Konya Ovası'nda kuraklık etkisini sürdürüyor; bu durum, çiftçilerin hububat ekim dönemi hazırlıklarını da sekteye uğrattı. Normalde Ekim ayında tarlasını buğday, arpa ve diğer hububat türlerinin ekimine hazırlayan çiftçi, kuraklık nedeniyle bu yıl toprağına tohum atamadı. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar ve Ekim yağışlarının eksikliği, çiftçinin işlerini aksattı. Geçen yıl da yağışsız geçen dönemin etkisini hisseden çiftçiler, ürünlerde hastalık riskinin artmasından endişe ederken, bu yıl beklenen yağışların gecikmesiyle tarım faaliyetlerine başlamayı dört gözle bekliyor.
“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ HUBUBAT EKİMİNİ GECİKTİRİYOR”
Konya Ovası'nda yağışların gecikmesi, hububat ekim dönemini belirsiz bir hale getirdi. Çiftçiler, toprağa tohum ekmek için beklerken, yağmurun geç düşmesi nedeniyle tarım planlamasında aksaklıklar yaşanıyor. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, sosyal medyada yaptığı açıklamada iklim değişikliğinin Konya Ovası'nda hububat ekim zamanını ciddi şekilde etkilediğini belirtti. Prof. Dr. Soylu, “İklim değişikliği, çiftçilerimizin hububat ekim zamanı alışkanlığını değiştirdi. Konya Ovası’nda geçmiş yıllarda bu dönemde ekimlerin yüzde 80’i tamamlanmış olurdu. Ancak bu yıl yağışların gecikmesi ve yüksek seyreden sıcaklıklar nedeniyle ekim işleri Ekim sonuna ve Kasım ayına kaydı" ifadelerini kullandı.
BAŞKAN KAVUNEKER’DEN ÇİFTÇİLERE EKİM SÜRECİ UYARISI
Karatay Ziraat Odası Başkanı Rifat Kavuneker, birçok çiftçinin ekim yapmadığını ve bu sürecin Kasım ayına ertelendiğini duyurdu. Kavuneker, mevsimlerin artık eski düzeninde olmadığını ve iklim değişikliklerinin tarım sektörünü olumsuz etkilediğini belirtti. Kavuneker, “ Geçmişte ekim ayının başında toprak sıcakken ekimlerin yapılıyordu ve bu dönemde yağmur yağıyordu. Bu yıl ekim ayı kurak geçti. Ekim ayı öncesinde yağışların olmaması sonrası bazı çiftçilerimiz yetiştiremeyeceğini düşünerek ekinlerini ekmeye başladı. Diğer çiftçiler ise hala bekliyor; ama zaman geçiyor diye ekim yapmaya karar verenler de var. Ekim yapıldığı zaman ve sulama gerçekleştirildiğinde, yağmur yağmazsa kaymak tabakası ya da hastalık riski ortaya çıkabilir. Çiftçilerimizin meteoroloji, ziraat odaları ve üniversitelerin ziraat fakültelerini dikkatlice takip etmeleri gerekiyor. Bu dönemde ne ekileceği konusunda çiftçilerin kararsız kalıyor. İklim değişikliğinin tarım sektörü üzerindeki etkileri giderek daha belirgin hale geldi. Üretim planlaması bu yıl başlamış durumda ve çiftçiler buna göre hareket edecek. Bölgemizdeki su kaynaklarının kıt olması nedeniyle daha çok kıraç alanlara ekim yapılıyor. Sulama suyu ile yapılan ekim bu bölgede oldukça az. Yüzeyde yapılan ekimlerde, hafif bir yağmur yağdığında tohumlar çimlenebiliyor; ancak yağmur gelmediğinde çimlenen tohumlar bozulabiliyor. Bu nedenle ekim derinliğinin artırılmasını öneriyoruz” diye konuştu.
“DIŞ HAVZALARDAN SU AKTARIMININ HIZLANDIRILMASI LAZIM”
Başkanı Rifat Kavuneker, dış havzalardan su aktarımına yönelik çalışmaların bir an önce yapılması gerektiğini vurguladı. Kavuneker, “Konya, Türkiye’nin tarım alanında stratejik bir öneme sahip. Çiftçilerimizin su ihtiyaçlarının karşılanması gerekmektedir. Yağışlı bir sezon yakalayamazsak kuyulardan sular çekilmeye başlanacak. Konya Ovası için dış havzalardan su aktarımının hızlandırılması lazım. Bazı ürünlerde Konya üretimde birinci sırada yer alıyor, bu nedenle çiftçilerimize su başta olmak üzere gereken diğer konularda sahip çıkılması gerekiyor. Dış havzalarda boşa akan suyun bir an önce Konya’ya ulaştırılması gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
ABDULĞANİ ÇİFTÇİ