Konya Şeker dönüşümde Türkiye'ye örnek

Konya Şeker dönüşümde Türkiye'ye örnek

Konya Şeker, büyükbaş hayvan kemiklerini işleyerek elde ettiği protein ve kalsiyum kaynağı unu, kanatlı hayvan yemi üreticilerine satışa sunuyor.

Konya Şeker, hayvansal atıkları değerlendirerek, büyükbaş hayvan kemiğinden elde ettiği protein ve kalsiyum kaynağı unu kanatlı hayvan yemi üreticilerine satışa sunuyor. Şirket, 1954 yılından bu yana 45 tesiste üretim yaparken, büyük hissedarı olan Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi de 39 bin üreticiye ait.

Konya Şeker’in Panagro Et ve Süt Entegre Tesisleri bünyesindeki atık işleme tesisinde, hayvansal atıklar işlenerek değerli ürünlere dönüştürülüyor. Direkt olarak üreticilerden ve şirketin kesimhanelerinden alınan kemikler, kemik unu haline getirilerek, kanatlı hayvan yemi üreticilerine ham madde olarak satılıyor.

ATIKLAR YÜKSEK ORANDA DEĞERLENDİRİLİYOR

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Gürbüz, hayvan kesimi sonrası ortaya çıkan 80 çeşit yan üründen bazı organların insanlar tarafından tüketilebileceğini, ancak geri kalan kısmın atık olarak değerlendirildiğini belirtti. Gürbüz, “Kemikler, karkasın yaklaşık yüzde 20’sini oluşturuyor ve Konya Şeker, günlük 60 ton kapasiteli bir sistemle bu kemikleri işliyor. Kemiklerin uygun şekilde kullanılmaması çevreye zarar verebilir ve ekonomik değerini kaybettirir” dedi.

RENDERİNG TESİSLERİ İLE YÜKSEK VERİMLİLİK

Konya Şeker, kurduğu “rendering” tesislerinde, kemiklerin kırılmasından yağların ayrılmasına, mikrobiyolojik açıdan güvenilir kemik unu haline getirilmesine kadar her aşamayı titizlikle yönetiyor. Bu şekilde elde edilen et-kemik unu, yüksek protein içeriğiyle kanatlı hayvanların yemlerine karıştırılıyor. Kemikler, aynı zamanda kalsiyum ve fosfor açısından zengin olup, hayvanların gelişimine katkı sağlıyor.

Gürbüz, kemik unlarının yem üreticileri tarafından büyük ilgi gördüğünü belirterek, bu ürünlerin kanatlıların sağlıklı gelişimine katkıda bulunacağını vurguladı. Konya Şeker’in bu projesi, çevre dostu atık yönetiminin yanı sıra, yerel hayvancılık sektörüne de önemli katkılar sunuyor.

KAYNAK:AA

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

YEREL Haberleri