Son yıllarda sağlık üzerindeki olumlu etkilerinin fark edilmesiyle beraber dikkatleri üzerine çeken chia tohumu besin içeriği yönünden oldukça zengindir. Birçok besine kıyasla içeriği sebebiyle ‘süper besin’olarak bilinmektedir. Chia tohumlarının çok faydalı olmasının nedeni, lif, omega-3 yağları, protein, vitaminler ve minerallerce zengin olmasıdır. Chia tohumunda %16 protein, %30 yağ, %18 omega-3,%35 diyet posası içermektedir. Chia tohumu kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, obezite ve kanser gibi kronik hastalıklardan korunmada oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Diyet süreçlerinde ve sporcu beslenmesinde de önemli yeri vardır.
Chia tohumunun sağlık üzerinde etkileri; Kan basıncı seviyelerini düşürücü etkiye sahiptir İnflamasyonu azaltıcı etkisi vardır.
Kemik sağlığını desteklemektedir. Kan şekerini düzenleyici etkisi vardır. Trigliserid seviyelerini düşürücü etkiye sahiptir İnsülin direncini önleyici etkisi vardır Kandaki omega-3 yağ asit seviyelerini arttırır Sindirim metabolizmasını olumlu etkilemektedir Kanser riskini azaltıcı etkisi vardır.
Süt veya su ile beraber basitçe tüketilebilmektedir ancak omlet, kek, salata gibi birçok farklı tarifte de zengin kullanım alanı vardır. Örnek kullanımı için bir su bardağı suya bir tatlı kaşığı chia tohumu eklenir. 30-45 dakika bekledikten sonra jölemsi kıvam almaktadır. Doğrudan içilerek tüketilmesi doğrudan fayda sağlayan tüketim seçeneklerinden birisidir. 12 gram chia tohumundan günlük tüm omega-3 ihtiyacı karşılanmaktadır.
Jelleşme özelliği sayesinde süt ürünlerine veya meyve pürelerine katılabilen chia ile pişirme gerektirmeyen pratik pudingler yapılabilir. Bu tarz pudingler, chia’nın gluten içermemesi sayesinde özellikle çölyaklı bireylere glutensiz bir sütlü tatlı alternatifi oluşturabilir.
Diyet posası, mineral, protein, yağ (özellikle ALA) bakımından zengin olması nedeniyle ağırlık kaybı için oluşturulan diyet programlarında kullanılmaktadır. Şişme özelliğine sahip olduğu için tokluk hissiyatı vererek kilo kontrolünü sağlamada olumlu etkisi vardır.