Konessa İnşaat Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Ali Küçükyaman, inşaat sektörünün karşı karşıya olduğu zorluklar ve ekonomik gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu. Küçükyaman, ekonomik sıkıntıların ilk olarak inşaat sektörünü vurduğunu belirterek, “Faizlerin yükselmesi ve diğer ekonomik dengeler sonrasıyla birlikte yatırımcıların faiz getirisine yöneldi. İnşaat sektörü, hem yatırım aracı hem de ikamet için tercih ediliyor. Ancak faizlerin artması ve ekonomik dengelerin değişmesi sektörü olumsuz etkiliyor. Türkiye genelinde yaşanan sektörel kriz de inşaat sektörüne yansıyor. Buna rağmen olumlu bir bakış açısıyla işleri devam ettirmeye çalışıyoruz. Ufak tefek satışlarımız sürüyor ve yeni projelere başlamak için hazırlıklarımız var. Yakında yeni bir projemizin temelini atacağız" diye konuştu.
"İNŞAAT SEKTÖRÜ SÖYLENDİĞİ KADAR KÖTÜ DEĞİL"
Sektörde dile getirilen sıkıntıların abartıldığını düşünen Küçükyaman, “Sektördeki birçok meslektaşımın aksine fazla şikayetçi değilim. Eğer düzgün işler yaparsam, işlerin de yolunda gideceğine inanıyorum. inşaat sektöründeki olumsuz söylemler yatırımcıları korkutup kaçırıyor. Sürekli olarak piyasadaki olumsuzluklardan bahsetmek sektörü baltalıyor. Bu zincirleme bir etki yaratıyor ve piyasanın kötüleşmesine neden oluyor. Piyasa gerçekten zor bir dönemden geçiyor, ancak söylendiği kadar kötü olmadığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
"DEPREM BÖLGESİNE YOĞUN BİR İŞ GÜCÜ KAYDI"
Muhammed Ali Küçükyaman, inşaat sektöründe yaşanan iş gücü sıkıntılarına ve artan maliyetlere dikkat çekti. Deprem sonrası inşaat faaliyetlerinin hız kazandığı bölgelere iş gücünün kaydığını belirten Küçükyaman, Deprem sonrası inşaat sektöründe yaşanan hızlı toparlanma sürecinin iş gücü hareketliliğine yol açtı. Depremden sonraki birkaç ayda ciddi bir iş gücü deprem bölgesine kaydı. Devlet, bu bölgede işleri hızla tamamlamak adına müteahhitlere daha yüksek ücretler teklif etti. Müteahhitler de bu hızlı iş bitirme sürecini desteklemek için ustalara ve işçilere 2 katı ücret ödemeye başladı. Sonuç olarak, sektörün iş gücü büyük ölçüde deprem bölgelerine yöneldi. Asgari ücretin iyileştirilmesi ve sanayi sektörünün çekiciliğinin artmasıyla birlikte inşaat sektöründe çalışan birçok işçi sanayiye geçti. Bu durum, inşaat sektöründe kalifiye eleman bulmayı daha da zorlaştırdı. Önceden 24 dairelik bir bloğu 8 ayda tamamlarken, şimdi iş süreleri uzuyor. Çünkü yeterli iş gücü bulmakta zorlanıyoruz. İnşaat projelerinde maliyetlerin 10 katına kadar arttı. Bir birim maliyetin 10 kat artmasına rağmen biz daire fiyatlarını ancak 5 kat artırabildik. Enflasyon hızla yükseliyor ancak daire fiyatları enflasyonun altında kaldı. Daire fiyatlarının daha yüksek olması gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
“İNŞAAT SEKTÖRÜ, EKONOMİNİN LOKOMOTİFİ”
İnşaat sektöründe işlerin zorlaştığı bir dönemde, projeleri durdurmanın doğru bir karar olmadığını ifade eden Küçükyaman, "Bu yıl kâr değil, ar meselesi bizim için önemli. Şu anki süreçte ayakta kalmayı ve insanları mağdur etmeden işimize devam etmeyi hedefliyoruz. İnşaat üretimindeki çeşitli kalemler, özellikle kalıpçı başta olmak üzere, sektörü canlı tutuyor. Hem devlete hem de birçok insana ekmek kapısı sağlıyoruz. İnşaat sektörü, birçok insanın geçimini sağlayan, üretimin olduğu her aşamada katkı sağlayan bir lokomotif sektör. Biz bugün inşaat yapmasak, ustalar ve işçiler boşta kalacak. Üstelik bir daire bittiğinde dahi katkı sağladığımız alanlar A’dan Z’ye kadar devam ediyor. Gerekirse karlılığımızdan fedakârlık yapacağız ama üretimden vazgeçmeyeceğiz. Biz devletimiz ve vatandaşlarımız için elimizi taşın altına koyuyoruz. Bu süreçte durmamak, sektörü ve ekonomiyi canlı tutmak için çalışmak çok önemli.”
"KALİTELİ VE GÜVENLİ YAŞAM ALANLARI HEDEFLİYORUZ"
Küçükyaman, halihazırda yürüttükleri projelerle ilgili detayları paylaşarak, inşaat sektöründe ustalık eserlerini hayata geçireceklerini ifade etti. Küçükyaman, mevcut projelerin yanı sıra yeni bir projeye de başladıklarını duyurdu. Küçükyaman, "Şu anda iskanı alınmış ve oturuma hazır durumda olan Konessa Villaları projemiz var. Bunun yanında tamamlanmış durumda olan Alparslan ve Kılıçarslan projelerimiz de bulunuyor. Bu projeler, konforlu ve kaliteli yaşam alanları sunmak üzere tasarlandı ve artık oturmaya hazır durumda. Peni projelerimiz olan Mimar Sinan Konutları; 84 dairelik bu projeye başlamak üzereyiz.
Güvenlikli bir yaşam alanı oluşturmayı hedeflediğimiz bu projede önceliğimiz, kar değil, insanlara daha kaliteli ve sağlam bir yaşam sunmak. Projemize adını veren Mimar Sinan gibi, biz de bu projeyi ustalık eserimiz olarak görüyoruz. Ruhsatımızı aldık ve çok yakında kazmayı vuracağız. Kar amacı gütmektense, daha kaliteli ve güvenli yaşam alanları sunmayı amaçlıyoruz. Bu anlayışla hayata geçireceğimiz Mimar Sinan Konutları, ismimizin hakkını verecek nitelikte olacak" açıklamasında bulundu.
ABDULĞANİ ÇİFTÇİ