'Dolandırıcılık önlenecek'

Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, "Güvenli Ödeme Sistemi, noter işlemlerinde dolandırıcılığı önlemeyi amaçlıyor. Noter ile entegre çalışan bu sistem, dolandırıcılık vakalarının önüne geçilmesini hedefliyor" dedi.

Ticaret Bakanlığınca hazırlanan yönetmelikle ikinci el motorlu kara taşıtı satışlarında Güvenli Ödeme Sistemi'nin herkes tarafından kullanılması zorunlu hale getirildi. Bakanlık tarafından hazırlanan "Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlandı. Konuya ilişkin Bakanlıktan yapılan açıklamada, Bakanlığın otomotiv sektöründe adil, rekabetçi ve istikrarlı piyasa yapısını korumaya yönelik çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüğü bildirildi. Yönetmeliğin kamuoyu beklentilerinin karşılanması, motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenlerin ve tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla hazırlandığı belirtildi. Yönetmelikle ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretini düzenleyen yönetmeliğin kapsamının genişletildiği belirtilen açıklamada, "Bu kapsamda, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin önemli değişiklikler yapılırken sıfır taşıt ticaretinde distribütör ve yetkili satıcıların yükümlülükleri düzenlendi. Ayrıca, elektronik ortamda gerçekleştirilen taşıt ihaleleri ile taşıt ön değerlemesine yönelik ilke ve kurallar da belirlendi." ifadelerine yer verildi.

"GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİ HENÜZ UYGULANMIYOR"

Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, ikinci el motorlu kara taşıtı satışlarında Güvenli Ödeme Sistemi hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu. Acıbadem, sistemin altyapısının henüz hazır olmadığını ve bu nedenle uygulanmadığını belirtti. Abdullah Acıbadem, "Güvenli Ödeme Sistemi, daha önce sıkça gündeme getiriliyordu ve emlak sektöründe olduğu gibi galericilere de uygulanması planlanıyordu. Ancak şu anda sistemin uygulanacağı bir tarih bulunmuyor. Ticaret Bakanlığı, bu sistemin altyapısını hazırlıyor. Altyapı hazırlandıktan sonra yetki belgesi olan otomotiv sektörü ve kiralama şirketleri bu sistemden muaf olacak. Fakat bireysel satışlarda ve tanınmayan kişilerle yapılan ticarette Güvenli Ödeme Sistemi devreye girecek, bu sayede noter işlemlerinde dolandırıcılığın önüne geçilecek. Yaklaşık 3-4 ay önce Güvenli Ödeme Sistemi'nin deneme süreci yapıldı. Bu sistemde, araç bilgileri ve gerekli diğer bilgiler bankaya girildikten sonra, satıcıya paranın güvence altına alındığı ve satışın gerçekleştirilebileceği bildiriliyor. Noter ile entegre çalışan bu sistem sayesinde dolandırıcılık vakalarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Ancak şu anda altyapı eksiklikleri nedeniyle sistem kullanılamıyor" diye konuştu.

"YETKİ BELGESİNDE LİSE MEZUNİYETİ ŞARTI KALDIRILDI"

İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde yetki belgesi alma sürecindeki lise mezuniyeti şartının kaldırıldığını belirten Başkan Acıbadem, "Konya Oto Galericiler Odası olarak iki yıldır üzerinde çalıştığımız bir konu vardı. Yetki belgesinde lise mezuniyeti şartı nedeniyle mağduriyet yaşayan üyelerimiz bulunuyordu. 15 Ağustos 2020 tarihinden önce belge açanlar bu şarttan muaf tutuluyordu, ancak bu tarihten sonra belge alanlar için lise mezuniyeti şartı zorunluydu ve bu nedenle birçok kişi yetki belgesi alamıyordu. Ancak bugün Resmi Gazete’de yayımlanan geçici bir madde ile bakanlığımız, 1 Mart 2025 tarihine kadar lise mezuniyeti şartına takılanlara yetki belgesi verilmesi yönünde bir düzenleme yaptı" ifadelerini kullandı.

“FAİZLER DÜŞERSE ARAÇ ALIMINA YÖNELİM ARTAR"

Abdullah Acıbadem, faizlerin düşmesi durumunda vatandaşların araç alımına daha fazla yöneleceğini belirtti. Acıbadem, “ Otomotiv sektöründe son 4-5 yıldaki hızlı satışların bu dönemde yavaşladı. Fiyatları uygun tutanlar araçlarını satma şansı artıyor. Döviz kuruna bağlı olarak sıfır araç fiyatlarının sürekli yükseliyor ve vatandaşların fiyatların düşmesi beklentisine girmemesi gerekiyor. Şu anda bankalardaki paralar yüksek faiz oranları nedeniyle faizde bekletiliyor, ancak faiz oranlarının düşmesi durumunda bu paralar tekrar yatırıma dönecek ve araç alımı artacak. Faizler düştüğünde vatandaşlar araç satın almaya başlayacak. Bu da arz-talep dengesini etkileyerek fiyatlarda artışa yol açabilir. Bugün sıfır araç ile bir aylık kullanılmış araç arasında yüzde 15-20 fiyat farkı bulunuyor, bu oran daha önce yüzde 8-10 seviyelerindeydi" şeklinde konuştu.

ABDULĞANİ ÇİFTÇİ

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

YEREL Haberleri