Bu proje Konya'nın 2050’li yıllara kadar içme suyu ihtiyacını karşılayacak

Konya Mavi Tünel İçmesuyu İsale Hattı ve Arıtma Tesisi şehre güvenli ve sağlıklı içme suyu temini açısından büyük önem taşımaktadır.

Konya'nın su ihtiyacının karşılanmasında mevcut kaynakların yetersiz kalacağı öngörülerek Konya Mavi Tünel İçmesuyu İsale Hattı ve Arıtma Tesisi projesi hazırlandı. Proje, 2013 yılında ihale edilirken 2018 yılında işletmeye alınmıştı. Şehre güvenli ve sağlıklı içme suyu temini açısından büyük önem taşıdığı belirtilen proje, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2 Haziran 2018 tarihinde Konya’nın Çumra ilçesinin Seçme Köyü'nde düzenlenen bir törenle hizmete aldığı tesisler Konya il merkezi, Çumra ilçe merkezi ve İçeriçumra beldesine 2050’li yıllara kadar içme suyu sağlanmasında önemli bir ihtiyacını karşılaması öngörülüyor.

Torosların suyu, Mavi Tünel İçme Suyu Tesislerinde memba kalitesinde artırlarak Konya'ya verilmektedir.

Mavi Tünel İçmesuyu Projesi kapsamında, DSİ Genel Müdürü Sayın Mehmet Akif BALTA “Afşar, Bozkır ve Bağbaşı Barajlarından tahsis edilen yıllık 100 milyon m³ ham su, Mavi Boğazında bulunan Mavi Tüneli vasıtasıyla İsale Hattına, oradan da cazibeli olarak Arıtma Tesisine iletilmekte ve burada konvansiyonel sistemle arıtılmaktadır. Sistemin işletmeye alındığı 2018 yılından bugüne kadar Konya il merkezine 512 milyon m³, Çumra ilçe merkezine 18 milyon m³, İçeriçumra mahallesine 4 milyon m³ arıtılmış su sağlanmıştır” dedi.


Konya ili ve ilçelerine 2022, 2023 ve 2024 yıllarının Ağustos ayına kadar yaklaşık olarak 240 hm³ içmesuyu verildi.

Proje kapsamında yer alan Konya Mavi Tünel İçmesuyu Arıtma Tesisi günlük 366 bin 850 m³ suyu arıtma kapasitesine sahip. 2018 yılında KOSKİ Genel Müdürlüğü'ne devredilen tesisten bugüne kadar toplam 534 milyon m³ arıtılmış su elde edildi. Bu sayede Konya İl Merkezi, yıllık içme suyu ihtiyacının %75’ini Toroslardan karşılamakta.

Konya Mavi Tünel İçmesuyu İsale Hattı işi kapsamında ise toplam 111 km su iletim hattı, 1 adet köprü, 1 adet depo, 1 adet ham su pompa istasyonu, 5 adet branşman inşa edildi.

DSİ Genel Müdürü Sayın Mehmet Akif BALTA” Su temini projeleri, sadece su güvenliğini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda ticaret ve tarım gibi temel sektörlerin gelişimine de büyük katkı sağlar. Ayrıca bu projeler sayesinde Konya’nın su altyapısı güçlenmiş, yerel ekonominin büyümesine destek olunmuştur. “dedi.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

YEREL Haberleri