Bugün seçim olursa kime oy verirsiniz anketine vatandaşlardan ilginç yanıt!

Tüsiar Araştırma ve Danışmanlık şirketi tarafından Türkiye'nin 7 bölgesinde gerçekleştirilen bir araştırma, ülkenin mevcut ekonomik, siyasi ve genel durumu hakkında ilginç sonuçlar ortaya koydu.

25-30 Haziran tarihleri arasında yapılan araştırmaya 18 yaş üstü Türkiye'de ikamet eden toplam 3.135 kişi katıldı. Anket, SurveyMonkey Audience sistemi aracılığıyla çevrimiçi olarak gerçekleştirildi ve hata payı ±3 olarak belirlendi.

Araştırmaya katılanların çoğunluğu siyasi kimliklerini belirlerken yüzde 26,2'si Atatürkçü, yüzde 21,1'i Milliyetçi olarak tanımladı. Vatanseverler yüzde 13,7 ile üçüncü sırada yer alırken, laikler yüzde 8,1 ve dindarlar yüzde 7,8 ile listeye girdi. Demokratlar yüzde 7,1, Milli Görüşçüler yüzde 6,4, Muhafazakârlar yüzde 5,3, İslamcılar yüzde 2,9 ve Kürt milliyetçileri yüzde 1,1 olarak sıralandı.

Katılımcılara Türkiye'nin sorunlarını çözebilecek lider sorulduğunda yüzde 34,1'i Recep Tayyip Erdoğan'ı işaret etti. Özgür Özel yüzde 23,2 ile ikinci sırada yer alırken, yüzde 9,9'luk bir kesim Fatih Erbakan'ı tercih etti.

Araştırmaya katılanların yüzde 54,3'ü Türkiye'nin mevcut ekonomik durumunu çok kötü olarak değerlendirirken, yüzde 17,4'ü kötü, yüzde 22,2'si iyi olduğunu belirtti.

Yüksek enflasyonun başlıca sebebi olarak katılımcıların yüzde 36,3'ü yanlış para politikalarını gösterirken, yüzde 21,7'si yüksek kamu harcamalarını ve yüzde 13,8'i döviz kurlarındaki dalgalanmaları sebep olarak gördü.

Türkiye'nin ekonomik sıkıntılarının ana nedeni olarak yüzde 25,2'si iç politika hatalarını, yüzde 19,9'u yetersiz üretim ve sanayiyi işaret etti.

İşsizliğin ana nedeni olarak katılımcıların yüzde 45'i eğitim ve iş gücü arasındaki uyumsuzluğu gördü. Yetersiz ekonomik büyüme yüzde 18,9 ile ikinci sırada yer alırken, küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmemesi yüzde 15,7 ile üçüncü sırayı aldı.

CHP'nin mahalli idareler seçimlerinde zafer kazanmasının ulusal siyaset üzerindeki etkisi konusunda katılımcıların yüzde 41,9'u hiçbir etkisi olmayacağını düşünürken, yüzde 24,8'i CHP'nin ulusal politikada güçlenmesini sağlayacağını belirtti.

Yeniden Refah Partisi'nin AK Parti'ye alternatif olup olamayacağı sorusuna katılımcıların yüzde 52'si hayır, yüzde 32,4'ü evet, yüzde 12,4'ü kısmen olabilir şeklinde cevap verdi.

Türkiye'de yeni bir siyasi oluşuma ihtiyaç olup olmadığı konusunda ise katılımcıların yüzde 51,4'ü gerek olmadığını düşünürken, yüzde 41,4'ü gerek olduğunu ifade etti.

Eski milletvekili Yavuz Ağıralioğlu'nun başlattığı siyasi hareketin başarılı olacağını düşünenlerin oranı yüzde 4,9 iken, başarısız olacağını düşünenlerin oranı yüzde 67,3 olarak belirlendi.

Eğer bugün milletvekilliği seçimi yapılsa oyunu CHP'ye vereceğini belirtenlerin oranı yüzde 29,6 iken, AK Parti yüzde 29,3 ile hemen arkasında yer aldı.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YEREL Haberleri