Buğday rekoltesinde düşüş! Ekmeği kim yiyor?

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rifat Kavuneker, sezon boyunca yaşanan sorunlardan dolayı sadece rekoltede değil, buğdayın kalitesinde de düşüş yaşandığını belirtti.

Konya Ovası'nda kurak bir sezon geçiren buğday üreticileri, hasatta verim düşüklüğü yaşıyor. Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası, bu yıl yeterli kar yağışı alamaması nedeniyle buğday rekoltesinde düşüşle karşı karşıya kaldı. Hasadın yüzde 90'i tamamlanmış olmasına rağmen, beklenen verim elde edilemedi. Konya, yüz ölçümünün yüzde 67'si tarım arazisi olarak kullanılan ve 2 milyon 200 bin hektarlık ekim alanıyla Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinden biri. Ancak geçtiğimiz kış döneminde kar yağışının yetersiz kalması, buğday ve arpa veriminde ciddi kayıplara neden oldu. Arpa hasadı tamamlanırken, buğday hasadında da benzer bir verim düşüklüğü yaşanıyor. Kuraklık nedeniyle rekolte düşüşünün yaşandığı ovada, üreticiler önümüzdeki sezonlar için daha iyi hava koşulları umut ediyor.

“YÜZDE 30’LUK BİR VERİM DÜŞÜKLÜĞÜ YAŞANIYOR”

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rifat Kavuneker, Konya Ovası’ndaki buğday hasadı ve çiftçinin yaşadığı sıkıntılar hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu. Kavuneker, geçen seneye göre bu yıl buğday rekoltesinde ciddi bir düşüş yaşandığını belirtti. Kavuneker, “Küresel ısınma ve iklim değişikliğinden en fazla etkilenen sektörlerden biri tarım oldu ve bu durum çiftçiyi ciddi şekilde etkiledi. Mevsim kayması nedeniyle yağışlar düzensiz periyotlarda geldi ve zamansız rüzgarlar çiftçiyi olumsuz etkiledi. Ekinlerin görünümü çok güzeldi, ama verim zamanı başaklar tam manasıyla tane dolduramadı. Çok güzel sap var ama tane yok. Tarlaya uzaktan bakıldığında ekinin verimli olacağını tahmin ediyoruz, ancak biçerdöver tarlaya girdiğinde istenilen verimi alamıyoruz. Dekar başına verim 500-600 kiloya kadar düşmüş durumda. Buğdayda hem rekolte hem de kalite düşüşü var. Çiftçi tüm gerekli bakım ve sulamaları zamanında yapmasına rağmen iklim değişiklikleri nedeniyle verim düşüklüğü yaşanıyor. Bu sezon için buğday rekoltesinde yüzde 30’luk bir düşüş bekleniyor” diye konuştu.

“ÇİFTÇİ, NAKİT İHTİYACI NEDENİYLE ÜRÜNLERİNİ BELİRLENEN FİYATIN ALTINDA SATIYOR”

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rifat Kavuneker, çiftçilerin nakit paraya olan ihtiyaçlarından dolayı açıklanan fiyatın altında buğday sattığını belirtti. Kavuneker, “Bir ürüne yüzde 12 zam yapılması da çiftçiyi tamamen sektörde sıkıntıya soktu. Durum ne olacak nasıl şekillenecek bilmiyoruz, çiftçi kara kara düşünüyor. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 9 bin 250 lira buğdaya alım fiyatı verdi ama şu anda kimse TMO’ya ürün götürmüyor. TMO, Konya bölgesinde yaklaşık 350 – 400 bin ton buğday almıştır kalan buğdayların tamamı ticaret borsasında satıldı. Bunun nedeni ise çiftçinin nakit paraya ihtiyacı olması. Çiftçi, nakit paraya ihtiyaç duyduğu için alım fiyatının daha düşük olduğu 8 bin – 9 bin 500 TL ortalama fiyatla ürünlerini sattı. Bu da çiftçinin nakit paraya ihtiyacı olduğunu ve 9 bin 250 lira olarak açıklanan fiyatı daha ucuza sattığını gösteriyor. Bu durum, tarım sektörünün sıkıntı yaşamasına neden oluyor” ifadelerini kullandı.

“ÇİFTÇİ, MALİYETLERDEN DOLAYI KÜÇÜLMEYE GİDİYOR”

Başkanı Rifat Kavuneker, açıklanan fiyatlara çiftçilerin tepki göstermesine rağmen hiçbir adım atılmadığını ve çiftçilerin maliyetler nedeniyle küçülmeye gittiğini vurguladı. Kavuneker, “Çiftçi bu fiyatları kaldıramaz, bu durum gelecek yıl net bir şekilde ortaya çıkacak. Buğdaya yüzde 12 zam yapılıyor, tepki gösteriyoruz ama bu konuda herhangi bir adım atılmıyor. 1000 liralık destek 1750 liraya çıkarıldı, ancak bu maliyetleri karşılamamız mümkün değil, maliyetler sürekli artıyor. Bu durumu 1 yıl boyunca sürdürmemiz gerekiyor. Hem ekmek yememiz hem de masraf edip ekim yapmamız gerekecek. Buğday fiyatlarının açıklandığı gün ile günümüzdeki gübre ve mazot fiyatları şuanda farklı. Çiftçinin gübreye ihtiyaç duyduğu ekim-kasım döneminde dolar ve Euro'nun yükselmesi gübre fiyatlarını da artıracak. Sanayinin malı kıymetli oluyor ama çiftçinin ve üreticinin malı hiçe sayılıyor. Ekmek Konya’da 7 liradan 9 liraya çıktı, bu yaklaşık yüzde 27 zam demek. Çiftçinin buğdayına yüzde 12 zam verilirken neden ekmeğe yüzde 27 zam veriliyor? Bakanlık, çiftçinin maliyetlerini sahada kontrol etmeli. Enflasyonun yüzde 70, girdi maliyetlerinin yüzde 60 olduğu bir ortamda bu fiyat çiftçiyi ciddi anlamda sıkıntıya soktu. Şu an çiftçi yeni sezonda ekim yapıp yapmama konusunda kararsız. Çiftçi, maliyetlerden dolayı küçülmeye gidiyor. Devletin bir an önce çiftçinin sorunlarına çözüm üretmesi ve tarıma destek vermesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

ABDULĞANİ ÇİFTÇİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YEREL Haberleri