Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi’nde gerçekleştirilen ‘Meram Sohbetleri’nin bu haftaki konuğu Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çaycı oldu. Çaycı, Selçuklulardan bugünlere kadar Meram’ın tarihi, sosyolojik yapısı ve sanayisini anlattı.
Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi (Müze Meram)’da her hafta Cuma günleri periyodik olarak gerçekleştirilen ‘Meram Sohbetleri’nin bu haftaki konuğu Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Genel Sanat Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çaycı oldu.
PROF. DR. ÇAYCI, MİSAFİRLERİNE BİRÇOK YÖNDEN MERAM’I ANLATTI
Sohbetinde katılımcılara Meram’ın tarihini, sosyolojik yapısını, şehir için önemini ve Konya ekonomisine sunduğu katkıyı anlatan Prof. Dr. Çaycı, geçmişte Konya sanayisinin büyük oranda Meram’da kurulu olduğundan bahsetti. Konya ekonomisine yön veren Meram’da geçmişte 20 değirmen bulunduğunu belirten Prof. Dr. Çaycı, Meram sanayisinde değirmenler ile birlikte dericiliğin de ön plana çıktığını söyledi. Meram’da yetişen ürünleri de anlatan Prof. Dr. Çaycı, Sahip Ata Fahreddin Ali gibi tarihi kişilikler hakkında da bilgi verdi.
PROF. DR. ÇAYCI; “DURUNDAY, LALEBAHÇE GİBİ BÖLGELER, SELÇUKLU EMİRLERİNE TAHSİS EDİLEN YERLERDİR”
Meram’ın, Konya tarım ve sanayisine daima hayat veren bir bölge olduğunu belirten Prof. Dr. Çaycı, Meram tarihi hakkında da şöyle konuştu; “Meram’ın Durunday, Lalebahçe gibi bölgeleri Selçuklular zamanında emirler ve lalalar için tahsis edien bölgeler olmuştur. Mesela Durunday, Selçuklu emiri Toruntay’a Konya’da ki görevi sırasında tahsis edilmiştir. İsmini de oradan almıştır. Bunlara gelişi güzel verilen bir alan da değildik. Devletin bu kişilerden bir beklentisi sonucu ve ihtiycı gidermesi için yapılan bir organizasyondur”
Prof. Dr. Ahmet Çaycı, sohbetinin ardından misafirlerin Meram ile ilgili sorularını yanıtladı.
HABER MERKEZİ