Konya'nın Karapınar ilçesini ziyaret eden HÜDA PAR Konya İl Başkanı Mehmet Zülfi Tan ve beraberindeki heyet, muhtarlar ve çiftçilerle bir araya geldi.
Karapınar Muhtarlar Derneği Başkanı ve Sandıklı Mahalle Muhtarı Galip Ceran, İl Başkanı Tan ve beraberindeki heyetin yaptığı ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Sandıklı ve çevre mahallelerin sorun ve sıkıntılarını paylaştı.
"Obruklar, Karapınar’ı aşıp başka illerde de görülmeye başlandı"
Karapınar ilçesinin en büyük sorun ve sıkıntılarının başında oluşan obruklar olduğunu aktaran Muhtar Ceran, obrukların oluşumuyla alakalı halen net bir bilgiye sahip olmadıklarını belirterek "Söylenilenler gibi yeraltı sularının yanlış ve vahşice kullanılmasından mıdır yoksa depremler ve toprak yapısından mıdır bilemiyoruz. Çünkü şu an Karapınar’ı aşıp başka illerde de görülmeye başlandı." dedi.
Karapınar'ın tarım ürünleri konusunda zengin bir ilçe olduğunun altını çizen Ceran, "Bu konuda ülkeye değer katıyoruz. Obruklarla beraber ilçemizin sıkıntıları gündeme geldi, ancak obruklar olmadan da ilçenin sıkıntıları vardı. İlçemizin sıkıntılarıyla ilgili Murat Kurum ile de görüştük, bir çözüm bulamadık. En son kaymakamımızla görüştüğümüzde 'Yerinizi taşısak, taşıdığımız yerde de çıkmayacağı ne malum' cevabıyla kala kaldık." ifadelerini kullandı.
Obruk vakalarının sıklıkla rastlanıldığı Karapınar ilçesinde çiftçilerin sorun ve sıkıntılarını dinleyen Tan, obruklardan kaynaklı oluşan mağduriyet ve ilçe sakinlerini bekleyen tehlikeye dikkat çekerek yetkililerin bu yönde gerekli bilimsel çalışmaları bölge halkıyla paylaşmaları, kapsamlı bilinçlendirme faaliyeti yürütmelerinin kaçınılmaz olduğuna vurgu yaptı.
"Yürütülecek araştırma ve bilimsel çalışmalarla halkımız bilinçlendirilmeli"
Obrukların halk için tehlike oluşturmaya başladığını ifade eden Tan, "Buradaki obruklar geçen sene oluşmuş ve yakınındaki evler doğru ilerliyor. Diğer taraflarda da buna benzer obruklar var. Dolayısıyla bu obruklarla ilgili yapılan çalışmaların bir an önce hayata geçirilmesi, insanlara bilinçlendirmelerin yapılması, obruklar oluşmadan varsa herhangi bir çalışma bunun vatandaşlarımıza bildirilmesi elzemdir. Bu çalışmanın yapılması da lazımdır." şeklinde konuştu.
Tan, "Obruk sayısı her yıl daha fazla artıyor. Bu da özellikle sulamanın yapılması, iklimin kurak olması ve bundan kaynaklı yer altı sularının çekilmesi gibi sebeplerle ilgili olarak araştırma ve bilimsel çalışmalarla halkımızın bilinçlendirilmesi lazım. Halkımızın bu konuda bir düzeyde bilinci olsa da bunun bilime dayanmalıdır. Üniversitelerimizin bu konudaki araştırmaları halka ulaştırılmalı ve tedbirler alınmalıdır. Bu noktada gerekli hassasiyetin gösterilmesini istiyoruz." diye belirtti.
"Çiftçiye gerekli destekler sağlanmalı"
Obrukların yanı sıra bölgede şeker pancarı başta olmak üzere yürütülen zirai faaliyetlerin arttırılması ve ilgili makamların gerekli destekleri sunması hususunda çağrıda bulunan Tan, şunları kaydetti:
"Burada özellikle çiftçilerimizin mağdur edilmemesi noktasında da önlem alınması lazım. Tüm yükü halka yüklersek bu vicdani değildir. Dolayısıyla devletin bu konuda planlamaya gitmeli, halkın ihtiyacı kadar mısır ve şeker pancarı üretmeli, suya kota getirilerek ihtiyaca göre su karşılanmalı, su istemeyen ürünlerde çiftçimize kar sağlayabilecek desteklemeler sağlanmalıdır."
HABER MERKEZİ