Detoks Kilo Verdirir mi?

Fatma Nur Bozdağ

Havaların ısınıp yazın gelmesiyle herkes kilo verme telaşında ve birçoğumuz sabah kalktığımızda detoks adı altında limonlu su içiyoruz, detoks kamplarına katılıyoruz. Peki detoks nedir biliyor muyuz?

Detoks (detoksifikasyon) vücudumuzdaki toksik ve zararlı maddelerden arınmak amacıyla uygulanan kısa süreli müdahalelerdir. Normalde karaciğer, akciğer ve böbrekler gibi hayati organlarımız vücudumuzda biriken toksinleri ter-dışkı ve idrar yoluyla zaten dışarı atarlar. Ancak çevresel faktörlerden veya sağlıksız beslenmeden dolayı yoğun toksin alımında vücudumuzun bu doğal mekanizmasını desteklemek için detox yöntemleri uygulanabilmektedir.

Detoks Kilo Verdirir mi?

Detoks kilo verdirir ancak detoksun amacı kilo vermek değildir. Detoks vücudun temizlenmesi, arınması ve dinlenmesidir. Ancak bu beslenme tarzından kaynaklanan yoğun meyve-sebze tüketiminden, bitki çayından, meyve çayından kaynaklanan hızlı bir kilo kaybı olur. Aslında bu kilo kaybının yarısından fazlası su kaybı olduğu için bir detoks kampından çıktığınız zaman orada verdiğiniz kilonun belkide %40’ını veya %50’sini tekrar geri alırsınız ancak bu bizi yanıltmasın orada verilen kilo kaybı değil, hızlı bir şekilde su kaybetmekten kaynaklanan bir durumdur. Dolayısıyla onun bir kısmı geri gelir. Ancak diyelim ki 5 kilo bir kayıp var bunun 2.5-3 kilosu geri gelse bile en az 2-2.5 kg kayıpla detoks kampından çıkmanız mümkün.

Bazı detoks diyetleri ödem söktürücü olduğu için düşük kalori içerdikleri nedeniyle ilk etapta birkaç kilo vermeye yardımcı olabilir. Ancak bu diyetler egzersizle desteklenmez ise kalıcı çözüm sağlamaz. Ayrıca hızlı ancak sağlıksız şekilde kilo vermeyi amaçlayan detoks diyetleri uzun vadede faydadan çok zarar getirebilir. Fazla kilolarından kurtulmak isteyenler için en ideal yol meyve, sebze, kepekli tahıllar ve yağsız protein kaynaklarına dayalı uzun süreli bir diyet ve her gün egzersiz yapmaktır. Detoks diyetleri bunun için sadece iyi bir başlangıç olabilir.

Unutulmamalı ki hiçbir besin tek başına yağ yakmaz ve kilo verdirmez. Detoks sularının bu kadar sevilmesinin altında yatan temel sebep ise suyun tadının birçok kişi tarafından sevilmemesi ve çeşitli meyve-sebze-baharatlar ile tatlandırılarak suyun tadının daha içilebilir hale getirilmesidir.

Detoks programlarından sonra unutmamamız gereken en önemli şeylerden bir tanesi verilen bu kilonun büyük bir kısmında kas kaybı olmasıdır. Dolayısıyla çıktığımız zaman bu kas kaybını bir an önce düzeltmek adına hayvansal kaynaklı kaliteli proteinlerden yararlanmak gerekir. Süt, yoğurt, peynir, yumurta, et, tavuk, balık tüketimine hemen geçmek gerekir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.