Burak Kırkgöz: Geleceğimiz yanmasın

Anız yangınlarının topraktaki organik maddeleri yok ettiğini belirten Burak Kırkgöz, "Anız yakımı bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde gerçekleşiyor. Çiftçilere hasat sonrasında tarladaki anızın toprak altına gömülmesi için uyarılarda bulunuyoruz" dedi.

Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, çiftçilere anız yakmamaları konusunda önemli bir uyarıda bulundu. Sosyal medya hesaplarından Bakanlık tarafından hazırlanan bilgilendirici bir video yayınlayan müdürlük, anız yakmanın zararlarına dikkat çekti. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Bazı ihmallerin telafisi yoktur. Anız yakmak; toprak verimini düşürür, orman yangınlarına neden olur, doğal hayatı yok eder. Anız yakarak geleceğimizin yanmasına sebep olmayın. Anız yakmak geleceğini yakmaktır. Anız yakmak, yasalar gereği suçtur. Anız yangınları, toprağın üst tabakasındaki organik maddeyi ve toprak altındaki faydalı canlıları yok ederek biyolojik dengeyi bozar. Ayrıca, bitkilere yarayışlı besin maddelerini azaltarak verimin düşmesine neden olur." ifadelerine yer verildi. Müdürlük, çiftçileri anız yakmanın çevresel ve tarımsal olumsuz etkileri konusunda bilinçlendirmeye devam ediyor ve sürdürülebilir tarım uygulamalarına teşvik ediyor. Anız yakma yerine, alternatif yöntemler kullanarak toprağın ve çevrenin korunması gerektiği vurgulandı.

“ORGANİK MADDENİN AZALMASINA NEDEN OLUYOR”

Son dönemde artan anız yangınlarıyla ilgili önemli gazetemize değerlendirmelerde ve uyarılarda bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, çiftçilere anız yakmamaları gerektiğini vurguladı. Konya’daki tarım alanlarında organik madde seviyelerinin 1’in altında olduğunu belirten Kırkgöz, anız yangınlarının toprak verimliliğini olumsuz etkilediğini ifade etti. Kırkgöz, "Anız yangınları bazı bölgelerde bilinçli, bazı yerlerde ise kaza sonucu meydana geliyor. Bilinçli anız yakan çiftçilerimize, buğday ve arpa anız artıklarını kısa sürede toprağın altına gömerek pullukla sürmelerini ve anız yakmamalarını tavsiye ediyoruz. Anız yakmak, topraktaki faydalı bakterilerin ve canlıların yok olmasına ve organik maddenin azalmasına neden oluyor. Konya bölgesi, toprakları organik maddece zayıf bir bölge. Tarım alanlarındaki organik madde seviyeleri 1 ile 1’in altında. Bu nedenle kesinlikle anızların yakılmaması gerekiyor. Anızın toprağa gömülmesi, topraktaki organik madde miktarını artırır. Çiftçilerimizin anızlarını yakmamalarını ve hasattan sonra anız atıklarını hızla toprağa gömmelerini tavsiye ediyoruz" diye konuştu. Kırkgöz, anız yangınlarının sadece tarım alanlarına değil, çevreye ve ekosisteme de büyük zarar verdiğini belirterek, çiftçilerin bu konuda daha bilinçli hareket etmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

“YOL KENARLARINA YABANCI MADDE ATILMAMALI”

Bilinçsiz bir şekilde anız yangınlarının artığını ve bu nedenle de yol kenarlarına yabancı madde atılmaması gerektiğini belirten Başkan Kırkgöz, “Kaza sonucu oluşan anız yangınları genellikle asfalt kenarındaki tarlalarda meydana geliyor. Hasat sonrası veya hasat döneminde hububatların aşırı kuruduğu dönemlerde, yol kenarından geçen sürücülerin sigara izmariti gibi yanıcı maddeleri dışarı atmaları bu yangınlara sebep oluyor. Burada asfalt kenarında tarlaları olan çiftçilerin hasat dönemlerinden önce tarlar kenarlında bazı alet ve ekipmanlarla toprak olan kısmı sürerek oradan herhangi bir ateşin tarlaya ulaşmasını engelleyecek şekilde bir mücadele yapması gerekiyor. Çünkü o dönemde yol kenarındaki otlarda kuruyor ve yangın çıktığı zaman veya herhangi küçük bir kıvılcımda o otlardan tarlaya ateş sıçrayabiliyor.

Hem mahsulünü korumak için hem de anızın yanmaması için asfalt kenarında olan tarlalarda pulluk, kültivatör ve kazayağı denilen makinelerle tarlalarının asfalta değen kısımlarında bir toprak işlemesi yaparak o bölgenin anızlarının veya kuruyan otları toprak altına gömerek o bölgeden gelecek yangın riskini düşürmeleri gerekiyor. Yola kenarlarına bu dönemde boş şişe atılmasının sıkıntı yarattığı için sürücülere uyarılarda bulunuyoruz. Yolda geçen sürücülerin daha dikkatli davranması gerekiyor ve yol kenarlarına yabancı madde atmamaları gerekiyor” şeklinde konuştu. ABDULĞANİ ÇİFTÇİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YEREL Haberleri