“İlkbahar, bahçe bakımı için önemli zaman dilimi”

Ziraat Mühendisi Burhan Eşmekaya bahçe bakımı ile ilgili uyarılarda bulundu. Eşmekaya, bahçenin en iyi şekilde bakımını yapmanıza yardımcı olacak peyzaj uygulama ipuçlarını paylaştı.

“Bahar ayları bahçelerimizin canlanma zamanıdır” diyen Eşmekaya, “Doğanın uyanışıyla birlikte, bahçelerimizin bakımı için de önemli bir döneme girmiş bulunmaktayız. Doğanın bir parçası olan bahçeniz, ilkbaharla hayata yeniden gözlerini açar. Ağaçların yaprakları yeşerir, çiçekler açar, havada ılık esintiler tazeliği müjdeler ve bahçede bahar hazırlıkları başlar. Böylece size de çok iş düşer. Baharın size verdiği enerji ile bahçenize özel zaman ayırabilir, kendinizi daha zinde ve tazelenmiş hissedebilirsiniz. Bugünler, bahçenizi sıcak mevsime hazırlamak için kolları sıvamanın tam zamanı. Hazırlık başlasın o zaman.Önce bahçenizde kullanılacak ekipmanları, makineleri ve aletleri kontrol edin, bakımlarını yapın. Eksik malzemeler varsa onları tamamlayabilirsiniz. Kışın yağışlı havalardan sonra bahçede bulunan toprak hala nemlidir ve bu durum da toprağı rahat işlememizi sağlar. Bu dönem toprağın işlenmesi için uygun bir dönemdir” ifadelerini kullandı.

“BUDAMA İLE BİTKİLER DAHA VERİMLİ HALE GETİRİLİR”

İlkbahar bahçe bakımı esnasında kaçırılmaması gereken kurallardan biri de ağaçların düzenli ve kuvvetli bir şekilde gelişmeleri için budama yapmak olduğunu altını çizen Eşmekaya, “Budama ile bitkiler daha verimli hale getirilir. Bunun için de en uygun zaman ilkbahar mevsimidir. Odunlaşmış bitkilerde kırık, ezik, sık veya eğri büyüyen dalları budamak gerekir. Süs ağaçlarını, çalıları ve yeşil aksamlı çit bitkilerini belirli bir forma sokmak için budama yapılmalıdır. Budamalar uzman kişilerce yapılmalıdır. Ayrıca, sarmaşıklardaki kurumuş dallar da temizlenmelidir. Bitkilerde olası yer değişiklikleri genellikle kışın yapılır. Fakat bu kış gereken değişiklikleri yapmadıysanız, bu işlemi bir an önce tamamlamanız gerekir. Aman dikkat! Doğayı uyandıran ilkbahar, bitki zararlılarını ve hastalıklarını da uyandırır. Dikkat etmeniz gereken diğer bir husus ise sonbahar da bahçe peyzaj için yapılması gereken işlemlerin farklı olduğudur. Sonbaharda yaptığınız işlemleri ilkbaharda yapmaktan kaçının. İlkbahar sezonu, bahçenizin bakımı için önemli bir zaman dilimidir. Yukarıdaki ipuçlarını takip ederek, bahçenizin peyzajını canlandırabilir ve sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayabilirsiniz. Bahçe bakımı, peyzaj uygulama sürecinin önemli bir parçasıdır. Bahar aylarında doğru adımları atarak, bahçenizin tüm sezon boyunca göz kamaştırıcı bir görünüme sahip olmasını sağlayabilirsiniz” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YEREL Haberleri