Kabızlık, çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilen ve toplumda yaygın olarak görülen bir sindirim problemidir. Haftada 3 veya daha az sıklıkta dışkılama durumu kabızlık (konstipasyon) olarak adlandırılır.
Kabızlık bir hastalık değil, altta yatan bir hastalığa ya da yaşam koşullarına bağlı gelişen bir şikâyettir. Kabızlık her yaş grubunda ve her cinsiyette görülebilmektedir. Kabızlık nedenleri, daha çok beslenme şekline bağlıdır. Kabızlık sorunu, yeterli sıvı tüketilmemesi, posalı yiyecekler yenilmemesi, yeterli egzersiz yapılmaması veya uzun süreli yağsız diyetler yapılması durumlarında sıklıkla yaşanabilir. Özellikle sıvı alımı vücut sağlığı açısından önemlidir. Yüzde 10 oranında vücut suyu azalması kabızlık gibi birçok soruna neden olabilir.
Tuvalet ihtiyacını ertelemek de kabızlığın nedenlerinden biridir. Bu durum, bağırsak hareketlerini tersine çevrilmesine neden olur. Dışkı, kalın bağırsakta uzun süre kaldığı zaman su miktarı azalır ve katılaşarak rektumdan geçememesine neden olur. Bu yüzden mümkün olduğu sürece tuvalete gitmeyi ertelememek gerekir.
Kabızlığın belirtilerini bilmek, rahatsız eden ve yaşam kalitemizi düşüren bu durumdan kurtulmamızı sağlar. Dışkılama sırasında zorlanma, her zamankinden daha az tuvalete çıkmak, şişkinlik ve mide bulantısı, iştah kaybı, karın ağrısı, gaz, karın krampları, sert ve topaklar halinde görülen dışkı gibi durumlar kabızlığın belirtileridir.
Kabızlığa iyi gelen besinlerin başında kuru meyveler ve posalı besinler gelmektedir. Kabızlığa iyi gelen başlıca durumlar;
1) Bol su için Su, vücut için çok önemli bir bileşendir. Özellikle sindirime yardımcı olan su, günde en az 6-8 su bardağı içilmelidir. Böylece bağırsak hareketleri hızlandırılmış olur ve kabızlığın giderilmesine yardımcı olur.
2) Sabahları aç karnına birkaç adet kuru kuru erik, kuru incir ve kuru kayısı yedikten sonra üzerine ılık su içmeniz halinde bağırsak hareketleriniz hızlanır. Ya da geceden bir bardak suyun içine bırakılan kayısı ve mürdüm eriğini sabah aç karnına içmeniz kabızlığın giderilmesine yardımcı olur.
3) Yüksek miktarda lif içermeleri nedeniyle sebzeler de kabızlığa iyi gelir. Bu yüzden havuç, kereviz ve turp, roka, lahana, ıspanak, maydanoz, dereotu ve marul tüketimi kabızlığın giderilmesinde yardımcı olacaktır.
4) Kabızlığa iyi gelenler başında sayılacak yiyecekler olarak tahıl ve baklagiller grubunu ihmal etmeyin.
5) Meyve tüketimini artırın. Meyveler, yüksek lif içermesi nedeniyle kabızlığın giderilmesine yardımcı olmaktadır. Düzenli olarak tüketilen meyve, kabızlıktan korunmaya da yardımcı olur. Örnek olarak elma, portakal, kayısı, çilek, hurma, armut gibi meyveler kabızlığa iyi gelir.
6)Düzenli aralıklarla spor ya da yürüyüş yapmak kabızlık riskini azaltır.