Keten tohumu, son yılların en popüler sağlıklı gıdalarından biridir. Küçük boyutuna rağmen, sağlıklı yaşam için büyük bir potansiyele sahiptir. Böyle olmasında içerisinde yer alan omega-3 yağ asitleri, lif, protein ve antioksidanlar büyük rol oynuyor.
- Keten tohumu, omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Bu yağ asitleri kalp sağlığı, beyin fonksiyonu ve iltihaplanma gibi birçok sağlık yararına sahiptir.
- Yüksek oranda çözünür ve çözünmeyen lifler içerir. Bu lifler sindirim sağlığına katkı sağlar. Ayrıca tokluk hissini arttırır.
- Keten tohumu, antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar hücre hasarını önlemeye yardımcı olur. Kanser gibi birçok kronik hastalığın riskini azaltabilir.
- Keten tohumunun faydaları arasında kan şekeri kontrolüne yardımcı olması vardır. Bazı çalışmalar, keten tohumunun kan şekerini düzenlediğini ve insülin duyarlılığını artırdığını göstermektedir.
- LDL (kötü) kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir. Bazı çalışmalar, keten tohumunun LDL kolesterolü düşürdüğünü ve kalp hastalığı riskini azalttığını göstermektedir.
- Anti-inflamatuar özellikleri sayesinde iltihaplanma ile ilişkili birçok hastalıkta yararlı olabilir.
- İçerisindeki çözünür lifler, bağırsak sağlığına yardımcı olurken çözünmeyen lifler kabızlığı önlemeye yardımcı olabilir.
Keten tohumunu öğütülmüş olarak tüketmek sindirim açısında oldukça önemlidir. Keten tohumu toz halinde çeşitli tariflere eklenerek tüketilebilir. İşte keten tohumu tüketmenin yolları:
- Keten tohumu tozunu suya ya da yapacağınız faydalı içeceklere ekleyebilirsiniz.
- Yoğurdun içine karıştırarak, kurabiye, kek ya da ekmeklere pişirmeden önce ekleyerek tüketebilirsiniz.
- Et veya sebze köftesine keten tohumu ekleyerek sağlıklı bir şekilde yiyebilirsiniz.
- Keten tohumlarının su ile bir araya geldikleri zaman şişmeleridir. Bu özelliklerinden dolayı bağırsaklarında problem olan kişilerin ve yemek borusu rahatsızlığı olanlar ve kan inceltici ilaçlar kullanan kişiler keten tohumu kullanmamalıdır.
Sağlıklı bireyler de günlük 2 tatlı kaşığından fazla tüketmemeli.