Masraflar velileri düşündürüyor

2024-2025 eğitim öğretim yılına sayılı günler kala, kırtasiye masrafları velileri düşündürüyor. Çocukları için kırtasiye alışverişi yapmak isteyen veliler, geçen yıla göre maliyetlerin iki katına çıkması nedeniyle büyük endişe yaşıyor.

2024-2025 eğitim-öğretim yılına sayılı günler kala, velilerin kırtasiye alışverişi telaşı devam ediyor. Türkiye genelinde yaşanan ekonomik sıkıntılar, eğitim sektörünü de olumsuz etkiledi. Bu yıl öğrencileri için kırtasiye alışverişi yapmak isteyen veliler, geçen yıla göre maliyetlerin iki katına çıkması nedeniyle büyük endişe yaşıyor. Kırtasiye ürünlerindeki fiyat artışları, velileri bütçe konusunda zorlarken, kırtasiyeciler de velilerin fiyatları en ince ayrıntısına kadar incelediğini belirtiyor. Okul açılmadan önce çocuklarının tüm ihtiyaçlarını karşılamak isteyen veliler, yüksek maliyetler karşısında kara kara düşünüyor.

BAŞKAN KUŞPINAR’DAN VELİLERE UYARI

Yeni eğitim-öğretim yılına sayılı günler kala, Konya Kitap Kırtasiye Fotokopi ve Matbaacılar Odası Başkanı Ramazan Kuşpınar, velilere ve öğrencilere kaliteli kırtasiye malzemeleri konusunda uyarılarda bulundu. Kuşpınar, yeni eğitim-öğretim yılına dair umutlu olmadıklarını belirterek, perakende yasasının kırtasiyeci sektörünün sorunlarına çözüm getiremediğini ifade etti. "Yıllarca eğitime her türlü imkanı seferber eden kırtasiyeciler, bu eğitim-öğretim yılında da zorluklarla karşı karşıya" diyen Kuşpınar, velilerin kırtasiye telaşının başladığını ve fiyatların geçen yıla göre büyük oranda arttığını vurguladı. Kuşpınar, uygun fiyata alışveriş için TSE ve CE belgeli yerli malı ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini tavsiye etti.

“KIRTASİYECİ ESNAFI BORÇLARINI ÖDEMEKTE ZORLANIYOR”

Küçük sermayeyle iş yapan kırtasiyeci esnafı, vadeli borçlanarak mal temin etmede büyük zorluklar yaşıyor. Konya Kitap Kırtasiye Fotokopi ve Matbaacılar Odası Başkanı Ramazan Kuşpınar, esnafın aldığı ürünlerin ödemelerini okul sezonunda yapmayı planladığını, ancak pandeminin ve 15 ilimizi etkileyen depremlerin ardından uzaktan eğitime geçilmesi nedeniyle satışların neredeyse durma noktasına geldiğini belirtti. Kuşpınar, "Yaklaşık 4 yıldır devam eden bu olumsuzluklardan en çok etkilenen kırtasiyeci esnaf ve sanatkarlarımızdır. Ellerinde kalan malların yanı sıra kredi kullanan esnafımız borçlarını ödemekte büyük zorluklar yaşıyor" diye konuştu.

“KIRTASİYECİ ESNAFI ZİNCİR MARKETLERİN REKABETİYLE ZOR DURUMDA”

Kırtasiye ürünleri satan zincir marketlerin, küçük esnaf üzerinde yarattığı olumsuz etkilere dikkat çeken Konya Kitap Kırtasiye Fotokopi ve Matbaacılar Odası Başkanı Ramazan Kuşpınar, bu durumun esnafı ciddi anlamda zorladığını belirtti. Kuşpınar, "Her sokakta faaliyet gösteren zincir marketlerin sermaye gücü karşısında, küçük esnaflarımız devletimizin herhangi bir koruma sağlamaması nedeniyle küresel sermaye her yıl daha fazla sektörde yer buluyor. Bu da esnafımızın kazançlarını bitme noktasına getiriyor" dedi. Genel giderlerdeki artışlar, pazardaki daralma ve kayıt dışı merdiven altı satışların da küçük esnafı iş yapamaz hale getirdiğini ifade eden Kuşpınar, özellikle okul sezonunda zincir marketlerin 20-30 kalem kırtasiye ürününü satışa sunmasının esnafı daha da zor durumda bıraktığını vurguladı. "Okulların açılmasına haftalar kala zincir marketlerin her semtte, hatta sokaklara kadar girmesi esnafın mağduriyetini büyük ölçüde artırıyor" diyen Kuşpınar, uygulanmayan marketler yasasının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, belediyelerin kırtasiye yardımlarını ihale yoluyla büyük firmalardan temin etmesinin yerel esnafı olumsuz etkilediğine dikkat çekti

"DENETİMSİZ ÜRÜNLER ÇOCUKLARI TEHDİT EDİYOR"

Başkan Ramazan Kuşpınar, piyasada denetimsiz ve kalitesiz kırtasiye ürünlerinin yaygınlaştığını belirterek önemli uyarılarda bulundu. Kuşpınar, TSE EN71 ve CE Belgesi olmayan ürünlerin denetimsiz bir şekilde pazar yerlerinde satıldığını vurguladı ve bu durumun hem kırtasiyeci esnafını hem de çocukları olumsuz etkilediğini ifade etti. "Kalitesiz ve merdiven altı bu ürünlerin çokluğu, düzgün denetimlerin yapılmaması nedeniyle bedel ödeyen yine kırtasiyeci esnaflarımız ve bu ürünleri alıp kullanan çocuklarımız olacaktır," diyen Kuşpınar, bu tür ürünlerin ülkeye girişinin kesinlikle yasaklanması gerektiğini belirtti. Kuşpınar ayrıca, yurt içine giren bu tür ürünlerin acilen toplatılması gerektiğini ifade etti.

"ACİL KDV İNDİRİMİ YAPILMALI"

Okulların açılmasına kısa bir süre kaldığını belirten Kuşpınar, "İlkokul öğrencilerinin okul başında en az 3 bin 500 lira, ortaokul öğrencileri 4 bin 500 lira ve anasınıfı öğrencileri için 6 bin lira kırtasiye harcaması yapması gerekiyor. Velilerin eğitim yükünün altından kalkabilmeleri için bazı düzenlemeler yapılması gerekiyor. Kırtasiye ürünlerinde KDV oranı yüzde 18’den yüzde 20’ye çıkarıldı. Hayat pahalılığı bir sorunken, geliri az ailelerin de öğrenci ihtiyaçları için alım gücü daha da düştü. Acil şekilde eğitimde fiyat artışlarına etki eden KDV ve diğer giderlerin gözden geçirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

“KIRTASIYE KIRTASİYECİDEN ALINIR”

Velileri kırtasiyeci esnafına destek vermek için çağrıda bulunan Kuşpınar, “Yıllarca eğitime destek veren, kitap yetiştiren kırtasiyeci esnaflarımız en zor dönemlerini yaşıyor. Halkımızdan, kırtasiye ürünlerini kırtasiyeci esnaflarımızdan almalarını zor dönemlerde eğitimin ve öğrencinin velilerin yanın dimdik duran bu sektörün sağlıklı bir şekilde ticari hayatına devam etmesine yardımcı olunmasını rica ediyorum” ifadelerini kullandı. ABDULĞANİ ÇİFTÇİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YEREL Haberleri