var. Eğitim faaliyetlerimizi sürekli yenileme ve öğrencilerimizi geliştirme hedefindeyiz. Bilimsel araştırmalar için zengin bir koleksiyona sahip kütüphanemizde basılı kitap sayısı 45 bin 829’a ulaştı. Kütüphanemiz, hocalarımızla sürekli temas halinde olup, onların kitap ve abonelik taleplerini karşılamak için çalışmalar yürütüyor. Kamu-sanayi işbirliği kapsamında genç istihdama yönelik protokoller imzaladık” diye konuştu.
“ÖĞRETİM ÜYELERİMİZİN YAYIN SAYISI”
11 öğretim üyesinin ‘Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları’ listesinde yer aldığını ifade eden Çelik, “Üniversitemizde şu an 4 fakültemiz bulunuyor ve yeni kuracağımız fakülte ile bu sayı 5’e çıkacak. Ayrıca, Yabancı Diller Yüksek Okulu'nu da kurmayı planlıyoruz. Üniversitemizde 113 profesör olmak üzere toplamda 854 personel görev yapıyor. 2018’den sonra Selçuk Üniversitesi’nden ayrılmamıza rağmen, öğretim üyelerimizin 2018’den itibaren yazdığı yayınlar Selçuk Üniversitesi adına yazılmasına rağmen, 11 öğretim üyemiz ile Konya’daki diğer üniversitelerin ‘Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları’ listesinde yer alan öğretim üyesi sayısına çok yakınız. Öğretim üyelerimizin yayın sayısı da arttı. Üniversitemiz, URAP Tüm Üniversite Genel Sıralaması’nda 62, TÜBİTAK 2023 yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Sıralaması’nda 43 ve TÜMA 2023 sonuçlarında 126 devlet üniversitesi genel sıralamasında 15’inci sırada yer alıyor” ifadelerini kullandı.
“ÖN PROJE ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI”
Konya Teknik Üniversitesi’nin yeni yerleşkesi hakkında bilgiler veren Rektör Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, “Konya Teknik Üniversitemize tahsis işlemleri 2023 Kasım ayında tamamlanmıştır. 200 bin metrekare arsa alanı bulunmaktadır. 21 bin metrekare inşaat alanlı araştırma merkezi, laboratuvar, eğitim birimleri, sosyal donatı alanları, Teknoloji Transfer Ofisi ile birlikte 5 bin metrekare inşaat alanlı hangar tipi, uygulamalı atölye eğitim ve araştırma test işlemlerinin yerine getirilebileceği binalar planlanmıştır. Ön tahsis işlemleri tamamlanan arsa üzerinde üniversitemiz yönetimi görüşleri doğrultusunda Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığımızca ön proje çalışmaları tamamlanmıştır. Yerleşke alanında Endüstri Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve TBMYO Makine Bölümlerine ilişkin ana faaliyet konuları başta olmak üzere, gelişen ve değişen ihtiyaçlar ile ilimiz sanayi kollarından gelecek talepler doğrultusunda çalışmalara yön verilmesi öngörülmektedir. Bu projemiz için 800 milyon lira yatırım bütçesi aktarıldı. Ama bu proje için 6 milyar liraya yakın kaynak lazım. Yerleşkemizi Afyonkarahisar yolu üzerine taşıyarak daha konforlu bir kampüs hayatını öğrencilerimize sunmak istiyoruz” şeklinde konuştu. ABDULĞANİ ÇİFTÇİ