Konya'daki bu okulda 75 ton buğday hasat edildi!

Selçuk Üniversitesi Karapınar Aydoğanlar Meslek Yüksekokulu Tarım Uygulama Sahası'nda öğrenciler, buğday ekimi sürecinde pratik yaparken, aynı zamanda üretim faaliyetleri de yürütülüyor.

2021 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan kararla yürürlüğe giren Selçuk Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi (SÜYAM) Yönetmeliği ile Türkiye’nin Tahıl Ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda tarıma yönelik önemli çalışmalar yürütülüyor. SÜYAM, ilçelerde yer alan meslek yüksekokullarında hububat ekimi yaparak tarıma katkı sağlıyor. Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gezgin’in desteklediği ve önem verdiği SÜYAM, ilçelerdeki tarıma yönelik araştırmalarıyla Konya tarımına büyük destek veriyor. İlçelerde yer alan meslek yüksekokullarında belirli alanlarda ekimi yapılan başta buğday olmak üzere birçok ürünün hasadı yapılarak tarıma katkı sağlanıyor. Bu yılki hububat sezonunda Selçuk Üniversitesi Karapınar Aydoğanlar Meslek Yüksekokulu, 339 dekarlık alanda buğday hasadı yaparak 75 ton rekolte elde etti.

“ÜRETİMİN HER AŞAMASINI ÖĞRENCİLERE ANLATIYORUZ”

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Karapınar Aydoğanlar Meslek Yüksekokulu Okul Müdürü Öğretim Görevlisi Naim Çağlar Diri, okulun tarım alanındaki çalışmaları hakkında gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Diri, okulun uygulama sahasında buğday ekilişinin her aşamasını öğrencilere uygulamalı olarak anlattıklarını belirtti. Tarım eğitimine büyük önem verdiklerini ifade eden Diri, “Selçuk Üniversitesi Karapınar Aydoğanlar Meslek Yüksekokulu Tarım Uygulama sahamız, erozyon bölgesi içerisinde yer almakta. Bu tarım arazimiz yaklaşık 339 dekar yani 339 bin metrekarelik bir alana sahip ve burada buğday üretimi gerçekleştiriyoruz. Veterinerlik ve gıda işleme bölümlerimizde okuyan öğrencilerimize, uygulama sahamızda buğdayın nasıl üretildiğini göstermek amacıyla, ekilişten ilaçlamaya, bakımından hasada kadar tüm aşamaları uygulamalı olarak sunuyoruz” diye konuştu

KARAPINAR, SULU TARIMDA ÖN PLANDA YER ALIYOR”

Karapınar’ın Türkiye’de sulu tarım başta olmak üzere hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvancılıkta ön planda yer aldığını ifade eden Naim Çağlar Diri, "Karapınar’da tarım elbette hem bitkisel üretim anlamında hem de hayvansal üretim anlamında çok gelişiyor. Aslında baktığımız zaman Karapınar, Türkiye’de birçok ilçeye göre sulu tarım yapıldığı için ön plana çıkıyor. Burada sulu tarımın ne kadar devam edebileceği önemli bir konu. Bugün alanında uzman akademisyenleri dinlediğimiz zaman Karapınar’da uzun vadede sulu tarımın çok devam edemeyeceğini dile getiriyorlar. O yüzden Karapınar’a özel bitkiler belirlenip de çok su istemeyen ürünlerin ekilmesinin daha mantıklı ve makul olduğunu söylüyor alanında uzman hocalarımız. Şuanda Tarım Bakanlığı’nda da böyle bir çalışma olduğunu biliyoruz. Uzun vadede elbette şimdiki gibi mısır, şeker pancarı gibi ürünlerin ekiminin ilçede problem olabileceğini tahmin ediyoruz ama günümüz itibariyle düşündüğümüz zaman suyu verimli bir şekilde kullanarak; damlama su sistemiyle Karapınar’da en optimal şekilde tarımın yapıldığını görüyoruz. Hayvancılıkta da keza öyle bir durum var hem küçükbaş hem de büyükbaşta Karapınar önde gelen ilçeler arasında" ifadelerini kullandı.

EKİLEBİLİR ALANLARIN HEPSİNDE TARIM YAPILIYOR

Yapılan planlama ile ekilebilir alanların hepsinde buğday ekimi yapıldığını dile getiren Diri, “Biz sadece buğday üretimi yapıyoruz esperia cinsi. Daha önceki yıllarda bu alanın tamamını ekmiyorduk ama biz, cumhurbaşkanımızın 2020 yılında vermiş olduğu evlerinizin önünü bile ekin talimatına uyarak alanımızın hepsine buğday ekimi yaptık. Üniversitemiz rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gezgin ve Tarımsal Uygulama Araştırma Merkezi’nin planlamasıyla Karapınar, Çumra, Ilgın ve Merkez Sarıcalar çiftliğinde de ekim yapılıyor. Selçuk Üniversitesi’nin ekilebilir alanın tamamında buğday ekimi yapılabiliyor. Karapınar 2016 – 2017 yılından beri buğday ektiği için en eski buğday ekimi yapan ilçelerden biri” şeklinde konuştu.

75 TON REKOLTE ELDE EDİLDİ

Bu sene dolunun yağması ve soğuk havaların etkili olması sonrası geçen seneye göre rekoltede düşük yaşandığını vurgulayan Öğretim Görevlisi Naim Çağlar Diri, “Biz geçen seneye kadar hasat ettiğimiz buğdayı Karapınar Ticaret Borsası’nda ihale yoluyla satarak üniversitenin bir gelir elde etmesini sağlıyorduk. Ama geçen TMO iyi bir fiyat verdiği ve devlettin olduğu için TMO’ya verdik. Bu sene muhtemelen TMO’ya ürünü satacağız. Bu sene Karapınar’da buğdaylarda şöyle bir problem var; tam dolu yağmaması zamanda ilçemize dolu yağdı. Bunun biraz zarar verdiğini gözlemledik. Bu yıl her çiftçinin olduğu gibi bizim de çok düşük. Beklentinin altında. Ayrıca domuz istilası oldu, dolu vurdu, soğuk aldı. Yani bu yıl düşük geldi. Yaklaşık 250 dekarlık ekili alandan 75 ton civarı buğday hasadı yapıldı. Dekar başına 300 kilogram yapıyor. Geçen yıllarda dekar başına 550 kilogram alınmıştı. Bu yıl bölgeye özel dolu zararı ve soğuk vurması verimi düşürdü. Sadece bizde değil tüm Karapınar’da maalesef böyle bir durum var” açıklamasında bulundu.

ABDULĞANİ ÇİFTÇİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YEREL Haberleri