Karatay Ziraat Odası Başkanı Rifat Kavuneker, Konya Ovası'ndaki tarım sahalarındaki son durumu değerlendirdi. Kavuneker, gazetemize yaptığı açıklamada, son günlerdeki yağışların çiftçileri memnun ettiğini ve kıraç alanlardaki hasat için önümüzdeki günlerde de yağışların beklendiğini belirtti. Doğal afetlere karşı çiftçileri uyaran Kavuneker, özellikle dolu ve sel gibi risklere karşı çiftçilerin TARSİM sigortasını ihmal etmemeleri gerektiğini vurguladı. Ayrıca, tarım sahalarında sarı pas ve süne hastalığının görüldüğünü ifade eden Başkan Kavuneker, çiftçilerin bu hastalıklara karşı dikkatli olmaları gerektiğini ve gerekli tedbirleri almaları için tarım ve ilçe müdürlükleri ile ziraat odalarından destek almalarının önemini vurguladı.
MÜNAVEBELİ EKİM İLE ÇİFTÇİ KORUNACAK
Önümüzdeki sezondan itibaren münavebeli ekime geçileceğini ve bu konuda sahaya çıkarak çiftçileri bilgilendirdiklerini ifade eden Karatay Ziraat Odası Başkanı Rifat Kavuneker, “2024 -2025 yılında Türkiye genelinde münavebeli ekime geçiliyor. Münavebeli ekim, bir tarlaya mısır ekildiyse 4 yıl boyunca aynı bitki ekilemeyecek. Münavebeli ekimde maksat ise şu; Türkiye genelinde 50 tane ilçemizde su kısıttı var. Bir de münavebeli ekimle birlikte üretim planlaması var. Türkiye’deki üretilebilen ürünler ne fazla üretilecek ne de az üretilecek. Fazla üretilip çiftçi zarar ettirilmeyecek ya da az üretilip tüketici zor durumda bırakılmayacak. Hükümetimiz bu yıl böyle bir çalışma yaptı ve bu kanunlaştı. Şuanda da biz tarım il müdürlükleri, ilçe tarım müdürlükleri ve ziraat odaları ile birlikte sahaya çıkıyoruz ve çiftçimize münavebeli tarımı anlatıyoruz. Bununla ilgili Tarım Bakanlığı’nda bakan yardımcısı başkanlığında bir konsorsiyum oluşturuldu. İlerde de tarım il müdürü başkanlığında ilçe tarım müdürlükleri ve Sivil Toplum Kuruluşları ve tarım paydaşlarıyla birlikte komisyonlar oluşturuldu. Bunlar buralarda tartışılıyor zaman zaman sahaya giderek çiftçinin görüşlerine sunarak çiftçiden görüşünü alıyoruz. Buradaki çalışma bir zincir halkası şeklinde ilerliyor. Bu modeli sahada uygulamaya çalışacağız. Bu arada da tarımsal destekleme sistemi de tamamen değişecek. Büyük bir ihtimalle de Ağustos ayının sonlarından yeni destekleme sistemi bakanlık tarafından duyurulacak. Çiftçinin endişesi olmasın titizlikle çalışıyor. Bu konuda endişesi olan çiftçilerimiz görüşlerini ve endişelerini bize bildirebilirler” diye konuştu.
“ÇİFTÇİ TARSİM SİGORTASINI İHMAL ETMEMELİ”
Sahada zarar gören bölgelerde hasar tespiti yapıldığını ve çiftçiyi TARSİM sigortası konusunda uyaran Rifat Kavuneker, “Bazı bölgelerimizde yağış çok fazla, selden ve doludan zarar gören bölgelerimiz var. Buraların hızlı bir şekilde tespitleri yapılıyor. TARSİM sigortasına kayıtlı olan çiftçilerimiz hemen TARSİM’e müracaat etsin, hasar tespitlerini yaptırsın. TARSİM’e kayıtlı olmayan çiftçilerimiz ise bulundukları bölgenin tarım ilçe müdürlüklerine başvursun ve hasar tespiti yapılacak daha sonrada komisyonlara sunulacak, Burada devlet destek verir ya da vermez onula ilgili bizim net bir şey söylememiz doğru değil. Ama dünyada küresel ısınma söz konusu. Bundan sonra çiftçimiz mutlaka ama mutlaka TARSİM’ini yaptırsın. Çiftçi TARSİM’ini yaptırırken düzgün emin ellerde yaptırsın. Bölgesinde yıllar itibariyle hangi doğal afeti yaşıyorsa onunla ilgili yaptırsın. Çiftçi TARSİM’ini yaptırırken sorsun soruştursun. Mümkünse çiftçi TARSİM’ini paket şeklinde yaptırsın” ifadelerini kullandı.
“ÇİFTÇİLİK ÜSTÜ AÇIK BİR FABRİKA”
Bölgede sarı pas ve süne hastalığının olduğunu ve bu konuda çiftçilerin destek alması gerektiğini söyleyen Kavuneker, “Tarım il müdürlüğümüz ve ilçe tarım müdürlükleri süne tehlikesine karşı sahada mücadele ediyorlar. Çiftçilerimizde mutlaka kendileri de gitsin tarlalarını kontrol etsin. Kök çürüklüğü, sarı pas hastalığı ve süne şuanda sahadaki olabilecek hastalıklar. Çiftçilerimiz bu hastalıklara karşı dikkat etsinler, şüphelendikleri zaman bulundukları ilçenin tarım müdürlüğüne ya da ziraat odasına müracaat ederek buraların hemen ilgili mühendisler tarafından kontrolleri yapılsın. Bunu mümkün mertebe özellerde değil, kamularda yaptırsınlar. Geçen günlerde havalar soğumuştu, çiftçimiz panik yapmasın. Çiftçiler ekinler zarar gördü diye moral bozmasın. Mutlaka bunu bilen üniversite hocalarına ya da tarım, ilçe ve ziraat odalarındaki mühendislere danışsınlar. Ondan sonra da ne yapacaklarıyla alakalı davransınlar. Çiftçilik üstü açık bir fabrika. Zor bir meslek. Ama bazılarının gözünde çiftçiliği herkes yapabiliyor. Neticede çiftçilikte bir meslek hem de öyle bir meslek ki neyle karşılaşacağını bilemediğin bir meslek. İnşallah devletimiz istikrarlı bir taban fiyatı açıklar. TMO’lar buna göre bir hazırlık yapar. Çiftçimizin mahsulünün geçen yıl olduğu gibi ayaklara düşmeden para edeceği şekilde bir organizasyon yapılır diye umut ediyoruz” şeklinde konuştu.
“TARIM MASA BAŞINDA DEĞİL SAHADA YAPILIR”
Türkiye’de tarımın altyapısının iyi olması gerektiğini dile getiren Başkan Kavuneker, “Sahada çiftçilik yapan çiftçilerin yaş ortalaması yükseldi. Tarımda çalışacak işçi ve hayvancılıkta çalışacak çoban bulamıyoruz. Onun için tarıma sadece tarım müdürlükleri, ziraat odaları değil bütün kamunun ve özel sektörün de tarıma sahip çıkmalarını istiyoruz. Çünkü neticede bu bir gıdadır. Onun için bizim bu ülkede tarımı iyi bir yerlere getirmemiz gerekiyor. Bu ülkede tarımın altyapısı iyi olura bu ülke her koşulda üretmeye devam eder. Dışa bağımlılıklarımızı bitiririz. Tarımda da sanayi de olduğu gibi altyapı çok önemli. Tarım masa başında değil sahada yapılır. Tarımın ilk hammaddesi sudur. Daha sonrada sertifikalı tohum ile gübredir. Bunu çiftçiye sağlarsak üretimimiz artar.”
“YAĞIŞ OLURSA KIRAÇ ALANLAR KURTULUR”
Rekolte için konuşmanın erken olduğunu ve Mayıs ayının sonunda rakamların netlik kazanacağını söyleyen Rifat Kavuneker, “Şu an için rekolte hakkında kesin bir şey söylemek mümkün değil, çünkü henüz rakamlar belli değil. Sürekli olarak sahada çalışıyoruz. Kurak alanlarda umutsuzluğa kapıldığımız esnada, son yağışlarla beraber yeni filizlerin ortaya çıktığını gördük. Önümüzdeki günlerde tekrar yağışlar olursa, bu bölgelerin kurtulma şansı olabilir. Ancak, yağışlar fazla sürerse ve arazilere erişimimiz kısıtlanırsa; kök çürüklüğü ve hastalıkların başlaması riskiyle karşı karşıya kalabiliriz. Dolayısıyla, rekolte tahminlerini şu anda yapmak çok erken. Arazilerde bir sıkıntımız yok. Konya bölgesinde don olaylarından fazla etkilenen bir yer yok. Rekolte Mayıs ayının sonlarına doğru netlik kazanacak. Şuanda çiftçiler bozulan yerlerde tekrardan ekim yapıyor. Çiftçimiz son derece dikkatli olması gerekiyor” açıklamasında bulundu. ABDULĞANİ ÇİFTÇİ