Doğru ya da yanlış yolda kişinin davranışlarını etkileyen unsurlardan birisi de muhatap olduğu yakın arkadaşlıktır. İnsanı kötülüğe teşvik eden birinin bataklığa sürüklenmesi gibi doğru yolda olan arkadaşlıklar sayesinde de kişi iyi bir kul olabilir.
Peki İslam'da arkadaşlığın önemi nedir?
Müslüman kimselerin birbirlerine karşı duyduğu sevgi ve samimiyet duyguları dostluk ilişkilerinin kurulmasında oldukça önemlidir. Gündelik yaşantı içerisinde de insanların derdini paylaşabileceği, sırlarını verebileceği, duygularından söz edebileceği ve fikirlerini danışabileceği dostlara ihtiyacı olur. İslamiyete göre de önemli bir konu olan 'dostluk' ilişkileri hakkında Peygamber Efendimiz (SAV), şöyle buyuruyor:
"İnsan, dostunun dinindedir. Bundan dolayı dost edineceği kişiye dikkat etsin.'' (Riyâzü's-Sâlihin, I, 398) Hadis-i şeriften anlaşıldığı gibi, Allah (c.c) yolunda hakiki bir dostluk için seçilecek olan kişinin hayırlı olması çok önemlidir. Hatta bir gün Peygamber Efendimiz (SAV), Ashab-ı Kiram'ına ''Dikkat ediniz! Ben size en hayırlı olanlarınızı bildireyim mi?'' buyurdu. O kimseler de; ''Evet bildir Ya Rasulallah'' dediler. Peygamber Efendimiz (SAV)'de ''Sizin en hayırlılarınız o kimselerdir ki onları gördüğünüz zaman Allah'ı hatırlatır,'' buyuruyor. (İbn Mace, Zuhd,4)
Allah (c.c)'u hatırlatan kişilerle oturup kalkmaya özen gösterin. Çünkü onun Allah rızası için işlediği ameller, sizi de ibadet etmeye teşvik edecektir. Kişi kalbinde Allah (c.c)'u yer ettiği zaman Allah (c.c)'da kendi muhabbetini ona nasip eder. Dolayısıyla insanlar kime yakınlık duyup duymayacaklarını, kimi dost edinip edinemeyeceklerini iyi bilmelidir. Her şeyde olduğu gibi dostluk konusunda da insana rehberlik eden en doğru kaynak başta Kuran-ı Kerim, daha sonra da Peygamber Efendimiz (SAV)'dir.
PEYGAMBER EFENDİMİZ (SAV)'İN DOSTLUK ÜZERİNE HADİS-İ ŞERİFLERİ
"İnsan sevdiği ile beraberdir. " (Müslim, Birr, 161)
''Allah, salih kullarını dost edinir. Her kim, insanların kızması pahasına Allah'ı dost edinmekle onu razı ederse Allah o kimseyi insanların nazarında yüceltir. Kim de Allah'ın gazabına rağmen insanları razı ederse, artık onu Allah'ın azabından hiçbir şekilde kurtarmak mümkün olamaz.'' (Tirmizî, Zühd, 64)
''Kötü arkadaş, demirci körüğü gibidir. Üflenince, ateş kıvılcımları seni yakmazsa da, kokusu seni rahatsız eder.'' (Buhari)
''İyi arkadaş, güzel koku satan gibidir. Sana koku sürmese de, yanında bulunduğun müddetçe güzel kokusundan faydalanırsın.'' (Müslim)